Sporto laboratorija padės ne tik profesionalams

„Net neįsivaizdavau, kad mūsų šalyje veikia tokios technologijos. Esu maloniai nustebintas“, – gūžčiojo pečiais Eimantas Stanionis. Vieną pajėgiausių Lietuvos bokso profesionalų sužavėjo Sporto universiteto inovatyvi mobilioji laboratorija.

Telpa į mikroautobusą

Į Lietuvos sporto universiteto (LSU) inovatyvios mobiliosios laboratorijos pristatymą atvyko ne tik E.Stanionis, bet ir olimpinis čempionas Virgilijus Alekna, Kauno „Žalgirio“ krepšininkas Marekas Blaževičius. Žinomo lengvosios atletikos trenerio Alekso Stanislovaičio vardu pavadintame manieže svečiams buvo pademonstruotos Lietuvos sporto mokslo galimybės. Kai kurios jų – unikalios.

Taip aukštai mokslo galimybių kartelę iškėlė naujoji Sporto mokslo laboratorija. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) finansuotas projektas vakar buvo pristatytas visuomenei.

Į vieną mikroautobusą telpančioje laboratorijoje surinkta kelios dešimtys šiuolaikinių aparatų ir įrenginių, kuriais galima visapusiškai ištirti žmogaus organizmą. Nuo judesio trajektorijos taisyklingumo iki kraujo mėginių analizės, nuo reakcijos greičio iki raumenų sandaros tyrimų – aparatūra suteikia duomenis net apie smulkiausius aspektus. Bet, anot LSU rektorės Dianos Rėklaitienės, būtent, atrodytų, smulkūs pranašumai leidžia išugdyti čempionus.

Komandoje – 28 mokslininkai

„Stebėdami žiemos olimpines žaidynes dar kartą įsitikinome, kokią didžiulę įtaką sporto pasiekimams turi technologijos. Kartais jos lemia ne ką mažiau nei pačių atletų pastangos ir treniruotės“, – kolegei pritarė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Sporto technologijos kartais lemia ne mažiau nei pačių atletų pastangos ir treniruotės.

Kad ir kokie modernūs ir brangūs būtų įrenginiai, jie savaime rezultatų nepagerins. Didžiulę reikšmę turi ir duomenis analizuojančių specialistų kompetencija. Ne veltui naujojoje laboratorijoje darbuosis 28 mokslininkai, išmanantys ne tik fiziologiją, biochemiją, mediciną, bet ir daugelį kitų aspektų.

„Turime viską, kuo gali pasigirti geriausios pasaulio laboratorijos. Pavyzdžiui, garsiosios įmonės „Nike“ laboratorija naudojasi tomis pačiomis technologijomis, – teigė viena projekto kuratorių, buvusi daugkartinė Lietuvos bėgimo čempionė, LSU docentė Jūratė Stanislovaitienė. – Jei mūsų laikais būtume turėję galimybę naudotis tokiomis laboratorijomis, net neabejoju, kad mūsų rezultatai būtų dar geresni.“

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Išbandys praktiškai

Prie LSU veikiančio Sporto mokslo ir inovacijų instituto specialistai, vadovaujami mokslų daktaro Gedimino Mamkaus, ketina darbuotis ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Mobilioji laboratorija jau lankėsi ne vienoje šalies mokykloje, kur tyrė moksleivių sveikatą. Taip pat ketinama tirti ir senyvo amžiaus žmones, suteikiant jiems konkrečių patarimų.

Be to, mokslininkai dirbs įvairių sporto šakų treniruočių stovyklose, varžybose. Per porą valandų laboratorija gali ištirti iki 40 žmonių.

„Ketinu pasinaudoti bent keliais testavimo paketais rengdamasis savo svarbiausioms karjeros kovoms. Noriu pagerinti ištvermę, reakciją ir kitus aspektus. Papildomi duomenys tam tikrai pravers“, – neabejojo E.Stanionis, kurio po poros mėnesių Dalase (JAV) laukia kova su WBA čempionu Radžabu Butajevu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių