Pereiti į pagrindinį turinį

Spyris iš rinktinės – už visokias nuodėmes

Krikštatėvis: 1994 m. pasaulio čempionate parodytą S.Effenbergo gestą nuo to laiko visi vadina vokiečio vardu.
Krikštatėvis: 1994 m. pasaulio čempionate parodytą S.Effenbergo gestą nuo to laiko visi vadina vokiečio vardu. / rp-online.de, nst.blog.hu nuotr.

Nepagarba sirgaliams ir savo ekipai, komandos draugo žmonos suviliojimas, žvaigždžių liga ar dopingas – tai priežastys, dėl kurių dažniausiai futbolininkai buvo šalinami iš rinktinių pasaulio čempionate.

Prancūzijos rinktinės puolėjo Nicolas Anelkos pašalinimas iš komandos – anaiptol ne vienintelis atvejis, kai per pasaulio čempionatą ar jo išvakarėse futbolininkas yra priverstas anksčiau grįžti namo. Tokių skandalų priežastys – įvairios.

Rusijos žiniasklaida pateikė dešimt garsiausių pašalinimų iš nacionalinių komandų per planetos pirmenybes.

1974 m. Giorgio Chinaglia

Vienas geriausių puolėjų "Lazio" istorijoje, pravarde Ilgasis Džonas, buvo pirmasis žaidėjas, kuris Italijos rinktinėje debiutavo kaip Serijos B – antrosios pagal pajėgumą lygos – žaidėjas. Bet sužaisti joje milžinui pavyko tik 14 rungtynių. 1974 m. pasaulio čempionate Giorgio starto rungtynėse su Haičiu neišnaudojo kelių gerų progų, ir jį tiesiog purvais drabstė italų sirgaliai. Tuometis treneris Ferruccio Valcareggi nusprendė Giorgio pakeisti, o šis sureagavo kaip įprasta audringai. Iš pradžių parodė nepadorų gestą, o drabužinėje sukėlė tikrą uraganą. Daugiau už rinktinę G.Chinaglia nebežaidė, negana to, nusprendė palikti Italiją ir išvyko į JAV.

Italijos rinktinė be jo pasaulio čempionatą baigė per pirmąjį etapą – grupės varžybose.

1978 m. Willie Johnstonas

Jau po pirmųjų rungtynių Škotijos rinktinės gynėją pagavo naudojant stimuliatorius. Willie mėgino suversti kaltę preparatui, kuriuo gydėsi virusinį uždegimą, bet niekas šių pasiteisinimų neklausė. Apskritai šis futbolininkas buvo įdomus vaikinas. Praėjus keleriems metams, žaisdamas Kanados "Vancouver" komandoje, jis neatsisakė sirgaliaus pasiūlyto alaus bokalo, kurį šis padavė žaidėjui keliant kampinį.

Škotijos rinktinė be jo pasaulio čempionatą baigė po grupės varžybų.

1982 m. Jean Francois Larios

Šis prancūzas buvo ne tik puikus žaidėjas, bet ir moterų mėgėjas. Jeanas nelabai mąstė apie moralės normas, todėl kartą su juo įvyko beveik tas pats, kas neseniai – su anglu Johnu Terry. Tuo metu, kai J.F.Larios rengėsi kartu su Prancūzijos rinktine treniruočių stovykloje Ispanijoje, spaudoje išlindo jo romano su paties Michelio Platini žmona smulkmenos. Kad nebūtų sugadintas komandos mikroklimatas, L.F.Larios buvo skubiai išsiųstas į tėvynę, o jo karjera netrukus baigėsi. Kalbama, kad tai įvyko ne be būsimo UEFA prezidento pagalbos.

Likusi be J.F.Larios Prancūzijos rinktinė pralaimėjo epiniame pusfinalyje Vokietijai ir užėmė ketvirtą vietą.

1994 m. Stefanas Effenbergas

Vokiečių saugas vienu metu yra nuviliojęs komandos draugo Thomo Strunzo žmoną, tačiau iš rinktinės jį išvijo ne už tai. Pasaulio čempionate JAV rinktinės treneris Bertis Vogtsas tarsi gimusį žaisti centre S.Effenbergą pasiuntė žaisti į dešinį gynybos flangą, o šiam tai nepatiko, nors dėl bendro tikslo jis kentėjo. Tačiau kantrybė trūko baigiantis mačui su Pietų Korėja – Stefanas parodė jį nušvilpusiems sirgaliams vidurinį pirštą. Po šio įvykio jo karjera rinktinėje baigėsi, o panašius futbolininkų gestus nuo to laiko pradėta vadinti Effenbergo vardu.

Be S.Effenbergo Vokietijos rinktinė pasaulio čempionato ketvirtfinalyje pralaimėjo Bulgarijai.

1994 m. "Keturiolikos laiškas"

Po nesėkmingų rungtynių su Graikija Rusijos futbolo federacijos vadovas Viačeslavas Koloskovas pasakė rinktinės žaidėjams, kad ne visi verti važiuoti į pasaulio čempionatą JAV, bet visi privalo vykdyti sutartį su viena rėmėjų bendrove. Atsakydami į tai futbolininkai parašė vadinamąjį "Keturiolikos laišką", reikalaudami nušalinti nuo darbo su komanda Pavelą Sadyriną ir pakeisti jį Anatolijumi Byšovecu. P.Sadyrino nenušalino, bet be disidentų (Ivanovo, Dobrovolskio, Kolyvanovo, Kirjakovo, Šalimovo, Kančelskio, Kulkovo) likusi viena perspektyviausių per visą rusų futbolo istoriją vadinta komanda JAV stadionuose toliau pirmojo etapo nenukeliavo.

Rinktinė kovas baigė grupės varžybose, tačiau Olegas Salenka tapo rezultatyviausiu čempionato žaidėju.

1994 m. Diego Maradona

Iš pradžių nelabai kas atkreipė dėmesį, kaip Diego atšventė įspūdingą įvartį į graikų vartus – jo žvilgsnyje buvo kai kas gyvuliška. Kaip paaiškėjo kitą dieną, dėl visko kaltas buvo efedrinas. Maradona vėl buvo diskvalifikuotas penkiolikai mėnesių ir karjerą rinktinėje baigė liūdna gaida.

Likusi be D.Maradonos Argentinos rinktinė pralaimėjo aštuntfinalyje Rumunijai.

1998 m. Andy Goramas

Paskutinę akimirką į galutinę Škotijos rinktinės sudėtį nepateko "Rangers" vartininkas Andy Goramas. Jis buvo išbrauktas iš komandos dėl to, kad rodė nepasitenkinimą numatytomis premijomis. Vėliau jis atsidūrė ligoninėje, kurioje gydėsi nuo šizofrenijos.

Škotijos rinktinė pasaulio čempionate užmėmė paskutinę vietą savo grupėje.

2002 m. Roy Keane'as

Charizmatiškasis airis Roy Keane'as buvo išvytas iš rinktinės po skandalo su treneriu Micku McCarthy dėl žaidėjams sudarytų sąlygų. "Jeigu tik būtumėte matę, kokioje aikštėje mums teko treniruotis. Aikštė, kelionės iš miesto į miestą – viskas buvo ne taip. Aš nesergu žvaigždžių liga, aš nedarau iš savęs primadonos, bet taikstytis su tuo esu nenusiteikęs", – rėžė R.Keane'as. Po čempionato Roy užsipuolė ir savo komandos draugus, pareiškęs, kad jiems terūpi naujos mašinos, namai ir brangūs drabužiai.

Airijos rinktinė šiose planetos pirmenybėse po 11 m baudinių pralaimėjo ispanams aštuntfinalyje.

2002 m. Zlatko Zahovičius

Komandą-pasaką, kaip tuomet vadino Slovėniją, sudaužė du jos kūrėjai – treneris Srečko Katanecas ir pagrindinė žvaigždė Zlatko Zahovičius. Pastarasis taip sužvaigždėjo, kad nutarė, lyg tai jis pats gali spręsti, kiek laiko turi praleisti aikštėje. Mačas su Ispanija Z.Zahovičiui visai nepavyko ir treneris jį pakeitė 60 min., sukeldamas žaidėjo isteriją. Po rungtynių konflikto dalyviai vyriškai pasikalbėjo. Buvo nuspręsta, kad geriausia bus Z.Zahovičiui palikti rinktinę.

Slovėnai be lyderio grupėje liko paskutiniai.

2006 m. Gregory Coupet

Pasaulio čempionato išvakarėse Prancūzijos rinktinės treneris Raymond'as Domenechas pranešė vartininkui G.Coupet, kad jis ilgai svarstė ir nusprendė – pirmasis rinktinės vartininkas bus Fabienas Barthezas. "Situacija klostosi ne mano naudai. Man nėra ką veikti rinktinėje", – pasakė žiniasklaidai G.Coupet, susirinko daiktus ir paliko rinktinės stovyklą. Tačiau po pusvalandžio jis atvėso ir sugrįžo į komandą. "Jis tiesiog pametė galvą. Ką gi, visiems pasitaiko", – situaciją pakomentavo R.Domenechas. Tačiau pasaulio čempionate Gregory nesužaidė nė vienų rungtynių.

Prancūzijos rinktinė tame čempionate tapo pasaulio vicečempione.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų