Pereiti į pagrindinį turinį

Studentai į Kazanę keliaus naujų trofėjų

2013-01-28 16:54
Studentai į Kazanę keliaus naujų trofėjų
Studentai į Kazanę keliaus naujų trofėjų / Fotodiena/Alfredo Pliadžio nuotr.

27-osios Pasaulio studentų vasaros universiados ugnis pradėjo kelionę po Rusiją – šalį, kurioje vyks mažaja olimpiada vadinamos akademinio jaunimo žaidynės, o Lietuva jau rikiuoja būsimosios sportinės delegacijos gretas.

Vasaros universiada vyks liepos 6–17 d. Kazanėje. Tikimasi, kad 27 sporto šakų varžybose dalyvaus maždaug 13 500 studentų iš 170 šalių, jie išsidalys 351 komplektą medalių.

Lietuvos studentų sporto asociacija (LSSA) su šalies sporto šakų federacijomis jau pradėjo kandidatų į nacionalinę rinktinę atranką. Paraiškų laukiama iki vasario 15 d.

LSSA prezidentas Česlovas Garbaliauskas viliasi, kad lietuvių delegacija bus gausesnė nei prieš dvejus metus Šenženo (Kinija) universiadoje, o jos pasirodymas – sėkmingesnis.

– Prieš 2011-ųjų žaidynes skeptikų buvo daugiau nei optimistų, o mūsų kritikai išsijuosę trimitavo, kad pinigai bus paleisti vėjais, nes rinktinėje daugumą esą sudaro turistai. Kai Lietuvos sportininkai iškovojo 13 medalių, iš jų net 5 – aukso, kritikai nutilo. Mūsų studentų sporto pozicijos pasaulyje buvo ir bus stiprios, – sakė „Kauno dienai“ Č.Garbaliauskas.

– Prezidente, gausesnė rinktinė pareikalaus didesnių išlaidų. Kaip rengiatės šiam išbandymui?

– Galimybė deleguoti į Kazanę daugiau mūsų atletų atsirado tuomet, kai privalomoji 13 sporto šakų varžybų programa buvo išplėsta iki 27 sporto šakų. Tai – visų laikų universiadų rekordas. Tad šiemet žaidynėse bus ir boksas, akademinis bei baidarių ir kanojų irklavimas, sambo imtynės, sunkioji atletika – sporto šakos, kuriose turime pajėgių sportininkų. Tikimės, kad Lietuvos rinktinėje bus ir Londono olimpiados medalininkai Jevgenijus Šuklinas, Evaldas Petrauskas. Gaila, kad iš varžybų programos išbrauktas dviračių sportas. 2011-aisiais Šenžene aukso medalius komandų 30 km lenktynėse iškovojo Eglė Zablockytė, Aušrinė Trebaitė ir Aleksandra Sošenko, treke – Vilija Sereikaitė. Rinktinės finansavimas – jautri tema, bet stengsimės, kad į Kazanę išvyktų visi sportininkai, nusipelnę atstovauti Lietuvai.

– Rusijos žiniasklaidoje šmėkštelėjo informacija, kad krepšinio varžybose negalės dalyvauti žaidėjai, susieti kontraktais su profesionaliais klubais. Ar tai tiesa?

– Girdėjau tokių kalbų, tačiau niekas nesikeis ir toliau galios tik vienas apribojimas – kad krepšininkės ar krepšininkai nebūtų vyresni nei 25-erių. Tad į Lietuvos rinktinę galės būti kviečiami studentai, atstovaujantys ir Lietuvos krepšinio lygos, ir Nacionalinės krepšinio lygos klubams. Mūsų šaliai Kazanėje atstovaus tik vaikinų komanda.

– Kokių karščiausių naujienų į LSSA atsiuntė universiados organizatoriai?

– Kovo 1-ąją Kazanėje rengiamasi futbolo stadiono, kuriame tilps 45 tūkst. žiūrovų, atidarymui. Baigiama įrengti ir Vandens sporto rūmus. Tai – paskutiniai du nauji stambūs objektai, kuriuose varžysis universiados dalyviai.


Universiada

27-osios pasaulio studentų vasaros universiados ugnis buvo įžiebta 2012 m. liepos 12-ąją Prancūzijoje, Sorbonos universitete, kur 1923 m. buvo surengtos pirmosios studentų sporto žaidynės.

Kapsulė su universiados ugnimi didžiausiuoju pasaulio burlaiviu „Sedovas“ jau buvo užsukusi į Prancūzijos, Maroko, Brazilijos, Urugvajaus, Argentinos, Čilės, Peru, Samoa salų, Filipinų uostus, o sausio 25-ąją lėktuvu pasiekė Rusijos miestą Vladivostoką.

Universiados ugnies estafetę sudarys daugiau nei 150 000 km, bus aplankytas 54 pasaulio miestas.

Po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos sportininkai vasaros ir žiemos universiadose iškovojo 25 medalius.

2007 m. auksą pelnė lengvaatletė Viktorija Žemaitytė ir vaikinų krepšinio rinktinė, 2009 m. – lengvaatletė Lina Grinčikaitė, 2011 m. – BMX dviratininkė Vilma Rimšaitė, plaukikas Giedrius Titenis (2 medalius), treko dviratininkė Vilija Sereikaitė ir plento dviratininkių komanda – Eglė Zablockytė, Aušrinė Trebaitė ir Aleksandra Sošenko.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų