Olimpinė ugnis pasitikta be pompastikos: kyla abejonių dėl pačios olimpiados

Koronaviruso pandemijai keliant chaosą visame pasaulyje, olimpinė ugnis buvo atvežta į Japoniją, kur penktadienį be pompastikos įvyko jos sutikimo ceremonija, didėjant abejonėms dėl to, ar Tokijo olimpiada įvyks numatytu laiku.

Užsakytu lėktuvu atskraidinus specialiame žibinte degančią ugnį, viena Japonijos olimpinio komiteto narė pažeisdama oficialią poziciją paragino atidėti olimpiadą, o Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) vadovas Thomas Bachas (Tomas Bachas) penktadienį pareiškė, kad organizacija „svarsto įvairius scenarijus“ dėl Tokijo olimpinių žaidynių.

„Žinoma, svarstome įvairius scenarijus, bet mes skiriamės nuo daugelio kitų sporto organizacijų ar profesionalių lygų tuo, kad iki Žaidynių liko keturi su puse mėnesio“, – sakė Th. Bachas leidiniui „The New York Times“.

„Mums [atidėjimas] dabar nebūtų atsakingas ir būtų per anksti pradėti spėlioti ar priimti sprendimą tokiu metu, kai neturime jokių specialios darbo grupės rekomendacijų“, – pridūrė jis.

COVID-19 keliamą nežinią atspindėjo ir tai, kad olimpinės ugnies atvykimas į Macušimos oro pajėgų bazę Japonijos šiaurėje buvo kuklus įvykis, organizatoriams turėjus atšaukti planus pakviesti 200 moksleivių.

Buvę olimpiniai dziudo čempionai Saori Yoshida (Saori Jošida) ir Tadahiro Nomura (Tadahiras Nomura) stebint kelioms dešimtims pareigūnų ir svečių uždegė ceremonijų aukurą.

„Vaikai planavo pasveikinti olimpinę ugnį, bet nusprendėme to atsisakyti, suteikdami prioritetą jų saugumui“, – sakė Tokijo olimpiados organizacinio komiteto pirmininkas Yoshiro Mori (Joširas Moris).

Olimpinio deglo nešimo per Japoniją estafetė prasidės kovo 26 dieną sporto komplekse „J-Village“ Fukušimoje, kuris buvo naudojamas kaip bazė darbininkams po 2011 metų žemės drebėjimo, cunamio ir branduolinės katastrofos.

Tačiau organizatoriai turėjo atsisakyti kasdienių estafetės ceremonijų visuomenei ir paraginti žiūrovus „vengti formuoti minias“ palei estafetės maršrutą.

„Turėtų būti atidėta“

COVID-19 protrūkiui privertus atšaukti sporto varžybų visame pasaulyje ir paralyžiavus daugelį valstybių bei tarptautines keliones, girdisi vis daugiau spėlionių dėl olimpiados, kuri turi prasidėti liepos 24 dieną.

Virusas jau sutrikdė olimpinės ugnies kelionę Graikijoje. Ugnies įžiebimo ceremonija antikinėje Olimpijoje vyko be žiūrovų, o paskui organizatoriai turėjo atsisakyti deglo estafetės Graikijoje, minioms apsupus Holivudo aktorių Gerardą Butlerį (Džerardą Batlerį), uždegusį aukurą Spartoje.

Krizės epicentru tapusioje Europoje uždarius sienas, Tokijo pareigūnai nevyko pasiimti olimpinio deglo, kurio oficialioje perdavimo ceremonijoje Japonijai atstovavo buvusi olimpinė plaukikė Naoko Imoto.

Lėktuvui su olimpine ugnimi nusileidus Japonijoje, virš žaidynių susitvenkė dar daugiau debesų. Kai kurie sportininkai griežtai kritikavo TOK, tvirtinantį, kad nereikia jokių „drastiškų veiksmų“, tokių kaip olimpiados atidėjimas ar atšaukimas.

Japonijos olimpinio komiteto vykdomosios tarybos narė Kaori Yamaguchi (Kaori Jamaguči), buvusi dziudo olimpietė, yra dar viena garsi figūra, paraginusi atidėti žaidynes. Priežastimi ji nurodė sunkumus, su kuriais susiduria sportininkai.

„Esant dabartinei situacijai, kai sportininkai nėra gerai pasirengę, [olimpiada] turėtų būti atidėta“, – dienraščiui „Nikkei“ sakė K. Yamaguchi.

„Prašydamas jų treniruotis tokiomis sąlygomis TOK sudaro sąlygas kritikai, kad jis pirmiausia galvoja ne apie sportininkus“, – pridūrė ji.

Th. Bachas, kritikuojamas dėl TOK rekomendacijų sportininkams „kaip įmanoma geriau“ tęsti treniruotes, tvirtino, kad sveikata yra „visų svarbiausia“ ir kad sprendimą lems ne finansiniai sumetimai.

„Ši krizė tokia unikali ir sunki įveikti dėl nežinomybės. Niekas šiandien negali pasakyti, kaip viskas klostysis rytoj, po mėnesio, jau nekalbant apie tai, kas bus po daugiau kaip keturių mėnesių“, – sakė jis.

„Todėl būtų neatsakinga kaip nors nustatyti datą ar priimti sprendimą tiesiog dabar, remiantis spėjimais apie būsimus įvykius“, – pažymėjo Th. Bachas.

Pasak jo, TOK vadovausis savo paties specialios darbo grupės ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, bet optimistiškai vertina galimybes surengti olimpiadą numatytu laiku. TOK vadovas pridūrė, kad atšaukimo klausimo nėra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Dabar visus metus turės kūrenti tą ugnį...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių