Pereiti į pagrindinį turinį

Treneriai žvaigždžių neaprauda

2009-08-29 12:05
Išsiskyrė: L.Kleiza ir A.Kirilenka nesusigrums "Eurobasket 2009" aikštėse.
Išsiskyrė: L.Kleiza ir A.Kirilenka nesusigrums "Eurobasket 2009" aikštėse. / AFP nuotr.

Intrigų bus, bet pipirų vis tiek trūks – taip apie kitą savaitę Lenkijoje prasidėsiantį Europos vyrų krepšinio čempionatą sakė vienas iškiliausių visų laikų pasaulio krepšininkų rusas Sergejus Belovas.

Įžymybių gretos išretėjo

S.Belovo nuomone, 36-asis kontinento pirmenybių finalo turnyras Lenkijoje pirmiausia atsakys į klausimą, kokią pamainą nacionalinės rinktinės augina savo lyderiams.

"Kol kas nematau žaidėjo, galinčio pakeisti Andrejų Kirilenką", – vieną Rusijos komandos problemų įvardijo legendinis krepšininkas.

Baigiamajame 36-ojo Europos čempionato koncerte dėl įvairių priežasčių nedalyvaus ne tik A.Kirilenka, bet ir daugiau žymių solistų – lietuviai Šarūnas Jasikevičius ir Ramūnas Šiškauskas, vokietis Dirkas Nowitzkis, graikai Theodoras Papaloukas ir Dimitris Diamantidis, ispanas Jose Manuelis Calderonas, serbas Igoris Rakočevičius.

Palyginti su 2007-ųjų pirmenybėmis, vykusiomis Ispanijoje, iš anuometinio simbolinio geriausiųjų penketuko (į jį buvo išrinkti A.Kirilenka, D.Nowitzkis, ispanas Pau Gasolis, prancūzas Tony's Parkeris ir Rusijos pilietybę turintis amerikietis Johnas Robertas Holdenas) kovoms Lenkijoje rengiasi tik dvi žvaigždės – P.Gasolis ir T.Parkeris.

Jei Prancūzijos ekipa šiomis dienomis atrankos mače neįveiktų belgų, vieninteliu mohikanu taptų NBA čempionas P.Gasolis.

Ruso problemos – asmeninės?

Iki šiol neaišku, kodėl Rusijos rinktinėje nebus "Eurobasket 2007" naudingiausiojo žaidėjo A.Kirilenkos, nes skiriasi paties sportininko ir vyriausiojo trenerio Davido Blatto bei komandos užkulisius gerai žinančių veikėjų pateiktos versijos.

"Vasarą ir rudenį man teks išspręsti daug asmeninių problemų. Kokių – nenoriu konkretizuoti, bet jos pareikalaus daug laiko ir išlaidų. Neįsivaizduoju, kaip galėčiau suderinti tuos rūpesčius ir darbą rinktinėje, todėl į Europos čempionatą nevyksiu, – šiemet pavasarį kalbėjo A.Kirilenka. – Taip pat neigiu gandus, kad aš ir treneris D.Blattas konfliktuojame. Mano atsisakymą lėmė tik šeiminės priežastys."

"Andrejus labai reikalingas komandai. Tai pasakiau jam per mūsų susitikimą. Gaila, kad jis nepadės mums Lenkijoje, bet, sužinojęs jo padėtį, aš negalėjau būti kategoriškas", – nuo tiesaus komentaro išsisuko D.Blattas.

Buvęs Rusijos ekipos vyriausiasis vadybininkas Sergejus Tarakanovas atskleidė daugiau kortų.

"A.Kirilenka, kaip ir J.R.Holdenas bei Viktoras Chriapa, rinktinėje buvo išskirtiniai. Prieš 2007-ųjų Europos čempionatą jie pageidavo nedalyvauti pirmojoje treniruočių stovykloje, atvykti vėliau, daugiau dirbti individualiai, o ne kartu su komanda. Tokiems norams nepritarė nei D.Blattas, nei aš, nes turėjome karčios patirties – Andrejus ir Viktoras jau buvo nuvylę, kai kelis kartus prisijungė prie ekipos visiškai nepasirengę, prastos fizinės formos, – papasakojo S.Tarakanovas. – Be to, A.Kirilenka tikriausiai supranta, kad su dabartinės sudėties rinktine jis aukštumų nepasieks, o NBA jo laukia milijonai dolerių."

D.Nowitzkis vertas paminklo

Rezultatyviausias 2007-ųjų Europos čempionato krepšininkas D.Nowitzkis į Lenkiją neatvyks, nes jo neišleido NBA klubo "Dallas Mavericks" vadovai.

"Pastaraisiais metais mes puikiai bendradarbiavome su "Mavericks" klubu ir jo savininku Marku Cubanu, kuris leisdavo Dirkui žaisti rinktinėje, todėl visiškai suprantame tokį sprendimą", – nuolankiai į draudimą reagavo Vokietijos krepšinio sąjungos (DBB) prezidentas Ingo Weissas.

"Aš nepykstu ant M.Cubano. Jei aš būčiau primygtinai reikalavęs, jis manęs nesulaikytų. Mes susitarėme, kad ši pertraukėlė bus naudinga, juo labiau kad mano planuose yra Londono olimpinės žaidynės", – pridūrė D.Nowitzkis, metų pradžioje abiem rankomis mušęsis į krūtinę, kad būtinai vyks į "Eurobasket 2009".

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas mano, kad I.Weissas ir D.Nowitzkis gudravo.

"Remiantis Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) ir NBA susitarimu, nė vienas NBA klubas neturi teisės neišleisti žaidėjo į nacionalinę rinktinę, jei nėra objektyvių priežasčių. Viena jų gali būti draudimas, bet abejoju, ar šiuo atveju vokiečiams tai – neišsprendžiama problema. Važiuoti ar ne į savo šalies komandą – tik paties sportininko reikalas. Pernai Jorge Garbajosa net nutraukė sutartį su Toronto "Raptors" klubu, draudusiu ispanui žaisti Pekino olimpiadoje. Didžiausia tikimybė, kad D.Nowitzkis norėjo paprasčiausiai pailsėti, tik jo savigarba ir patriotizmas neleido to pasakyti oficialiai. Juk Dirkas jau seniai nusipelnė paminklo už nuopelnus Vokietijos krepšiniui", – svarstė M.Balčiūnas.

Nematomas NBA pavadėlis

LKF generalinis sekretorius pripažino, kad NBA klubai nesunkiai randa priemonių tvirtai laikyti už pavadėlio savarankiškuosius europiečius.

"Poveikio arsenale yra finansinių, psichologinių ir kitų instrumentų", – sakė M.Balčiūnas.

Tai patyrė Prancūzijos rinktinės lyderis T.Parkeris ir kitas šios komandos žaidėjas Nicolas Batumas, per kontrolines rungtynes neišvengę traumų. Abu krepšininkai buvo iškviesti į NBA klubus medicininei patikrai – T.Parkeris į San Antonio "Spurs", o N.Batumas į Portlendo "Trail Blazers", nors juos prižiūrėjo nacionalinės ekipos gydytojai.

"Nesuprantu, kodėl privalėjau vykti į Teksasą. "Spurs" medikai atliko tuos pačius tyrimus, kaip ir Prancūzijos ortopedai, jų išvadose – nieko naujo", – stebėjosi T.Parkeris.

Prancūzijos krepšinio federacija (FFBB) kreipėsi į FIBA įtardama, kad NBA klubai ieško pretekstų sutrukdyti T.Parkeriui ir N.Batumui atstovauti savo šalies ekipai.

Čikagos "Bulls" diktatui pakluso vidurio puolėjas Joakimas Noah, dalyvavęs prancūzų rinktinės treniruočių stovykloje ir turnyre Strasbūre, bet išvykęs į JAV klubo prašymu.

"Viskas priklauso tik nuo paties Joakimo. Mes jo dalyvavimui Europos čempionate neturime jokios įtakos", – gynėsi "Bulls" vyriausiasis vadybininkas Garas Formanas.

Strategai ašarų nelieja

"Ką daryti, jei mūsų gretose nėra A.Kirilenkos, J.R.Holdeno? Nejaugi lieti ašaras? Svarbu, ne kas žais, o kaip žais", – prieš tarptautinį Akropolio turnyrą Atėnuose (Graikija) pareiškė D.Blattas.

Europos čempionai rusai pralaimėjo visas trejas rungtynes – lietuviams, graikams ir serbams.

Serbijos strategas Dušanas Ivkovičius nesureikšmino nei pergalių prieš Lietuvos ar Rusijos krepšininkus, nei artėjančio starto "Eurobasket 2009" Lenkijoje.

"Mūsų tikslas – parengti stiprią komandą 2012-ųjų Londono olimpiadai. Šalyje yra pakankamai talentingų žaidėjų, galinčių įvykdyti šią užduotį", – pabrėžė D.Ivkovičius.

"Nuostolių turi beveik visos komandos, bet taip dažnai nutinka po olimpinių žaidynių, vyksta kartų kaitos. Todėl svarbiausia mūsų, trenerių, misija – padėti perspektyviam jaunimui greičiau įsitvirtinti savo šalių rinktinėse", – teigė Graikijos ekipos vairininkas Jonas Kazlauskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų