Pereiti į pagrindinį turinį

V.Alekna kol kas nepripažįsta G.Kanterio eros

2009-05-14 09:00
Pievos: šiuo metu G.Kanteris pasaulio rekordą medžioja kukliuose JAV aikštynuose.
Pievos: šiuo metu G.Kanteris pasaulio rekordą medžioja kukliuose JAV aikštynuose. / "Scanpix" nuotr.

Artėjant pirmajai šiais metais principinei tarpusavio dvikovai, disko metimo grandai Virgilijus Alekna ir Gerdas Kanteris skirtingai vertina siekius pagerinti pasaulio rekordą.

Birželį – dvikova Berlyne

Sidnėjaus bei Atėnų olimpinių žaidynių čempionas V.Alekna ir Pekino olimpiados disko metimo varžybų nugalėtojas G.Kanteris turėtų susitikti birželio 14-ąją Berlyne (Vokietija), kur vyks Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) "Aukso lygos" varžybų serijos 1-asis etapas.

V.Alekna kol kas nedalyvavo nė viename oficialiame 2009-ųjų sezono turnyre, o G.Kanteris jau beveik du mėnesius Europos ir JAV stadionuose stengiasi pasiekti išsvajotąjį tikslą – sumušti pasaulio rekordą, kuris nuo 1986-ųjų priklauso vokiečiui Juergenui Schultui ir yra 74 m 08 cm.

Per savo karjerą Lietuvos ir Estijos galiūnai yra arčiausiai visų planetos disko metikų, priartėję prie šio fenomenalaus rezultato: V.Alekna 2000-aisiais Kaune – 73 m 88 cm, G.Kanteris 2006-aisiais Helsingborge – 73 m 38 cm.

Prieš kelerius metus per treniruotes Portugalijoje lietuvis yra numetęs diską maždaug 75–76 m, estas praėjusį mėnesį švystelėjo įrankį beveik 74 m.

Estas pamėgo Kaliforniją

G.Kanteris ir jo treneris islandas Vesteinnas Hafsteinssonas įsitikinę, kad tinkamiausios sąlygos pasiekti naują pasaulio rekordą – netoli Ramiojo vandenyno įsikūrusiuose Kalifornijos valstijos (JAV) miestuose, kur vyrauja palankūs vėjai.

Neatsitiktinai Estijos disko metikas beveik kasmet vyksta į šį regioną medžioti aukštų rezultatų. Toliausi pastarųjų trejų metų G.Kanterio metimai užfiksuoti būtent Kalifornijoje: 2007-aisiais Salinase – 72 m 02 cm, 2008-aisiais ten pat – 71 m 88 cm, šiemet Chula Vistoje – kol kas 70 m 84 cm.

Problema ta, kad kai kurie G.Kanterio mėgstami Kalifornijos stadionai, labiau primenantys aikštę Kauno Ąžuolyne nei modernią bazę, neturi IAAF sertifikatų, todėl juose pasiektas pasaulio rekordas nebūtų patvirtintas.

Tačiau atletas ir jo treneris V.Hafsteinssonas vis atkakliau eskaluoja atvirkščią variantą: rekordas taptų priežastimi sertifikuoti aikštę tą pačią dieną, kai būtų atliktas istorinis metimas.

Lietuvio vizija – kitokia

"Nemanau, kad būtų teisinga, jei naujasis pasaulio rekordas gimtų ne tikrame stadione, konkuruojant stipriems varžovams ir stebint tūkstančiams žiūrovų, o kuklioje aikštėje, matant dešimčiai ar dviem dešimtims žmonių", – interviu Estijos dienraščiui "Ohtuleht" sakė V.Alekna.

Lietuvis pripažino, kad G.Kanteris yra pajėgus nukarūnuoti J.Schultą ir pridūrė: "Gerdui jau pakluso įspūdingos aukštumos, jis turi savo viziją, kokiu būdu pasiekti tikslą, aš – savo."

V.Aleknos nuomone, pasaulio rekordui būtini keturi dalykai: aukšta metimo technika, išskirtiniai fiziniai sportininko duomenys, palankus vėjas ir sėkmė.

Į "Ohtuleht" klausimą, ar nesėkmės 2007-ųjų planetos pirmenybėse ir pernai Pekino olimpiadoje nėra ženklas pakelti rankas ir pripažinti, kad prasidėjo G.Kanterio era, V.Alekna atsakė: "Palaukime, kaip susiklostys šis sezonas."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų