Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus "Žalgirio" gelbėtojas spruko

2009-10-31 15:48
Pastangos: nepaisant visko, M.Čepas stengėsi, kad jaunimas išmoktų žaisti futbolą, o ne tik spirtų kamuolį ir bėgtų.
Pastangos: nepaisant visko, M.Čepas stengėsi, kad jaunimas išmoktų žaisti futbolą, o ne tik spirtų kamuolį ir bėgtų. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Žodis "beveik" sporte neguodžia. Vilniaus "Žalgirio" treneris Mindaugas Čepas atskleidė, kad komanda šiais metais buvo susitarusi dėl paramos su potencialiu investuotoju, tačiau liko prie suskilusios geldos.

Kodėl pasibaidė – neaišku

Minimaliu biudžetu šį sezoną besivertusi Vilniaus "Žalgirio" futbolo komanda kitus metus tikėjosi pradėti su solidžiu finansiniu užnugariu. Pasak ekipos trenerio M.Čepo, klubas jau derino paramos sutarties sąlygas su viena kompanija. Sutartį buvo planuojama pasirašyti gruodį.

"Derybos vyko ilgai, buvau pats asmeniškai du kartus su tuo žmogumi susitikęs. Reikėjo tik parašų, bet staiga viskas nutrūko", – teigė M.Čepas.

Treneris nenorėjo įvardyti "Žalgirį" naujam gyvenimui galėjusio prikelti rėmėjo, tačiau užsiminė, kad skirti lėšų futbolui ketino išeivis iš Lietuvos, keliolika metų gyvenantis užsienyje. M.Čepas taip pat negalėjo pasakyti, kas privertė investuotoją apsigalvoti. Klubo direktorius Mindaugas Kasperūnas kalbų apie pradingusį potencialų komandos rėmėją nekomentavo.

Pasibaigus sezonui "Žalgirio" žaidėjai buvo paleisti atostogų. M.Čepas teigė galintis tik spėlioti, kokia ateitis komandos laukia kitą sezoną.

Finišavo apmaudžiai

"Žalgiriui" šiemet nesisekė ir futbolo aikštėje. Pirmą kartą iš aukščiausiojo Lietuvos futbolo diviziono pasitraukę ir I lygoje debiutavę vilniečiai užėmė šeštą vietą. "Žalgiris" pranoko tik absoliučią turnyro autsaiderę Jonavos "Lietavą".

Žalgiriečių nuotaiką ypač apkartino per paskutines sezono rungtynes patirtas pralaimėjimas. LFF taurės turnyro aštuntfinalyje legendinė komanda buvo priversta kapituliuoti prieš kuklią Plikių "Sakuonos" vienuolikę, rungtyniaujančią II lygoje. "Sakuonos" futbolininkai po pratęsimo įveikė varžovus rezultatu 2:1.

M.Čepas neslėpė, kad šis pralaimėjimas buvo šokiruojantis, o visas sezonas – nepavykęs. Tačiau treneris teigė, jog žaidimas I lygoje padėjo greičiau tobulėti "Žalgirio" jaunimui, kuris sezono pabaigoje sudarė beveik visą komandos pagrindą.

Prisiėmė atsakomybę

– Ne kartą sakėte, kad didžiuojatės savo žaidėjais, rungtyniaujančiais už dyką. Bet taip pat minėjote, kad jūsų netenkina nei "Žalgirio" užimta vieta, nei pademonstruotas žaidimas.

– Toks klubas kaip "Žalgiris" visada turi kovoti tik dėl pirmos vietos. Apie jokias kitas pozicijas negali būti nė kalbos. Užimta vieta netenkina nieko, ypač tos paskutinės varžybos LFF taurėje. Tai buvo visiškas fiasko. Su visa pagarba "Sakuonai", manau, kad mes naktį pakelti turėtume juos įveikti, nežiūrint į tai, kokia mūsų sudėtis.

– "Žalgiris" pradėjo šį sezoną laikomas vienu I lygos favoritu, o baigė turnyrinės lentelės apačioje. Tai lėmė vasarą įvykę komandos sudėties pokyčiai?

– Ir pats galvoju, kokios to priežastys. Prisiimu visą atsakomybę už rezultatą. Gal nesugebėjau motyvuoti komandos, nors per treniruotes niekad nereikėdavo žaidėjų su pagaliu varyti. Turbūt susidėjo viskas. Žaidėjai irgi gyvi žmonės – kai juos maitini vien tik pažadais, taip ir išeina. Tikrai galvojau, kad per metus išsispręs mūsų finansiniai nesklandumai, bet... Kaip pradėjome basi, taip ir užbaigėme.

– Neskaitant kelių veteranų, "Žalgiryje" sezono pabaigoje liko vien labai jauni futbolininkai. Tarp jų yra žaidėjų, galinčių rungtyniauti A lygoje?

– Taip, nors ir nedaug. Bet pavardžių nenorėčiau vardyti: žinote, koks mūsų jaunimas. Tik apie save išgirsta, ir sparneliai iškart pakyla. Yra tikrai gabių ir norinčių iškilti žaidėjų.

– Kokias pasekmes komandai atnešė kritimas iš A lygos į žemesnį divizioną?

– Iškritome iš A lygos ne pagal sportinį principą, tikrai to nenorėdami. Žinoma, rėmėjus ta I lyga atbaido. Kita vertus, jaunimas pasisėmė daug patirties. Anksčiau jie juk žaisdavo tik tarpusavyje, savo čempionatuose. I lygoje jaunieji futbolininkai galėjo varžytis su vyrais. Jeigu jie stengsis, jeigu 25 valandas per parą galvos tik apie futbolą, jie pasieks savo. Mano, kaip trenerio, noras yra toks, kad jie žaistų futbolą, o ne tik spirtų kamuolį ir bėgtų. Svarbiausia yra mąstymas.

– Galbūt girdėjote, kaip kitų buvusių SSRS respublikų atstovai vertina tai, kad Sąjungos bronzos medalininkas "Žalgiris" žaidžia Lietuvos I lygoje?

– Turiu pažįstamų tiek Rusijoje, tiek Baltarusijoje ar Ukrainoje. Jie nesupranta, kaip toks klubas šitaip krito. Pažiūrėkite, Rusijoje Tomsko klubas ("Tom" – red. past.) buvo ant bankroto ribos. Vėjas dėl šito klausimo buvo pakeltas valstybės mastu. Pats Vladimiras Putinas (Rusijos premjeras – red. past.) davė nurodymus, kad taip būti negali. Klubas gavo finansinę injekciją ir dabar puikiausiai tvarkosi. Lietuvoje tai niekam neįdomu.

– Bet, pavyzdžiui, Airijos lietuviai neseniai paaukojo klubui tūkstantį eurų. Kažkam dar esate įdomūs...

– Malonu, kad žmonės toli nuo Lietuvos rengia tokias akcijas. Pasakysiu atvirai. Netikiu, kad toks klubas kaip Vilniaus "Žalgiris" gali išnykti iš žemėlapio. Netikiu, ir tiek. Aš neabejoju, kad vieną dieną šventė ateis ir į mūsų kiemą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų