Pereiti į pagrindinį turinį

Žlugo dviratininkų komanda

2009-05-07 09:00
Prisiminimas: vilčių teikusiai „Team Piemonte“ komandai pamatus pakasė sukčius direktorius.
Prisiminimas: vilčių teikusiai „Team Piemonte“ komandai pamatus pakasė sukčius direktorius. / Redakcijos archyvo nuotr.

Neišgyvavusi nė pusmečio subyrėjo Lietuvoje registruota profesionalių dviratininkų "Team Piamonte" komanda. Dešimt lietuvių ir penki italai įsibėgėjus sezonui atsidūrė prie suskilusios geldos.

Lietuvoje registruota ekipa

Italams priklausiusi ekipa iki praėjusių metų rudens buvo mėgėjiška, vadovaujama Lietuvos nacionalinės rinktinės vyriausiojo trenerio Edmundo Peseckio. Artėjant žiemai italai sumanė suburti profesionalią komandą, o dviratininkų ieškoti patikėjo šiam specialistui.

Italijos Pjamontės regiono globojami dviratininkai Tarptautinėje dviračių sporto sąjungoje (UCI) buvo užregistruoti sezono išvakarėse – šių metų sausio mėnesį.

"Team Piemonte" oficialiai – Lietuvos komanda. Ji mūsų šalyje buvo registruota dėl švelnesnių mokesčių, tačiau klubo bazė buvo Italijoje.

E.Peseckiui padėti treniruoti komandą buvo pakviesti klaipėdiečiai Vaclovas Šiugždinis, Edmundas Zakaras ir Artūras Trumpauskas.

Sutartį su italų klubu pasirašė pernai Kazachstano komandai "Ulan" atstovavę klaipėdiečiai Gediminas Bagdonas (2007 m. Lietuvos atskiro starto lenktynių čempionas), Egidijus Juodvalkis, Simas Kondrotas, Aidis Kruopis, Algirdas Mockus ir Ramūnas Navardauskas (2007 m. Lietuvos grupinių lenktynių čempionas), Vilniaus dviračių sporto klubui "Vitus" atstovavę Mantas Bliakevičius, Gediminas Kaupas ir Tomas Micė bei buvęs Italijos komandos "Mapooro Named-Team Aurora" komandos narys Marius Kukta.

Sportininkai ir specialistai vylėsi, kad jų laukia graži ateitis. Ypač po nesėkmingo 2008 m. sezono, kai klaipėdiečiai gynė kazachų "Ulan" komandos garbę be atlyginimų. Klaipėdos dviratininkai, iki tol konfliktavę su E.Peseckiu, sutiko su jo pasiūlymu.

"Jie neturėjo kito pasirinkimo, – sausio mėnesį sakė buvęs "Ulan" generalinis vadybininkas A.Trumpauskas, ekipoje atlikęs ir trenerio pareigas. – Sutikę atstovauti italams, sportininkai ir E.Peseckis tarsi užkasė karo kirvį."

Viltį tikėti gražia ateitimi sustiprino ir komandos vadybininkas – vienas garsiausių pasaulyje šios srities specialistų Pietro Algeri.

Graži pradžia – apgaulinga

Pirmieji mėnesiai nežadėjo bankroto. Buvo surengtos dvi treniruočių stovyklas. Iš pradžių pratybos vyko Šiaurės Italijoje, netoli Milano. Vėliau dviratininkai persikėlė į pietus.

"Iš pradžių viskas buvo labai gerai, – apie pirmąsias dienas pasakojo vienas iš komandos lyderių G.Bagdonas. – Draugiškai ruošėmės sezonui, uoliai treniravomės. Kai atvykus į Italiją apgyvendino viešbutyje, visus sportininkus išmatavo aprangoms. Vėliau aprengė nuo galvos iki kojų. Po kazachų nesąmonių, pas italus mes buvome euforijoje."

Sutartis dviratininkai pasirašė būdami antrojoje stovykloje – Toskanos regione. Į šią Apeninų pusiasalio dalį susirinko visa "Team Piemonte": vadovai, treneriai, mechanikai, masažuotojai, gydytojas ir sportininkai.

"Kol treniravomės Toskanoje, mėnesį gyvenome keturių ar penkių žvaigždučių viešbutyje", – tarsi norėdamas parodyti rimtus italų ketinimus, šį pavyzdį pateikė klaipėdietis.

Du mėnesius nesulaukdami atlyginimų, lietuviai ėmė neramiai tarp savęs žvalgytis. Kai jie kreipėsi į klubo direktorių Andrea Blardonę, italas nuramino dviratininkus, kad truputį palaukus, bus pinigai.

Po pirmųjų sezono varžybų komandos vadovai buvo patenkinti lietuvių rezultatais, tačiau nuo to vyrų bankų sąskaitos nedidėjo.

Per atsiradusį tarp varžybų langą Lietuvos dviratininkai sumanė grįžti į gimtinę. A.Blardone, išleidęs lietuvius parungtyniauti jų gimtojoje šalyje, žadėjo po savaitės nupirksiąs atgalinius bilietus į Italiją. Dešimčiai klaipėdiečių ir vilniečių prailgo dienos Lietuvoje, net praėjus dviem savaitėms jų niekas nepasigedo. Tik dar po kelių į Apeninų pusiasalį grįžo G.Bagdonas, S.Kondrotas, A.Kruopis, T.Micė ir M.Kukta.

Jiems buvo keista, kad E.Peseckis ruoštis pasaulio treko čempionatui pasiliko jaunimą, o ne labiau patyrusius dviratininkus. Ir ruošti juos pradėjo likus iki varžybų pusantros savaitės.

Išlydėjo atėmę dviračius

Grįžusieji į Italiją dviratininkai kitą dieną buvo pakviesti į susirinkimą, kuriame išgirdo baisią žinią: "Iš komandos pasitraukė A.Blardone ir vadybininkai Pietro bei Metteo Algeriai."

Susirinkime lietuviai sužinojo, neva šie specialistai, kaip ir sportininkai, negavo atlyginimų.

Vėliau sportininkai sužinojo, kad "garsusis" direktorius A.Blardone yra viską suklastojęs – nuo dviratininkų kontraktų iki banko garantijų, kurios buvo išsiųstos į Lietuvos (LDSF) ir Tarptautinę (UCI) dviračių sporto federacijas.

M.Algeri prasitarė dviratininkams, kad jie nebuvo net apdrausti. Subyrėjus komandai, M.Algeri surinko iš vyrų dviračius, kuriuos už skolas reikėjo grąžinti gamintojui – firmai "Scott".

"Dviračius surinko be skrupulų. Kitą dieną išskridome į Lietuvą kone basi – be pinigų ir be dviračių. Bent tie vyrukai, kurie buvo likę Lietuvoje, dviračius išsaugojo", – atsiduso buvęs Lietuvos rinktinės narys G.Bagdonas.

Grįžę į Klaipėdą vyrai treniravosi Algio Vaitkaus skolintais dviračiais.

"Lietuvos rinktinė neturi jų. Laimė, A.Vaitkus paskolino dviračių, kad galėtume geriau pasiruošti kurioms nors varžyboms ir patekti bent į mėgėjų komandą", – apie ne pyragus laukusius ir savo šalyje neslėpė klaipėdietis. – Vaclovas Šiugždinis išmokėjo maistpinigius, kad nemirtume iš bado, paprašė, kad priimtų į varžybas Lenkijoje."

Šiandien G.Bagdonas – belgų "Nieuwe Hoop Tielen" (NHT) komandos narys.

"Komandoje – mėgėjai. NHT spalvas ginu už maistą ir nakvynę, – niūrią realybę apibūdino dviratininkas. – Tačiau varžytis Belgijoje geriau negu sėdėti ir tik treniruotis Lietuvoje. Tikiuosi kitais metais patekti į stipresnę ekipą."

Panašiomis mintimis gyvena ir kiti Klaipėdos dviratininkai – patyrę dar vieną smūgį sportinėje karjeroje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų