Pokyčiai krepšininkų rinktinėje: garsių pavardžių bus mažiau

„Laukia labai svarbi vasara“, – pabrėžė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės strategas Kazys Maksvytis, jau skaičiuojantis žaidėjus, atsisakiusius padėti nacionalinei komandai pasaulio čempionate.

Į darbą – liepos 12 d.

Pirma kandidatų į rinktinę treniruočių stovykla numatyta liepos 12-ąją Druskininkuose.

Pasaulio čempionatas vyks rugpjūčio 25–rugsėjo 10 d. Japonijos, Indonezijos, Filipinų arenose, bus kovojama ir dėl kelialapių į 2024 m. vasaros olimpines žaidynes.

Lietuvos krepšininkai pirmiausia varžysis Maniloje, „Mall of Asia“ arenoje, kur žais D grupės rungtynes su Egipto, Meksikos ir Juodkalnijos atstovais.

Patekus į kitą etapą, lauktų dvi stipriausios D grupės (joje – JAV, Jordanija, Graikija ir Naujoji Zelandija) rinktinės.

K. Maksvyčio kontrolinių varžybų plane numatyti du mačai su Jordanijos rinktine (liepos 22-ąją ir 24-ąją).

Startas: Lietuvos krepšininkai pasaulio čempionatą pradės „Mall of Asia“ arenoje, talpinančioje per 16,5 tūkst. žiūrovų./ mallofasia-arena.com nuotr.

Žais ir Taivane

Mūsiškiai ketina žaisti iš viso dešimt kontrolinių rungtynių, iš jų šešerias – Lietuvoje.

Po mačų namuose su Jordanijos krepšininkais lauks susitikimai su Ukrainos (liepos 29 d. Panevėžyje), Sakartvelo (rugpjūčio 1 d. Kaune), Prancūzijos (11 d. Vilniuje) ir Suomijos (14 d. Klaipėdoje) nacionalinėmis ekipomis.

Be to, rugpjūčio 4 d. Tamperėje numatytos akistatos su suomiais, 9 d. Orleane – su prancūzais, 19 d. Taivane – su Puerto Riko ir 22 d. ten pat – su Latvijos komandomis.

„Dešimt kontrolinių rungtynių – optimalus skaičius. Mūsų rinktinė – nauja, norėsime daugiau išbandyti jaunimą“, – teigė K. Maksvytis.

Yra dvejojančių

Marius Grigonis, Lukas Lekavičius, Edgaras Ulanovas, Rokas Giedraitis – šie krepšininkai, anot K. Maksvyčio, tikrai nepadės Lietuvos rinktinei.

„Su jais kalbėjomės, jie nenorėjo“, – sakė treneris ir pridūrė, kad dar yra keli dvejojantys žaidėjai.

Norėčiau surinkti visus geriausius, bet atvyks tie, kurie nori atstovauti Lietuvai.

„Nenorime jų spausti, palauksime, kol baigsis sezonas, ar bus sveiki, ar turės užtektinai poilsio. Norėčiau surinkti visus geriausius, bet atvyks tie, kurie dega motyvacija ir noru atstovauti Lietuvai. Gal garsių pavardžių sumažės, tačiau bus geras branduolys“, – svarstė K. Maksvytis.

Strategas užsiminė, kad kol kas neaiški ir Domanto Sabonio situacija (gali būti, kad prireiks rankos nykščio operacijos), tačiau prie rinktinės tikrai prisijungs Jonas Valančiūnas, Rokas Jokubaitis.

Misija: po pasaulį keliaujanti J. Naismitho taurė į Lietuvą turėtų užsukti birželio 2-ąją. / fiba.com nuotr.

Strategai šokiruoti

Buvusius Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerius Joną Kazlauską ir Antaną Sireiką nustebino kai kurių kandidatų į nacionalinę komandą dvejonės.

„Man tai nesuprantami dalykai. Mūsų laikais užtekdavo kažkur kampe sušvilpti ir visi susirinkdavo. Be abejo, visada yra rimtų priežasčių – trauma, operacija, susirgo ar dar kažkas. Negalima visiems klijuoti tos pačios etiketės, bet jei pradedama ieškoti kitokių pretekstų – įsižeidė ar nepatiko kažkas, tai mažiausiai keista. Man rinktinė svarbiau už bet ką“, – interviu LRT kalbėjo J. Kazlauskas.

„Man netinka jokie pasiteisinimai, išskyrus sveikatos problemas. Atsisakymas – Lietuvos vardo pažeminimas. Šalis viską davė, kad iškiltum, žaistum aukštu lygiu ir ateina laikas atiduoti net ne duoklę: juk atstovauti Lietuvai – garbė“, – sakė LRT naujienų tarnybai A. Sireika.

Pažįstami: Lietuvos ir Juodkalnijos krepšininkai buvo susitikę 2022-aisiais./ T. Biliūno / BNS nuotr.

Gerbia visus varžovus

Pasaulio čempionatą mūsiškiai pradės rugpjūčio 25-ąją su egiptiečiais, 27 d. susitiks su meksikiečiais, 29 d. – su juodkalniečiais.

„Padarysime viską, kad mūsų rinktinė tinkamai pasirengtų ir pasiektų tikslą – patektų į antrą varžybų etapą“, – pareiškė Egipto krepšinio federacijos viceprezidentas Amras Musilhi.

Egipto krepšininkai planuoja surengti treniruočių stovyklas Italijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE).

„Mūsų grupė – ne iš lengvųjų. Favoritai – lietuviai, stiprūs ir egiptiečiai. Meksikiečių ekipa – mažiausiai pažįstama. Manau, kad dėl antro kelialapio į kitą etapą varžysimės mes, Egipto ir Meksikos krepšininkai“, – prognozavo Juodkalnijos rinktinės strategas Boško Radovičius.

„Bus labai svarbu laimėti pirmas rungtynes, o jas žaisime su juodkalniečiais. Didelės pagarbos verti ir Egipto, Lietuvos atstovai“, – reziumavo Meksikos rinktinės vyriausiasis treneris Omaras Quintero.

Trofėjaus maršrutai

Pasaulio čempionų trofėjus jau keliauja per šalis, kurių krepšininkai rungtyniaus Japonijoje, Indonezijoje ir Filipinuose.

Jameso Naismitho taurė viešėjo Kinijoje, Libane, Naujojoje Zelandijoje, Irane, Dramblio Kaulo Krante, Žaliajame Kyšulyje, Egipte, Angoloje, o į Lietuvą turėtų užsukti birželio 2-ąją.

Iš mūsų šalies trofėjus vyks į Juodkalniją, Serbiją, Suomiją, Italiją ir per birželį dar aplankys Jordaniją, Vokietiją, Prancūziją, Sakartvelą, Slovėniją ir Latviją.

Paskutinė stotelė numatyta rugpjūčio 15-ąją Filipinuose.

Istorinė bronza

Pastarąjį kartą (2019 m. Kinijoje) Lietuvos krepšininkai pasaulio čempionate užėmė devintą vietą.

Jėga: J. Valančiūnas su D. Saboniu, padėjo nacionalinei komandai 2019-ųjų pasaulio čempionate, labai laukiami ir šiemet./ E. Ovčarenko / BNS nuotr.

Mūsiškiai H grupėje 101:47 nugalėjo Senegalo ekipą, 93:69 – kanadiečius, tačiau 82:87 pralaimėjo australams. Antrame etape lietuviai 75:78 nusileido prancūzams ir 74:55 įveikė Dominikos Respublikos komandą.

Trenerio Dainiaus Adomaičio vadovaujamai rinktinei atstovavo Mantas Kalnietis, Jonas Mačiulis, Renaldas Seibutis, Domantas Sabonis, Paulius Jankūnas, Jonas Valančiūnas, Mindaugas Kuzminskas, Rokas Giedraitis, Marius Grigonis, Lukas Lekavičius, Arnas Butkevičius, Edgaras Ulanovas.

Kol kas vienintelis medalis (bronzos) iškovota 2010-aisiais Turkijoje. Kęstučio Kemzūros treniruota komanda mažajame finale 99:88 palaužė serbus.

Tąkart Lietuvos rinktinę sudarė Linas Kleiza, M. Kalnietis, Martynas Pocius, J. Mačiulis, Simas Jasaitis, Tomas Delininkaitis, P. Jankūnas, Martynas Gecevičius, Tadas Klimavičius, Robertas Javtokas, Martynas Andriuškevičius ir R. Seibutis.


Pasaulio čempionatas

A grupė (Manila, „Araneta Coliseum” arena): Angola, Dominikos Respublika, Filipinai, Italija.

B grupė (Manila, „Aranet Coliseum“ arena): Pietų Sudanas, Serbija, Kinija, Puerto Rikas.

C grupė (Manila, „Mall of Asia” arena): JAV, Jordanija, Graikija, Naujoji Zelandija.

D grupė (Manila, „Mall of Asia” arena): Egiptas, Meksika, Juodkalnija, Lietuva.

E grupė (Okinava, Japonija): Vokietija, Suomija, Australija, Japonija.

F grupė (Okinava, Japonija): Slovėnija, Žaliasis Kyšulys, Sakartvelas, Venesuela.

G grupė (Džakarta, Indonezija): Iranas, Ispanija, Dramblio Kaulo Krantas, Brazilija.

H grupė (Džakarta, Indonezija): Kanada, Latvija, Libanas, Prancūzija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jadzė

Jadzė portretas
Išmokti mest iš po krepšio!!!

Žinovas

Žinovas portretas
Reikia paimti į Lietuvos armiją!Tada pamils Tėvynę!

pilietis

pilietis portretas
1.reikia ne vien "atiduoti save", kaip megstama sakyti, BET IR 2. išmokyti žaidejus galvoti 3. buti visas rungtynes susikoncentravus į jas 4. mokinti, visus be išimties, ...mesti baudas ir jas įmesti 5. jei esi žaidime [ susikaupes, susikoncentraves...] tai atakuojant ne stovesi, bet galvosi kaip atsidengti,kaip įkirsti, kaip...6. veržtis taip, kad ...uždirbtum bauda, o ne pats užsidirbtum ar visaipstengtumeis apeiti 7. bauduoti ...iki metimo fazes, o ne "sprogdinti akis" teisejams po bukos pražangos...8. atsiplešus, neleisti priešininkui arteti, kas mums yra įprasta. O veliau gaunam į kaulus.SEKMES.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių