Prisimenant K. Bryantą: 8 įsimintiniausi krepšininko karjeros momentai

  • Teksto dydis:

Kobe Beanas Bryantas vakar tragiškai pasitraukė iš gyvųjų tarpo – pakeliui į savo dukters Giannos rungtynes sraigtasparnio avarijoje žuvo su ja ir kitais septyniais asmenimis.

Daugelio krepšininkų ir paprastų žmonių įkvėpimu tapęs K. Bryantas pasižymėjo išskirtiniu darbštumu bei užsispyrimu. Apie tai, jog NBA legendos palikimas yra kur kas didesnis už krepšinio aikštelės ribų byloja ir tai, kad Kobei bei jo šeimą užuojautą reiškė įvairių sričių žmonės – nuo įvairių sporto šakų atstovų iki skirtingų pasaulio šalių vadovų bei politikų.

Tapęs pirmuoju gynėju istorijoje, pašauktu NBA naujokų biržoje vos baigus vidurinę mokyklą, K. Bryantas davė pažadą, kurį tesėjo visos karjeros metu.

„Esu jaunas, tačiau neketinu nuo niekieno atsitraukti. Tiesiog žaisiu kietai“, – 1996-ųjų liepą sakė tuo metu 17-os buvęs Kobe.

K. Bryanto galutinai nesustabdė ir patirtos dvi Achilo sausgyslės traumos, o turbūt daugelis pamena, kuomet rungtynėse su San Antonijaus „Spurs“ jis išsinarino pirštą, tačiau vos po kelių akimirkų su medikų pagalba grįžo į aikštelę ir pratęsė rungtynes.

Paties Kobes meilė krepšiniui neišblėso ir po jo karjeros pabaigos. Dar praėjusių metų rugpjūtį K. Bryantas su ryškiausiomis NBA žvaigždėmis surengė slaptą treniruočių stovyklą, o 2018-aisiais atidarė „Mamba Academy“ treniruočių centrą.

Jame treniravosi bei šio centro komandoje žaidė ir trylikametė duktė Gianna, su kuria Kobe turėjo puikius tarpusavio santykius.

„Geriausias dalykas, kuris man buvo nutikęs – kuomet buvome išėję į miestą, priėję fanai man pasakė, jog turėčiau susilaukti berniuko, kad jis pratęstų mano tradiciją, palikimą.

Vis tik Gigi atšovė, kad tai padarys ji. Aš teatsakiau, jog po velnių taip, tu tai padarysi“, – vienoje iš pokalbių laidų 2018 m. pasakojo Kobe.

Toks atžalos palaikymas – tik dar vienas įrodymas, jog K. Bryantas buvo ne tik nuostabus krepšininkas, bet ir tėtis.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ siūlo apžvelgti 8 įsimintiniausius K. Bryanto karjeros epizodus, įamžinančius jo, kaip krepšininko, karjerą.


Rungtynės su Toronto „Raptors“

Istorinis K. Bryanto pasirodymas mače su Toronto „Raptors“ klubu, kuomet 2006-ųjų sausio 22-ąją jis pelnė 81 tašką, taip surengdamas antrą rezultatyviausią visų laikų pasirodymą vieneriose rungtynėse.

Tąkart Kobe per 42 minutes realizavo 21 dvitaškį iš 33, 7 tritaškius iš 13 ir 18 baudų iš 20. Jis taip pat atkovojo 6 ir perėmė 3 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus bei blokavo 1 metimą.

„To nesapnavau nė savo sapnuose. Tai yra kažkas, kas ką tik nutiko. Sunku visa tai paaiškinti“, – po tokio pasirodymo kalbėjo K. Bryantas.

Pirmieji titulai

„Lakers“ šlovė grįžo, kuomet Los Andžele prie K. Bryanto ir Shaquille‘o O‘Nealo prisijungė dar viena NBA legenda – Philas Jacksonas.

Vakarų konferencijos finalo septintosiose rungtynėse Kobe surengė 25 taškų, 11 atkovotų kamuolių, 7 rezultatyvių perdavimų ir 4 blokų pasirodymą, o jo pakabintas kamuolys S. O‘Nealui tapo ikonišku, mat būtent šis epizodas pažymėjo serijos baigtį.

Pagrindiniame NBA finale „Lakers“ susitiko su Indianos „Pacers“, o K. Bryantas antrųjų rungtynių metu patyrė čiurnos traumą. Vis tik Kobe grįžo jau ketvirtajame mače, kuriame per antrąją rungtynių dalį pelnė 22 taškus ir pratęsimo metu ištraukė be pražangų limito išnaudojusio S. O‘Nealo likusį Los Andželo klubą, pataikydamas pergalingą metimą.

Galų gale, šeštajame mače, „Lakers“ triumfavo 116:111 ir į viršų kėlė pirmąjį trofėjų nuo 1988-ųjų metų.

2001-aisiais „Lakers“ tiesiog dominavo atkrintamųjų metų. Pirmajame etape nušluoti buvo Portlando „Trail Blazers“, antrajame – Sakramento „Kings“, o Vakarų konferencijos finale – San Antonijaus „Spurs“. Visos šios trys serijos baigėsi sausais 4:0 rezultatais.

Paskutinėse serijos rungtynėse su „Kings“ K. Bryantas atseikėjo 48 taškus ir sugriebė 16 kamuolių.

Super finale „Lakers“ pralaimėjo pirmąjį susitikimą Filadelfijos „76ers“ ekipai, tačiau po to triumfavo 4 sykius paeiliui ir džiaugėsi antruoju NBA titulu iš eilės.

2002-aisiais Los Andželo klubui labiausiai teko paplušėti serijoje su „Kings“. Vakarų konferencijos finale „Lakers“ septynerių rungtynių serijoje triumfavo 4:3. Lemiamose rungtynėse Kobe pelnė 30 taškų (8/23 dvit., 2/3 trit., 8/10 baudos), atkovojo 10 kamuolių ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus.

Pagrindiniame finale „Lakers“ jokių problemų neturėjo: prieš Naujojo Džersio „Nets“ jie seriją laimėjo sausu rezultatu 4:0. K. Bryantas šioje serijoje vidutiniškai rinko po 26,8 taško, 5,8 atkovoto kamuolio ir 5,3 rezultatyvaus perdavimo.

K. Bryantas tuomet tapo jauniausiu tris NBA titulus turinčiu krepšininku.

Scanpix nuotr.

Triumfas 2008-ųjų olimpinėse žaidynėse

Po 2006-ųjų fiasko planetos pirmenybėse K. Bryantas ir kompanija į Pekiną išvyko atstatyti JAV, kaip dominuojančios rinktinės, statuso.

Mike’o Krzyzewski treniruojama komanda savo sudėtyje be K. Bryanto turėjo LeBroną Jamesą, Chrisą Paulą, Dwightą Howardą, Dwyane‘ą Wade‘ą, Carmelo Anthony, Jasoną Kiddą, Chrisą Boshą, Carlosą Boozerį, Deroną Williamsą, Tayshauną Prince‘ą ir Michaelą Reddą.

Scanpix nuotr.

Kaip ir buvo galima tikėtis, amerikiečiai savo kelyje šlavė visus iš eilės: 101:70 buvo sutriuškinta Kinija, 97:76 – Angola, 92:69 – Graikija, 119:82 – Ispanija, o 106:57 – Vokietija.

Atkrintamosiose taip pat daug sunkumų nebuvo: ketvirtfinalyje JAV 116:85 pranoko Australiją, o pusfinalyje 101:81 susitvarkė su Argentina.

Vis tik rimčiausias iššūkis amerikiečių laukė finale, kuriame vėl teko žaisti su Ispanija, o tuomet K. Bryanto žvaigždė sužibo ryškiausiai. Kobe per ketvirtąjį kėlinį pelnė 12 iš 20 savo taškų ir jo vedami amerikiečiai triumfavo 118:107.

Jau po ketverių metų K. Bryantas vyko į antrąsias savo olimpines žaidynes, kuomet amerikiečiai finale dar kartą pranoko Ispaniją bei pasidabino dar vienu aukso medaliu.

MVP sezonas

K. Bryantas vienintelį savo reguliariojo sezono MVP apdovanojimą iškovojo 2007-2008 m. sezone. Prie komandos prisijungus Pau Gasoliui, „Lakers“ su 57 pergalėmis ir 25 pralaimėjimais tapo geriausia Vakarų konferencijos komanda.

Tai buvo pirmasis atvejis Kobes karjeroje, kuomet jis sužaidė visus 82 susitikimus, per kuriuos vidutiniškai rinko po 28,3 taško, 5,2 atkovoto kamuolio ir 4,9 atkovoto kamuolio.

„Tai buvo ilgas kelias. Labai didžiuojuosi atstovaudamas šiai organizacijai ir miestui“, – ceremonijos metu sakė K. Bryantas.

Vis tik asmeninio apdovanojimo paženklinti titulu nepavyko. Į pagrindinį finalą prasimušę „Lakers“ šešerių rungtynių serijoje 2:4 nusileido Bostono „Celtics“ ekipai.

Saldus revanšas

2009-2010 m. sezone „Lakers“ ekipos laukė saldus revanšas. Reguliariajame sezone pirmąją vietą užėmusi Los Andželo ekipa pirmajame atkrintamųjų etape per 6 rungtynes susitvarkė su Oklahomos „Thunder“, o Vakarų konferencijos pusfinalyje 4:0 sutriuškino Jutos „Jazz“.

Kaip ir pirmajame etape, „Lakers“ konferencijos finalą prieš Finikso „Suns“ laimėjo 4:2, o vienose iš rungtynių Kobe atliko 13 rezultatyvių perdavimų, taip pakartodamas 1996-ųjų Magico Johnsono pasiekimą, kuris atkrintamųjų metu atliko identišką skaičių rezultatyvių perdavimų.

Finale „Lakers“ ir vėl susitiko su „Celtics“ klubu. Serija nusikėlė į septintąsias rungtynes ir, nepaisant to, kad jose Kobe iš žaidimo realizavo tik 6 metimus iš 24, jis traukė savo ekipą iš 13 taškų deficito duobės trečiajame kėlinyje.

Vien per lemiamą ketvirtį K. Bryantas surinko 10 iš 23 savo taškų, iš viso atkovojo 15 kamuolių, o „Lakers“ triumfavo 83:79. Tai buvo pirmasis atvejis, kuomet „Lakers“ laimėjo septintąsias serijos rungtynes prieš „Celtics“.

„Lakers“ titulu džiaugėsi ir 2008-2009 m. sezone, o tai lėmė, jog K. Bryantui atiteko antrasis finalo MVP serijos apdovanojimas paeiliui. Po pergalės Kobe teigė, kad tai buvo maloniausias iškovotas titulas per visą jo karjerą.

Scanpix nuotr.

Pergalingas šūvis mače su Majamio „Heat“

Iki rungtynių pabaigos lieka 3,2 sekundės ir abi baudas realizavęs D. Wade‘as išveda Majamio „Heat“ į priekį – 107:105.

„Lakers“ paprašo minutės pertraukėlės ir surikiuoja gretas lemiamai atakai. Ronas Artestas iš už šoninės linijos įveda kamuolį į žaidimą, kurį priima K. Bryantas. Jis žvilgteli į kitoje aikštės pusėje esantį laikrodį, pasileidžia ties viduriu ir, likus 0,4 sekundės, praradęs balansą švysteli kamuolį per D. Wade‘o rankas.

Kamuolys iš pradžių atsimuša į lentą, o jau po akimirkos skrodžia tinklelį ir finalinė sirena paskelbia „Lakers“ pergalę rezultatu 108:107.

Pats K. Bryantas vėliau pripažino, kad šis metimas buvo vienas sėkmingiausių jo karjeroje.

Kobes akmeninis veidas

Dar vienas legendinis K. Bryanto momentas. 2009-2010 m. sezono rungtynėse su tuometiniu Orlando „Magic“ puolėju Mattu Barnesu kibirkščiavęs Kobe sulaukė pastarojo atsako.

M. Barnesas prieš išsimesdamas kamuolį suvaidino, jog kamuolį mes jį į K. Bryanto veidą, taip siekdamas išgąsdinti „Lakers“ vedlį, tačiau šis išlaikė akmeninį veidą ir net nesumirksėjo.

„Jei stebėsite mane, matysite, kad aš į Kobe tuo metu net nežiūrėjau ir ieškojau kam atlikti perdavimą. Tik po to suvokiau, kaip arti jo veido buvo kamuolys ir jis nė nesumirksėjo. Jis – žudikas“, – po aštuonerių metų nuo šio momento kalbėjo M. Barnesas.

Paskutinės Kobe karjeros rungtynės

Visos K. Bryanto karjeros vyšnia ant torto tapo paskutinis mačas 2016-ųjų balandžio 13-ąją su Jutos „Jazz“ ekipa.

Kobe tritaškis, likus žaisti 59 sekundes, priartino „Lakers“ iki 95:96. „Jazz“ prametė, o kitoje atakoje „Lakers“ legenda pataikė metimą iš vidutinio nuotolio, taip išvesdamas Los Andželo klubą į priekį 97:96, likus žaisti 31,6 sek. Visai netrukus Jutos ekipa dar kartą nesugebėjo užpulti ir priverstinai turėjo prasižengti prieš vakaro žvaigždę.

K. Bryantas tą vakarą pelnė 60 taškų (16/29 dvit., 6/21 trit., 10/12 baudos), atkovojo 4 ir perėmė 1 kamuolį, atliko 4 rezultatyvius perdavimus bei blokavo metimą, o jo vedami „Lakers“ triumfavo 101:96.

Kobe tapo vyriausiu krepšininku NBA istorijoje, pelniusiu 60 taškų. Tokį pasiekimą jis užfiksavo būdamas 37 metų ir 234 dienų amžiaus.

„Negaliu patikėti kaip greitai praėjo 20 metų. Tai neįtikėtina, – kalbėjo K. Bryantas. – Labai vertinu tą kelią, kurį čia nuėjau. Svarbiausia, kad visada likome kartu, net sunkiais momentais.“

Turbūt kiekvienas iš mūsų turi kažkokį prisiminimą su Kobe. Nuotrauka, plakatas, parašas, sportbačiai ar marškinėliai. Galų gale, veikiausiai visi esame mintyse imitavę metimą, kuomet iki įsivaizduojamų rungtynių pabaigos lieka 3 sekundės ir reikia atlikti lemiamą šūvį arba metę suglamžytą popieriaus skiautę į šiukšliadėžę sušukdami „Kobe!“.

Ir kaip po paskutiniųjų rungtynių sakė pats K. Bryantas: „Ką daugiau ir besakyti. Mamba out.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių