Tarptautinėse krepšinio varžybose – dešimt Lietuvos rinktinių

  • Teksto dydis:

„Metai bus labai intensyvūs, įdomūs ir nemažai žadantys, taip pat ir atsakingi, nes bus dalijami kelialapiai į Paryžiaus olimpines žaidynes“, – pabrėžė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

– Vienas mūsų pagrindinių siekių – sportiniai rezultatai: kuo geresnis Lietuvos rinktinių pasirodymas tarptautinės varžybose, o jų šiemet bus daug. Startuos bent dešimt mūsų komandų. Artimiausiu metu nacionalinėms ekipoms bus iškelti tikslai. Pirmiausia akcentuočiau vyrų krepšinio pasaulio čempionatą. Be to, tikimės, kad į Europos čempionato finalo turnyrą pateks mūsų krepšininkės, – sakė M. Balčiūnas. – Kita vertus, neapsiribojame vien formaliais užmojais: rūpinamės krepšinio ūkio administravimu, lygomis, asociacijomis, įvairiais projektais. Pagrindinis dėmesys – kokybinei visų mūsų struktūrinių vienetų ir pačios federacijos, kaip organizacijos, pažangai.

– Kaip bus praktiškai realizuojami numatyti planai?

Mindaugas Balčiūnas./ LKF nuotr. 

– 2023-ieji bus intensyvaus moterų krepšinio vystymo ir LKF veiklų globalizavimo metai. Jau patvirtinta, kad šiemet ir 2024-aisiais mūsų šalyje vyks Europos merginų (iki 20 metų) krepšinio čempionatai. Viliamės, kad tai – svarus pagrindas mūsų tarptautinių renginių ciklui, kurį 2027-aisiais vainikuotų Europos moterų krepšinio čempionato finalo turnyras. Per šią atkarpą, galbūt 2025-aisiais, Lietuvoje taip pat tikėtinas didelis moterų krepšinio renginys.

2023-ieji bus intensyvaus moterų krepšinio vystymo ir LKF veiklų globalizavimo metai.

Yra visokeriopų priemonių nacionalinio lygio merginų krepšinio plėtrai, skatinimui, pradedant nuo Moksleivių lygos, kurios biudžetas didėja trečdaliu – iki 270 tūkst. eurų. Norime turėti keturis visu pajėgumu veikiančius specializuotus krepšinio centrus. Šiemet turėsime net keturias merginų rinktines – šešiolikmečių, aštuoniolikmečių, devyniolikmečių ir dvidešimtmečių.

Stiprinsime tiek Lietuvos, tiek Baltijos moterų krepšinio lygas – įtrauksime daugiau aukšto lygio trenerių, vadybininkų.

Ne mažiau įdomus ir didelis iššūkis – Krepšinio federacijos, kaip organizacijos, veiklų globalizacija. Pernai jau žengėme pirmus sėkmingus žingsnius: jaunimo talentų paieška JAV, kitose šalyse ir žemynuose. Turime puikių atstovų: Amerikoje – Aurimą Matulevičių, Šiaurės Airijoje – Rolandą Bartkų, Airijoje – Gretą Zavadskienę, Anglijoje – nuo Londono krepšinio lygos iki „Baltic Stars”. Lietuviškos krepšinio bendruomenės svetur stiprėja.

Globalizacija – per mūsų veiklas bendruomenėse, per renginius. Taivane norime suorganizuoti vyrų krepšinio turnyrą. Arenos nuoma, bilietų pardavimas – viską patys darysime, o tai – nauja patirtis. Kita sritis – krepšinio specialistų mokymai, krepšinio turizmo vystymas. Neseniai lankėsi kelios grupės iš Izraelio, laukiame iš Kinijos, Filipinų. Tai – pridėtinė vertė tiek mums, kaip organizacijai, tiek Kauno miestui, visai Lietuvai.

– Pernai akcentavote būsimo LKF biudžeto augimą. Kokių yra naujienų?

– Naujausiais duomenimis, šiemet turėtume viršyti 4 mln. eurų biudžetą. Per dvejus metus – jau 100 proc. augimas, tai geras ženklas organizacijai. Tikslas – 4,2 mln. eurų per 2023 m. Tai – nelengvas iššūkis, bet realizuotinas. Esu sakęs, kad ateityje, kito olimpinio ciklo pradžiai, matyčiau augimą iki 5 mln. eurų, iš jų 1 mln. būtų dėl LKF komerciniais būdais uždirbtos lėšos globalizacijos projektų. Tad labai įdomu, kaip mums susiklostys projektas Taivane. Bus gera praktika. Dar niekada Lietuvos rinktinė savo parodomųjų rungtynių užsienyje pati neorganizavo. Mūsų krepšinis – solidus produktas, būtų teisinga tuo pasinaudoti, turint galvoje Viduriniųjų Rytų ir Azijos investicijas į krepšinio renginius.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių