Triumfo receptas: ispanams tinka, lietuviams – svetima

Berlyne užvakar finišavęs 41-asis Europos čempionatas nugulė į krepšinio metraščius. Stipriausia Senojo žemyno komanda po septynerių metų pertraukos tapo Ispanijos rinktinė, sidabrą užsikabino Prancūzija, o bronza džiaugėsi Vokietijos krepšininkai.

„Vairuoti „Ferrari“ sunku, nes reikia saugoti jautrias jo detales. Šiemet buvau reiklesnis ir agresyvesnis, nes jaučiau, kad to reikia šiai komandai“, – po triumfo prisipažino nugalėtojų treneris Sergio Scariolo, savo ekipą palyginęs su prabangiais itališkais automobiliais.

Ketvirtąjį savo istorijoje Europos čempionų titulą ispanai nuskynė finale 88:76 patiesdami Prancūzijos ekipą. Brolių Juancho ir Willy Hernangomezų tempiami čempionai galingai sužaidė pirmąją mačo dalį, kai susikrovė 21 taško persvarą (47:26). Nors vėliau prancūzai spurtavo 20:2, S.Scariolo auklėtiniai atsilaikė ir užtikrintai finišavo.

Nugalėtojams finale daugiausia taškų pelnė J.Hernangomezas, per 26 min. pelnęs 27 taškus (2/2 dvit., 7/9 trit., 2/2 baud.), atkovojęs 5 kamuolius ir surinkęs 30 naudingumo balų. Jo brolis 28-erių 211 cm ūgio W.Hernangomezas buvo pripažintas viso čempionato naudingiausiu žaidėju. Finale „New Orleans Pelicans“ NBA klubo puolėjas pelnė 14 taškų (5/14 dvit., 4/6 baud.), atkovojo 8 kamuolius ir surinko 11 naudingumo balų. Iš viso pirmenybėse jis per vid. 21 min. įmesdavo po 17,2 taško, atkovodavo 6,9 kamuolio ir rinkdavo po 18 naudingumo balo.

Broliai: Willy Ir Juancho Hernangomezai pasidalijo čempionato ir finalo MVP titulus. / Scanpix nuotr.

Šeimininkų džiaugsmui bronzos medaliais pasidabino Vokietijos krepšininkai, 82:69 palaužę Lenkijos ekipą. Nugalėtojams Dennisas Schroderis pelnė 26 taškus.

„Mane, komandinio žaidimo šalininką, labai nudžiugino komandinio krepšinio triumfas prieš atskirų individualybių blykstelėjimus“, – mūsų dienraščiui teigė krepšinio treneris Marius Kiltinavičius.

Vienas perspektyviausių Lietuvos krepšinio specialistų pasidalijo įspūdžiais apie Europos pirmenybes.

– Ispanijos rinktinė į Europos čempionatą vyko toli gražu nebūdama pagrindinė favoritė laimėti auksą. Ar jūsų nenustebino šis ispanų iki pat viršūnės nueitas kelias?

– Kaip jie augo nuo rungtynių iki rungtynių, gerino savo žaidimą lemiamuose etapuose, negali nežavėti. Ispanų komandinis žaidimas man bus ryškesnis čempionato prisiminimas nei didžiausių individualių žvaigždžių Luka Dončičiaus ar Giannio Antetokounmpo pasirodymai. Finale jie parodė geriausią savo versiją, todėl iš esmės prancūzai neturėjo vilčių.

– Kur ispanų sėkmės priežastis?

– Pirmiausia – S.Scariolo. Trenerio ranka buvo stipriai juntama. Būtent jis rado vietą visiems savo komandos lyderiams, sugebėjo maksimaliai panaudoti stipriausias kiekvieno jų savybes. Ypač man įstrigo ispanų minutės pertraukėlės. Pažiūrėkite, kokie ramūs buvo jų veidai, net tada, kai varžovai spurtuodavo ir stipriai laimėdavo kėlinių atkarpas. Jokios panikos, tik susikaupimas ir vienas kito palaikymas. Tai lemia abipusis trenerio ir žaidėjų pasitikėjimas vienas kitu. Per daugybę metų prie Ispanijos rinktinės vairo S.Scariolo išsikapstydavo iš sunkiausių situacijų, todėl nusipelnė krepšininkų pagarbos.

Slovėnų minutės pertraukėlės panašėjo į mėgėjų krepšinio lygą: vieni ant kitų rėkia, šaukia, kažkas aiškinasi su teisėjais.

– Vincentas Collet taip pat labai ilgai stovi prie Prancūzijos ekipos vairo. Kvalifikuotus, tiesa, kur kas mažiau metų dirbančių rinktinėse, strategų turėjo ir Vokietijos ar Slovėnijos komandos…

– Paminėjau ispanų minutės pertraukėles. Palyginkite, kokios jos buvo Slovėnijos rinktinėje. Man slovėnų minutės pertraukėlės panašėjo į mėgėjų krepšinio lygą: vieni ant kitų rėkia, šaukia, kažkas aiškinasi su teisėjais. Atrodo nesolidžiai, dėl to jiems turėtų būti gėda. Juk tai turėtų būti komandinis veiksmas, kuriame visi palaiko vienas kitą. To susitelkimo slovėnams pritrūko ir aikštėje.

– Nemažai diskusijų kilo dėl ispanus ne kartą gelbėjusio amerikiečio Lorenzo Browno. Ar jums neatrodo keista, kad rinktinė, turinti didžiulį savo žaidėjų pasirinkimą, Europos čempionate neišsivertė be legionieriaus iš už Atlanto paslaugų?

– Ispanijos rinktinė, galima sakyti, daugiatautė. Pas juos visada būdavo išeivių iš Afrikos ar kitų regionų, todėl L.Brownas ten atrodė gana natūraliai. Manęs tai nei šokiravo, nei supykdė. Jei FIBA taisyklės tai leidžia, kodėl gi tuo nepasinaudoti. Juolab kad ispanai pasiėmė viso čempionato MVP lygio žaidėją.

– Gal metas ir Lietuvos rinktinės marškinėliais apvilkti tokį krepšinio samdinį?

– Mūsų krepšinio tradicijos kiek kitokios, todėl legionierius rinktinėje tikrai nustebintų daugelį. Aš tokios idėjos nepalaikyčiau. Manau, kad turime išlaikyti savo krepšinio braižą.

Marius Kiltinavičius. / Scanpix nuotr.

– Jei vertintume pagal žvaigždžių skaičių – daugiausia jų buvo Prancūzijos rinktinėje. Ar sidabras – geras pasiekimas tokiai komandai?

– Prancūzija man nepatiko nei grupių etape, nei atkrintamosiose. Manau, kad jie buvo neverti antrosios vietos. Daug individualių talentų, o žaidimo nebuvo. Vietos finale labiau nusipelnė Vokietijos komanda. Vokiečiai namuose pademonstravo puikų žaidimą. Lenkų istorinę ketvirtą vietą lėmė fiziškas žaidimas. Slovėnai ketvirtfinalyje to nesitikėjo, išėjo pasiimti lengvos pergalės, bet susidūrė su atletiška lenkų gynyba ir suskydo. Pusfinalyje prancūzai slovėnų klaidų nebekartojo ir išėjo žaisti jau ne viena ranka, todėl ir laimėjo triuškinamai.

– Kokias išvadas po šių pirmenybių turėtų pasidaryti Lietuvos rinktinė?

– Norint pateikti konkretų receptą, reikia žinoti komandos virtuvę. Manau, kad treneriai išanalizuos savo darbą, auklėtinių klaidas ir kitą turnyrą pasitiksime stipresni. Faktas, kad Kazys Maksvytis turi tęsti pradėtą darbą. Komandos žaidimas nebuvo blogas, o kad ji pasiektų geresnį rezultatą, reikia duoti daugiau laiko treneriui.


Finalas

Ispanija-Prancūzija 88:76 (23:14, 24:23, 19:20, 22:19). Berlyno „Mercedes-Benz“ arena, 13 042 žiūrovai. J.Hernangomezas 27 taškai, L.Brownas (11 rez. perd.) ir W.Hernangomezas po 14, J.Fernandezas 13 (3/4 trit.), A.Diazas 8/ E.Fournier 23, T.Heurtelis 16 (7 rez. perd.), G.Yabusele 13 (6 rez. perd.), E.Okobo 9.

Dėl 3-osios vietos

Vokietija-Lenkija 82:69 (19:14, 17:9, 18:26, 28:20). Berlyno „Mercedes-Benz“ arena, 12 913 žiūrovų. D.Schroderis 26 (4/7 trit., 6 rez. perd., 8 klaidos), J.Voigtmannas 14 (29 naud. balai), D.Theisas ir A.Obstas po 9, F.Wagneris 8/ M.Sokolowskis 18, J.Garbačas 12 (4/4 trit.), A.J.Slaughteris 10 (10 rez. perd.), M.Ponitka 9.



NAUJAUSI KOMENTARAI

anonimui

anonimui portretas
tu visiškai teisus,buvau uzdėjęs tau laiką bet jį panaikino,demokratija,ką padarysi,pagal dislaikus matosi kiek daug uzzombintų ir bukų zmonių aplinkui

viskas ok

viskas ok portretas
Tik debilams kasio specialystams tinka maksvycius ir komanda,uzeme 15 vieta

Kuba

Kuba portretas
Ko gero ten nėra švogerių ir sugėrovų (gerų žmonių), o tik geri specai..
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių