Pereiti į pagrindinį turinį

Moteris turi galimybę pastoti tik dešimt dienų per metus

2010-09-04 17:00
Moteris turi galimybę pastoti tik dešimt dienų per metus
Moteris turi galimybę pastoti tik dešimt dienų per metus / Scanpix nuotr.

Šiuolaikinė pora pirmiausiai stengiasi atsistoti ant kojų, o tik vėliau pradeda galvoti apie atžalą.  Ir štai, kai pora jau džiaugiasi sėkimga karjera ir jaukiai suka šeimos lizdelį nuosavuose namuose, sutuoktiniai nutaria tapti tėvais.

Vienas mėnuo. Antras. O gal jau ir trečias - tačiau moteris vis nepastoja. Kodėl? Dažniausiai poros kenčia todėl, kad nežino, kurios dienos yra vaisingos.

Ovuliacijos pradžia - labiausiai tinkama apvaisinimui

Pora džiaugsis naujagimiu tik tada, kai moteris išmoks sužinoti, kurios menstruacinio ciklo dienos yra vaisingos, o kurios - ne.  Todėl reikėtų tiksliai apskaičiuoti ovuliacijos pradžią.
Veikiant moteriškiems lytiniams hormonams menstruacinio ciklo metu subręsta kiaušialąstė. Maždaug ciklo viduryje ši kiaušialąstė išeina iš folikulos ir yra pasirengusi susitikti su spermatozoidais – prasideda dienos, per kurias pastojimas labiausiai tikėtinas. Kiaušialąstė gyvybinga išlieka maždaug parą, o spermatozoidai - 3-5 dienas.
Tačiau, jei lytinis aktas įvyksta prieš 2-3 dienas iki prasidedant ovuliacijai, tai „gyvų“ spermatozoidų lieka mažai, o jei mylitės būtent ovuliacijos dieną – tai tikimybė pastoti  gerokai didesnė. Be to, reikia prisiminti, kad ne kiekvienas ciklas būna ovuliacinis.   Jei moteris - jaunesnė nei 28 metų vidutiniškai turi 8-10 оvuliacijų per metus, o jei jai nuo 28 iki 33 metų - maždaug 6-8,  35 metų ir vyresnio amžiaus moterys turi dar mažiau ovuliacijų per metus.

Pastebima tendencija, kad gimdo vis vyresnės moterys
Dar truputėlis statistikos: nustatyta, kad  daugiausiai gimdo 27 - 29 metų amžiaus moterys. Tačiau pastebima tendencija, kad pastaruoju metu gimdo vis vyresnės moterys. Todėl norinčios susilaukti palikuonių moterys turi viso labo 7-8 оvuliacijų per metus, kuriomis dar reikia sugebėti pasinaudoti. Yra keli būdai sužinoti, kurios dienos yra vaisingiausios.

1. Каlendorinis metodas

Šio metodo esmė: nuo vidutinio ilgumo ciklo (paprastai 28 dienos) atimkite 18  ir tai yra „pavojingos“ dienos pradžia, kuri tęsiasi maždaug savaitę.

Каlendorinis metodas – vienas seniausių žmonijos istorijoje. Tiesa, jis taip pat laikomas ir labiausiai netiksliu, kadangi net ir esant reguliariam ciklui sunku tiksliai apskaičiuoti ovuliacijos laiką. Todėl didelė tikimybė suklysti. 

2 metodas – išmatuoti rektalinę temperatūrą

Меtodo pagrindas – kiekvieną dieną reikia matuoti temperatūrą tiesiojoje žarnoje. Rektalinė temperatūra būna šiek tiek aukštesnė kitą dieną prasidėjus  ovuliacijai.
Šio metodo trūkumas – pati procedūra, kuri yra ne iš maloniųjų. Mat reikia tris mėnesius, kiekvieną rytą vietoj įprasto puodelio kavos, matuoti temperatūrą tiesiojoje žarnoje. Be to, rezultato tikslumui turi įtakos ir daug pašalinių faktorių:  prastas miegas, stresas, įtampa, peršalimas ir pan. Be to, maždaug 20 proc. moterų rektalinė temperatūra ovuliacijos metu apskritai nesikeičia.

 3 metodas – ištirti seiles

Galima pamėginti nustatyti vaisingų dienų pradžią, ištyrus seilių kristalizaciją po mikroskopu. Metodo esmė ta, kad esant organizme didesniam estrogenų (moteriškų lytinių hormonų) lygmeniui, seilės tampa panašios į paparčio lapų formą.

Taip pat reikėtų įsidėmėti, kad seilių kristalizacijai įtakos turi ir stipri arbata arba kava, išgerta iš vakaro, kramtomoji guma, net ir pats „paparčio paveikslėlis“ – dar ne įrodymas. Todėl, kad ovuliacija įvyksta po itin staigaus lytinio hormono, kurio sudėtyje gausu liuteino, padidėjimo. Tačiau jis, deja, jokios įtakos seilėms neturi. Todėl specialistai neteikia „kristalizacijos metodui“ didelės reikšmės.

4 metodas – apžiūra klinikoje

Tiesa,  šis metodas padeda tik konstatuoti įvykusios ovuliacijos faktą, tačiau neturi galimybės ją prognozuoti. Be to, dar  reikėtų 4-5 dienas iš eilės lankytis klinikoje.

5 metodas - testas

Namų  sąlygomis atlikus ovuliacijos testą galima nustatyti lytinio hormono, kuriame gausu liuteino, lygmenį. Šio hormono gerokai padidėjusi koncentracija šlapime liudija, kad po 24-36 valandų įvyks ovuliacija. Būtent tą dieną pati didžiausia tikimybė pastoti.
Теstą reikia  pakišti po šlapimo srove penkioms sekundėms ir vieną iš ciklo dienų parodys, kad atėjo ovuliacija. Aiškiai matomas rezultatas atsiranda jau po trijų minučių. Vienos testų pakuotės užtenka mėnesiui. Pagal lentelę, kuri pridedama instrukcijoje, galima nustatyti, nuo kelintos ciklo dienos galima pradėti testavimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų