Pagreitėjęs gyvenimo tempas rugsėjį: susikaupti padeda net paprasti įpročiai

  • Teksto dydis:

Sugrįžti po atostogų į darbą ar mokyklą būna sunku ne tik emociškai – prisitaikyti prie didesnio srauto informacijos ar užduočių gali būti sudėtinga ir smegenims. Ir nereikėtų galvoti, kad užmaršumas ar išsiblaškymas yra tik vyresnių žmonių problema.

Vaistininkas dalijasi patarimais, kaip sugrįžus po atostogų greičiau susitelkti į darbus ar mokslus ir kokių požymių neignoruoti, nes jie gali rodyti ir rimtesnius sutrikimus.

„Eurovaistinės“ vaistininkas Ignas Popa sako, kad kiekvieną dieną mūsų smegenys nepaliauja dirbti tiek priimdamos labai svarbius sprendimus, tiek ir tiesiog svajodamos ir planuodamos laisvalaikį. Bet jei susikoncentruoti ir aktyviai mąstyti staiga pasidaro sunku, tai greičiausiai reiškia, kad smegenims stinga maisto – vitaminų ir svarbiausių medžiagų.  

„Atminčiai labai svarbu kasdien gauti B grupės vitaminų, ypač vitamino B12 ir omega-3 rūgščių, kurių gausu riebioje žuvyje, gyvūninės kilmės produktuose, jūros gėrybėse, riešutuose. Protui paaštrinti naudinga valgyti kokybišką, daug kakavos turintį juodą šokoladą, suaktyvinti smegenų veiklą gali padėti ir kofeinas ar papildai, kurių sudėtyje yra guaranos“, – pataria vaistininkas.

Vyresnio amžiaus žmonėms renkantis papildus akims, reikėtų atkreipti dėmesį, kad jų sudėtyje būtų didesnė koncentracija zeaksantino ir liuteino. Nustatyta, kad šios sudedamosios dalys naudingos ne tik regėjimui, bet gali gerinti vyresnio amžiaus žmonių smegenų veiklą.

Sportas – ne tik kūnui

Reikėtų laikytis specialistų rekomendacijų per pertraukėles vėdinti darbo kambarį namuose, kabinetą biure ar klasę – grynas oras padeda suaktyvinti smegenų darbą. Dar naudingiau, jei pertraukų metu pajudėsite, išeisite pasivaikščioti į lauką.

„Fizinio krūvio metu suaktyvinama organizmo kraujotaka, o gryname ore įkvepiama daugiau deguonies, todėl jaučiamės geriau, gerėja mąstymas. Atlikti tyrimai rodo, kad sportuojantys ir aktyviai gyvenantys žmonės iki 35-erių, gerokai rečiau skundžiasi atminties sutrikimais vyresniame amžiuje, nei tie, kurie gyvena pasyviai“, – sako specialistas ir pataria kiekvieną dieną atlikti lengvą mankštą, pasivaikščioti.

Aktyvios fizinės veiklos vaistininkas nerekomenduoja prieš pat miegą, sportuoti reikėtų likus bent keletui valandų iki poilsio ar ryte. Tačiau aktyviau pajudėjus pirmoje dienos pusėje, viso vakaro praleisti prie televizoriaus ar mobiliojo telefono irgi nereikėtų. Išmaniųjų ekranų skleidžiama mėlynoji šviesa gali sutrikdyti normalią miego kokybę, o dėl šios priežasties atmintis gali suprastėti.

Lengviau pastebėti iš šalies

Kai užmaršumas ima kartotis ar įprastos užduotys tampa iššūkiu, pirmiausia, reikėtų gerai išsimiegoti, pailsėti, kontroliuoti emocinį stresą ir įvertinti savo mitybos įpročius. Pastebėjus, kad nepaisant pasirinktų priemonių, įkyrus išsiblaškymas kartojasi, jau reikėtų kreipti į gydytoją.

„Laikinai atmintį gali nuslopinti ir stiprūs apsinuodijimai sunkiaisiais metalais ar alkoholiu, tačiau sutrikimams besitęsiant ilgą laiką, jie gali byloti apie sutrikusią kraujagyslių veiklą, padidėjusį cholesterolio kiekį, aukštą kraujo spaudimą ir širdies ligas. Gera smegenų būklė ir funkcionalumas glaudžiai susijęs sveika širdies ir kraujagyslių sistema. Be to, ryškūs atminties sutrikimai yra ir pirmas Alzheimerio ligos požymis“, – nurodo I. Popa ir pastebėjus rimtesnius atminties sutrikimus, pataria nedelsti ir kreiptis į sveikatos specialistus.

Pasak „Eurovaistinės“ vaistininko, atminties sutrikimus lengviau pastebėti iš šalies. Pačiam žmogui ne visada paprasta suprasti, kad jis kažką pamiršo ir įvertinti, ar tai jau rimta problema. Rūpinantis artimųjų sveikata, kreiptis į specialistus rekomenduojama tada, kai pastebite, kad artimas žmogus nebesugeba teisingai atlikti kasdienių paprastų darbų, kuriuos visada atlikdavo lengvai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,labai GERI PATARIMAI...,

...,labai GERI PATARIMAI..., portretas
kiekviena RYTA pradedu VEDINDAMAS KAMBARIUS,pusvalandine MANKSTA,SALTU DUSU ir KAVA su RACIONALIAIS PUSRYCIAIS...,na,o dabar kai prasides NUOLAIDOS nuo 13 val EISIU I CAMELIA VAISTINE nusiPIRKTI papildu VISKO KAS ISVARDITA ir dar PLIUS KITU... ,papildus naudoju PASTOVIAI neatsizvegiant i METU LAIKA...TASKAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių