Psichologinei atmosferai darbo vietose ir mokyklose gerinti – atnaujinti reikalavimai

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad atnaujinta tvarka, kaip gerinti darbuotojų psichikos sveikatą darbo vietose. Taip pat atnaujintas aprašas, kaip didinti mokyklų darbuotojų kompetencijas vaikų ir paauglių psichikos sveikatos srityje.

Vadovaujantis minėtais aprašais, jau nuo 2019 m. finansuojamos programos visose savivaldybėse, prisidedančios prie psichikos sveikatos stiprinimo Lietuvos įmonėse ir mokyklose.

Siekiant gerinti Lietuvos darbuotojų gebėjimus rūpintis savo psichikos sveikata, mažinti perdegimo sindromo ir kitų psichosocialinės rizikos veiksnių poveikį darbuotojų sveikatai, ministerija atnaujino tvarką, kuria numatytas didesnis lankstumas mokymuose dalyvaujantiems darbdaviams ir jų darbuotojams, patikslintas mokymų turinys, atnaujinta rezultatų stebėsenos ir matavimo tvarka.

Kaip teigia ministerija, šie siūlomi pokyčiai prisidės prie kokybiškesnio valstybės finansuojamų mokymų įgyvendinimo bei didesnio patrauklumo darbdaviams ir darbuotojams užtikrinimo.

Taip pat atnaujinta mokyklų darbuotojų kompetencijos psichikos sveikatos srityje didinimo tvarka. Šie mokymai aktualūs dirbantiems su vaikais specialistams, kuriems tenka spręsti sudėtingas kompleksines situacijas, kylančias dirbant su vaikais ar paaugliais.

Dalyvaudami mokymuose, kurių dalis vyks nuotoliniu būdu, o dalis – supervizijų formatu, švietimo įstaigų darbuotojai galės pagerinti žinias, kaip profesionaliai reaguoti į konfliktines situacijas, agresijos ar pasireiškiančio hiperaktyvumo atvejais.

Kartu su patvirtintais aprašais baigiama rengti nuotolinių mokymų programa, skirta psichikos sveikatos raštingumo didinimui mokyklose dirbantiems specialistams, ypač daug dėmesio skiriant ankstyvajam psichikos sveikatos sunkumų ir sutrikimų atpažinimui, reagavimui ir paramos  suteikimui. Nuotoliniai mokymai bus prieinami www.pagalbasau.lt puslapyje ir juos nemokamai baigti galės visi norintys.

Abejas programas nuo 2019 m. įgyvendina savivaldybių visuomenės sveikatos biurai. Per 2019 m. ir 2020 m. I pusmetį, darbuotojų kompetencijos psichikos sveikatos srityje didinimo mokymuose sudalyvavo 2513 dalyviai iš 125 įmonių, o mokyklų darbuotojų kompetencijos psichikos sveikatos srityje didinimo mokymuose – 1760 mokyklos darbuotojų iš 150 mokyklų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių