Vaikų atostogos nėra nieko neveikimo metas

Ilgos vaikų vasaros atostogos sutrikdo tėvus. Ką daryti? Leisti vaikams į valias pramogauti? Nesinori, nes jie pamirš, ko išmokę. Liepti mokytis per atostogas lyg ir nelogiška, o ir vaikai dažniausiai priešinasi. Apie tai, kaip geriausiai elgtis, kalbamės su Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijos profesore dr. Daiva Jakavonyte-Staškuviene.

– Atostogos – laikas, kai daugeliui mokyklinio amžiaus vaikų nesinori mokytis. Ar tai išties vien poilsio metas?

Jeigu siekiame, kad vaikas ko nors atsakingai mokytųsi ir atostogų metu, svarbu, kad jis tai darytų maloniai nusiteikęs, be baimės, pykčio.

– Tai sudėtingas klausimas, kurį, žinoma, natūralu užduoti sau, kaip tėvams, siekiant savo vaikų sėkmės. Visų pirma, reikėtų vaikams leisti mėgautis atostogomis. Bent vieną mėnesį vasarą vaikai turėtų ilsėtis. Atostogos turėtų būti poilsio laikas. Nesvarbu, ar vyresniųjų, ar pradinių klasių mokinys, – kiekvienas vaikas atostogų metu turėtų miegoti tiek, kiek nori, ir dėl to nesijausti kaltas. Miegas padeda atsipalaiduoti, užmiršti stresines situacijas, pasikrauti energijos, kad prasidėjus mokslo metams vaikas galėtų dar geriau pasirodyti ir toliau sėkmingai mokytis.

Jeigu siekiame, kad vaikas ko nors atsakingai mokytųsi ir atostogų metu, svarbu, kad jis tai darytų maloniai nusiteikęs, be baimės, pykčio. Kad mokymasis būtų sėkmingas, būtina daryti pertraukas. Svarbu ir tai, kad vaikai jaustų veiklų prasmę.

Šiaip ar taip, atostogos nėra nieko neveikimo metas. Svarbu, kad vaiko laisvalaikis būtų smagus! Skatinkite jį aktyviai judėti, sportuoti, žaisti su draugais, eiti pasivaikščioti ar užsiimti rankdarbiais. Skamba šiek tiek keistai, bet per mokinių atostogas taip pat svarbu... leisti vaikui ir panuobodžiauti. Nuobodulio jausmas yra labai svarbus ne tik ugdant kantrybę, savarankiškumą, bet ir lavinant vaizduotę! Tačiau negalima vaikų palikti visą dieną prie televizoriaus, kad tik jie „tylėtų“, arba leisti jiems daugiau nei du mėnesius daryti tai, ką nori.

– Tai kuo juos užimti? Kokią veiklą pasiūlyti ir skatinti?

– Labai svarbu su vaiku aptarti veiklą, pritaikytą jo amžiui. Geriausia, jei galėtumėte kartu su vaiku pasiruošti savaitės planą / programą, kurioje būtų numatyta kiekvienos dienos kokia nors aktyvi kūrybinė veikla. Pavyzdžiui, surenkite piešimo konkursą tam tikra tema (pieškite mėgstamiausią veikėją, savo šeimos narius ar svajonių namą ir t. t.). Tokia veikla gali būti plėtojama namuose arba lauke, piešiant kreidelėmis. Svarbu, kad piešinių idėjas ir temas siūlytų patys vaikai.

Taip pat galite vaikui pasiūlyti pasikviesti į svečius vieną iš klasės draugų, ypač jei jis neturi tokio paties amžiaus brolių ir seserų. Leiskite jiems pasivaikščioti lauke, pasivažinėti dviračiais, riedučiais ar kitomis priemonėmis, o vakare tiesiog visi kartu žaiskite stalo žaidimus. Žaisdami taip pat skatinsite vaiko loginį mąstymą ar net pilietiškumo ugdymą, o kartu smagiai praleisite laiką!

Maisto ruošą arba namų tvarkymą taip pat galima paversti vaikams įdomia veikla. Geriausia būtų, kad ruošdami bet kokį patiekalą vaikai galėtų patys perskaityti receptą, pasiruošti visus produktus, pagaminti pagal eigą. Svarbu tai, kad jie ne tik mokytųsi gaminti, vėliau mėgautis tuo, ką pagamino, bet ir įprastų susitvarkyti priemones ir indus, kai patiekalas jau bus paruoštas. Tokiomis veiklomis vaikai ne tik mokysis ruošos darbų, kantrybės ir atsakingumo, bet ir gilins skaitymo gebėjimus (nors galbūt net nepastebės, kad skaito, kai rinksis receptą...) ar skaičiavimo įgūdžius, nes reikės skaičiuoti tam tikrų produktų kiekį, sverti ar matuoti ir pan. Taip pat galite paprašyti, kad vaikas nueitų iki artimiausios parduotuvės ir nupirktų būtiniausių produktų: pieno, duonos ar pan. Taip būtų ugdomi ir skaičiavimo, ir finansinio raštingumo pamatiniai gebėjimai, nes vaikas turės atlikti skaičiavimus ir mokysis tvarkyti pinigus.

Apsilankykite kartu su vaiku miesto, miestelio ar kaimo lankytinose vietose. Tai gali būti muziejus, parkas, ežero pakrantė, miškas, pasivaikščiojimų takas ir pan. Kad keliauti būtų įdomiau, galite paruošti tam tikrų užuominų, mįslių, aptarti lankytinas vietas, atkreipti dėmesį, kas yra įsimintina, reikšminga ir paaiškinti, kodėl.

Vaikas atostogų metu turėtų kasdien aktyviai judėti, mankštintis. Pagalvokite apie galimybę kartu su šeima surengti kelias aktyvias sporto dienas. Priklausomai nuo oro sąlygų, galite pasivažinėti dviračiu po mišką, pažaisti su kamuoliu parke arba kieme, paplaukioti ežere.

– Ar vaikai vasarą turėtų mokytis: skaityti, kartotis ir pan.?

– Išties Lietuvoje vasaros atostogos trunka labai ilgai, daugeliui moksleivių – net 10 savaičių. Visą laiką vien atostogauti yra labai daug, vaikas gali pamiršti daug ką iš to, ką mokėjo baigdamas tam tikrą klasę. Tad rekomenduojama rasti gudrų būdą, ką kartu su vaiku veikti, kad jis neužmirštų to, ką buvo išmokęs.

Viena iš svarbiausių veiklų yra skaitymas. Skaityti reikia sistemingai, kad šis gebėjimas būtų gilinamas. Skaityti kasdien bent po 20 min. arba daugiau rekomenduojama nuo pat pradinių klasių. Svarbu tai daryti ir vasarą. Mokslininkai teigia, kad vaikas imliausias apie 11 val. ryto, todėl ir skaityti rekomenduojama dienos metu, kai vaikas dar nepavargęs nuo dienos įspūdžių.

Aktualu, kad vaikas skaitytų jį dominančią literatūrą, jo paties pasirinktas knygas. Naudinga su vaiku pasikalbėti apie perskaitytą turinį, paklausinėti apie tai, kas buvo perskaityta, siekiant išsiaiškinti, ar jis suvokia tekstą, padiskutuoti apie probleminį skaitomos knygos siužetinį turinį ir pan. Ši veikla turėtų būti plėtojama kasdien. Tai itin svarbu dėl gebėjimų gilinimo.

Skaitydami pomėgius atitinkančius žurnalus, enciklopedijas, komiksus ar laikraščius, vaikai taip pat gali tobulinti ir turtinti žodyną, atkreipti dėmesį į žodžių rašybą, plėsti bendrąjį žinojimą apie supantį pasaulį. Be to, naudinga spręsti kryžiažodžius, atlikti eksperimentus.

Vasaros atostogų laiku labiau tarkitės ir leiskite vaikui daryti tai, ką jis nori, tačiau veiklas siekite ir su tam tikrų gebėjimų ugdymu.

– Ar vasara – tinkamas laikas užkamšyti skyles, išmokti tai, ko vaikas neišmoko per mokslo metus?

– Jei jūsų vaikas nepatiria tikrų sunkumų mokykloje, nepatartina versti jo dirbti per atostogas. Likus dviem ar trims savaitėms iki mokslo metų pradžios rekomenduojama prisiminti tam tikrus mokymosi klausimus, pavyzdžiui, prisiminti ir pasikartoti daugybos lentelę, aprašyti perskaitytas knygas, išspręsti keletą galvosūkių ir pan. Išties tokios veiklos padėtų vaikui prisiminti tam tikras žinias ir pagilinti gebėjimus.

Patartina tam neskirti labai daug laiko vienu metu – geriau trumpi, bet reguliarūs mokymosi veiklos laikotarpiai. Pradinėje mokykloje rekomenduojame 30–45 min. per dieną, o vidurinėje mokykloje – 1,5 val. per dieną. Jei vaikams sunku organizuoti mokymosi veiklą namuose, padėkite jiems susiplanuoti darbą pagal susidarytą tvarkaraštį, nes kiekvieno vaiko poreikiai skiriasi, kai kuriuos reikia prižiūrėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių