Vaikų nuotraukos internete: pavojingiau, nei manote

  • Teksto dydis:

Šiandien daugelio vaikų nuotraukų internete atsiranda dar gerokai iki išdygstant pieniniams dantims ar netgi jiems gimstant. Pradedant užsimezgusios gyvybės ultragarso nuotrauka ir baigiant pirmaisiais ištartais žodžiais – tėvystės džiaugsmai tapo savotiška socialinių tinklų turinio klasika.

Jaukas nusikaltėliams

Tėvams su visu pasauliu noriai dalijantis atžalų atvaizdais, kibernetinio saugumo specialistai perspėja – jūsų vaikų nuotraukas gali panaudoti ne tik vagys, bet ir vaikų išnaudotojai.

Prieš keletą metų atliktame tyrime Australijos mokslininkai nustatė, kad beveik pusė pedofilijos puslapiuose esančių vaizdų buvo paimti iš viešai prieinamų platformų, o JAV duomenys rodo, kad socialiniuose tinkluose prasideda net 82 proc. visų vaikų išnaudojimo nusikaltimų.

Tai toli gražu ne visi pavojai. Viešai publikuotos mažylio nuotraukos, sulaukus vyresnio amžiaus, gali pakenkti jo psichosocialinei raidai ir netgi kelti nesutarimų su tėvais.

Visiškai pašalinti į socialinius tinklus įkeltos nuotraukos praktiškai neįmanoma, o jos pėdsakų internete galima aptikti net ir praėjus keletui metų. Dėl šios priežasties, kiekvienąkart nusprendus pasidalyti kūdikio ar vaiko atvaizdu, reikėtų ypač pagalvoti. Dalijantis vaiko atvaizdu socialinėje erdvėje pirmiausia reikėtų bent jau susidėti tam tikrus saugiklius.

Leidžia pajusti ryšį

Vilniaus universiteto psichologijos instituto lektorės, vaiko raidos ekspertės dr. Laurynos Rakickienės teigimu, tėvai savo vaikų nuotraukomis dalijosi nuo pat socialinių tinklų atsiradimo, tačiau tik pastaruoju metu pradėta daugiau kalbėti apie šią problemą, atliekant mokslinius tyrimus apie tokio elgesio motyvus ir padarinius.

„Jau vartojamas terminas sharenting, žodžių „tėvystė“ ir „dalijimasis“ lydinys. Socialiniuose tinkluose savo vaikų nuotraukomis daugiausia dalijasi tie tėvai, kurie jau ir iki susilaukdami vaikų buvo aktyvūs socialinių tinklų naudotojai. Gimus vaikams, visas gyvenimas ima suktis aplink juos ir natūralu, kad kelionių, pramogų ar kitokias nuotraukas, kuriomis dalytasi prieš tai, keičia nuotraukos, kuriose užfiksuota kasdienybė su vaikais. Visą dieną dviese su mažu vaiku praleidžiančios mamos ar tėčio socialinės izoliacijos jausmas gali dar labiau sustiprinti šią tendenciją“, – pasakoja dr. L. Rakickienė.

Jau užaugo karta vaikų, kurių kūdikystės ir vaikystės nuotraukomis tėvai aktyviai dalijosi socialiniuose tinkluose, ir kai kurie susiduria su iššūkiais.

Vaikų raidos ekspertė priduria, kad virtualiojoje realybėje sulaukiamos reakcijos, komentarai ir patiktukai po vaikų nuotraukomis leidžia jausti ryšį su kitais, sulaukti socialinio patvirtinimo, įvertinimo, kad esi geras tėtis ar mama. Šį poreikį didina šiais laikais tėvų patiriamas socialinis spaudimas ir jį lydintis neužtikrintumo jausmas.

Nekontroliuojama sklaida

Didžiausia problema yra ne tiek paties atvaizdo publikavimas, kiek tai, kad dėl socialinių tinklų veikimo specifikos ne visada pavyksta sukontroliuoti, kokių tiksliai vartotojų akis pasieks įkeltas kadras.

Vienas ar keli mūsų pažįstamų žmonių paspaudimai „patinka“ užfiksuotą akimirką gali nusiųsti dešimtims ar net šimtams gyvenime nematytų asmenų tiesiai į jų asmeninę naujienų juostą. Tai daliai jų suteikia galimybę planuoti seksualinius ar kitokio pobūdžio nusikaltimus.

Šiems nusikaltėliams net viena nuotrauka ar vaizdo įrašas gali suteikti daugiau informacijos, negu galvojame. Iš jų turinio dažnai galima nustatyti, kur vaikas gyvena, kokią mokyklą lanko, kaip jį vadina aplinkiniai, ir pagal tai vykdyti tapatybės vagystę ar net pagrobimą.

Pastaraisiais metais ypač populiarėja vadinamasis skaitmeninis pagrobimas, kai vaiko atvaizdas nelegaliai naudojamas įvairių produktų reklamose, netikruose profiliuose ar pornografinio turinio filmuose.

Gali atsisukti prieš vaiką

Dr. L. Rakickienė pasakoja, kad Floridos ir Blumingtono universitetų tyrėjai, 2022 m. apklausę socialiniais tinklais aktyviai besinaudojančius tėvus, nustatė, kad tėvai dalijimosi savo vaikų nuotraukomis nesureikšmina ir neskiria nuo dalijimosi kitomis nuotraukomis. Taigi tam tikra prasme jie yra linkę vaikų atvaizdus savintis, suvokti labiau kaip savo, o ne savo vaikų, virtualiosios tapatybės dalį.

Lauryna Rakickienė. / Asmeninio albumo nuotr.

„Vis dėlto reikia suprasti, kad tie atvaizdai yra vaikų ir paaugęs vaikas gali turėti savo nuomonę apie vienos ar kitos nuotraukos su jo atvaizdu viešinimą. Jau užaugo karta vaikų, kurių kūdikystės ir vaikystės nuotraukomis tėvai aktyviai dalijosi socialiniuose tinkluose, ir kai kurie susiduria su iššūkiais. Paaugliai ypač neigiamai vertina situacijas, kai tėvai dalijasi atvaizdais, kurie prieštarauja paauglių kuriamam įvaizdžiui, tarp jų nuotraukomis, kurioje vaikas užfiksuotas komiškoje ar nemalonioje, gėdingoje situacijoje, atrodo emociškai pažeidžiamas“, – teigia vaiko raidos ekspertė.

Politikų iniciatyva

Nenuostabu, kad, matydami per prievartą kai kurių įtakos formuotojų keliamą turinį apie vaikus ir jų pavyzdžiu sekančius kitus tėvus, į šią problemą dėmesį atkreipė ir politikai.

Prancūzijos parlamento Žemųjų rūmų deputatas Bruno Studeris ką tik pateikė įstatymo projektą, kuriuo siekiama „garantuoti pagarbą vaikų įvaizdžio teisėms“, manydamas, kad tai yra „jų saugumo, gerovės ir vystymosi sąlyga“.

Jo manymu, jei negalime uždrausti tėvams skelbti savo vaikų nuotraukų internete, turime bent jau informuoti juos apie teises į atvaizdą ir būtiną teisę į savo palikuonių privatumą.


Kaip saugiai dalytis vaikų nuotraukomis

• Visų pirma, reikėtų įsitikinti, kad jūsų įrašus socialiniame tinkle gali matyti tik draugai, o tarp jų nėra nepažįstamų asmenų.

• Vertėtų dar kartą atidžiai peržvelgti nuotrauką, ar joje nėra gyvenamosios gatvės, lankomos mokyklos ar apnuoginto kūno.

• Prieš paspaudžiant nuotraukos įkėlimo mygtuką, naudinga ištrinti ir nuotraukos metaduomenis, kuriuose automatiškai išsaugoma kadro fiksavimo lokacija, laikas ir netgi tam tikra nuotraukos autoriaus identifikacija. Nuotraukos failą atsisiuntę nusikaltėliai iš metaduomenų gali išpešti daug pakenkti galinčios informacijos.

• Prieš viešinant bet kurią vaiko nuotrauką būtina pagalvoti ne tik apie kibernetinio saugumo grėsmes, bet ir apie tai, kaip vaikas jaustųsi, jei, jam paaugus, draugai ir pažįstami ją pamatytų.

• Jei vaikas jau suvokia, kaip veikia socialiniai tinklai, derėtų ir jo atsiklausti, ar jis duoda leidimą nuotrauka dalytis. Šiuo atveju svarbu užtikrinti vaiko ar paauglio veto teisę, tačiau vaiko pritarimas dar nereiškia, kad dalytis saugu, – tėvai gali geriau įvertinti situaciją.

• Svarbu turėti omenyje, kad tėvai savo elgesiu virtualiojoje erdvėje rodo pavyzdį vaikams. Jei norime, kad mūsų vaikai galvotų, kuo, su kuo ir kokiu tikslu dalijasi, pirmiausia atsakingai turime elgtis patys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vot

vot portretas
Ar vis dėl to Neringa nebuvo teisi?

Saugokit vaikus

Saugokit vaikus portretas
nes keistomis aplinkybemis daugeja ju prievartautoju ,net seime, o 'teisesauga' ju atzvilgiu neigali.

dėdė Ignas

dėdė Ignas portretas
Teisingas įspėjimas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių