Apie ką įspėja gausus prakaitavimas?

  • Teksto dydis:

Naktinis prakaitavimas – natūrali organizmo reakcija į šilumą. Daug žmonių prakaituoja ir naktį.

„Visgi būna atvejų, kai gausus prakaitas naktį mus įspėja apie mirtiną pavojų sveikatai“, – sako daktaras Alvydas Unikauskas LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.

Jeigu naktį žmogų kamuoja prakaitas, per valandą jis gali pašalinti apie litrą jo. Jei prakaituojama itin gausiai, per valandą galima išprakaituoti netgi pusantro ar du litrus. Prakaitavimas – labai svarbus mechanizmas, apsaugantis nuo perkaitimo, pavyzdžiui, sportuojant. Jei šiluma nepašalinama iš kūno dieną, prasideda naktinio prakaitavimo problema, kurią gali lemti hormonų disbalansas ir nutukimas. Kur kas rimtesnės priežastys – infekcijos, virusai ir bakterijos. Jei sergame, prakaituojame daugiau. Tačiau prakaito priežastys taip pat gali būti diabetas, tuberkuliozė, skydliaukės veiklos sutrikimai ar net kraujo vėžys. Susirgus vėžiu, imuninė sistema kovoja, išskiria cheminių medžiagų. Ši kova sukelia karštį organizmo viduje, taip skatinamas gausus prakaitavimas. Sergant vėžiu, į kraują išmetami yrantys baltymai, todėl kyla temperatūra, žmogus ima prakaituoti.

Daktaro patarimu, pajutus, kad naktį prakaituojate pernelyg daug, privalu atlikti bendrą kraujo tyrimą dėl kraujo vėžio, taip pat išsitirti dėl diabeto, tuberkuliozės ir skydliaukės problemų. Jei ligos nepuola, pravartu įsitikinti, ar patalynė ir pižama pasiūtos iš kokybiškos, odai kvėpuoti leidžiančios medžiagos. Taip pat sureguliuoti mitybą, nes ir ji gali būti prakaitavimo kaltininkė.

Žinia, kad prakaitas, ar jis kankintų naktį, ar tai būtų intensyvios treniruotės sporto klube, prakaitavimas darbo sode ar darže metu, taip pat gali būti daugybės odos problemų priežastis. „Kūnui atvėsus, būtina pasirūpinti oda. Prakaituojant ir neprižiūrint odos, ji gali sausėti, perštėti ir netgi skeldėti“, – sako A. Unikauskas.

Daugiau – laidoje „Klauskite daktaro“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Virginija

Virginija portretas
naktį labai prakaituoju sergu depresija
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių