Melanoma susirgęs Stanislovas: visą gyvenimą deginausi kaip šokoladas

  • Teksto dydis:

Nemaža dalis lietuvių laukia, kada pagaliau ateis vasara ir galės džiaugtis saulės spinduliais. Tačiau kaitri saulė gali būti negailestinga. Gegužės mėnesį minimas melanomos mėnuo. Melanoma – viena agresyviausių vėžio formų, kuri nusineštų mažiau gyvybių, jei žmonės nebūtų linkę ignoruoti simptomų. Tą parodo ir įkvepianti žemaičio Stanislovo istorija, praneša LNK.

Kai žaisdamas futbolą muzikos ikona Bobas Marley susižeidė kojos pirštą ir vėliau pastebėjo nedidelę tamsią dėmę po nagu, jis manė, kad tai – tiesiog mėlynė. Dainininkas padelsęs kreipėsi į gydytojus, o šie diagnozavo melanomą. Nuo jos B. Marley ir mirė. 

Vėžys ypač baisus tuo, kad visada smogia netikėtai, o ir prasideda viskas nuo to, ko mes dažniausiai nesureikšminame. 

„Mes sėdėjome kaime prie stalo, saulutė šviečia, pietaujame, o aš kaip visuomet išsirengęs. Užėjo man už nugaros, pasižiūrėjo ir sako, kad man ant nugaros kažkoks neaiškus apgamas yra“, – pasakojo melanomą išsigydęs pacientas Stanislovas Bagvilas.

Stanislovas neskubėjo – pas gydytojus nuėjo tik po metų. Apgamus teko operuoti.

„Vienas augliukas buvo iš akies paimtas, o kitas iš nugaros ir pasakė, kad šitas nugarinis yra melanoma“, – sakė S. Bagvilas.

Sužinojęs diagnozę sveikai ir aktyviai gyvenęs žemaitis sakė likęs šokiruotas, tačiau iki vėžio ligoninėje niekada nesilankęs vyras vėl nepaklausė medikų ir atlikti išsamesnių tyrimų į Nacionalinį vėžio institutą nenuėjo. Melanoma išplito, jam paskirtas gydymas vaistais.

„Tai tikrai yra laimės istorija, nes turime tų modernių vaistų, bet jie nėra kažkokia panacėja – vieniems veikia, kitiems neveikia. Ponas Stanislovas pakliuvo į tą laimingųjų ratą, kuriems tie vaistai veikia“, – kalbėjo onkologas chemoterapeutas Vincas Urbonas.

Galime net ir pagydyti metastatine melanoma sergantį žmogų, kas prieš dešimt metų atrodė visiška fantastika.

Medikai sako, kad vienos agresyviausių onkologinių ligų gydymas gali trukti dešimtmetį. Viskas priklauso nuo ligos stadijos.

„Sergant metastatine melanoma nereikia nukabinti nosies. Galime pasiekti tą gerą gydymo efektą, galime net ir pagydyti žmogų, kas prieš dešimt metų atrodė visiška fantastika“, – pasakojo onkologas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Melanoma – itin agresyvi vėžio forma, linkusi metastazuoti. Vis dėlto, nustačius anksti, tikimybė pasveikti siekia 95 proc.

„Pirmoje, antroje stadijoje diagnozuojamų melanomų gydymo rezultatai tikrai geresni. Užtenka vien chirurginio gydymo. Kalbant apie vėlesnių stadijų melanomą, jeigu yra išplitimas į sritinius limfmazgius, liga pagydoma chirurginiu būdu, bet iki 80 proc. liga gali sugrįžti“, – teigė onkologė chemoterapeutė Lina Daukantienė.

Odos senėjimą sukelia ultravioletiniai spinduliai – odoje vyksta genetiniai pokyčiai.

Gydytojai siūlo atkreipti dėmesį ir į šiuos Stanislovo žodžius: „Visą gyvenimą deginausi kaip šokoladas iki tos dienos, kai pradėjau vaistus gerti. Parašiusi vaistus gydytoja pasakė: Stanislovai, kad nebūtum saulėje“, – gydytojos nurodymą prisiminė melanomą išsigydęs vyras.

Mėgstantys pasideginti turėtų susirūpinti ir labiau prižiūrėti savo odą.

„Yra standartinis paveikslėlis, kaip deginasi normalus pilietis ir kaip deginasi dermatologas ir jo šeima. Dermatologė ir jos vyras – visi aprengti: skarelės, kepurės, akiniai ir koks nors gražus pilietis įrudęs guli šalia. Odos senėjimą sukelia ultravioletiniai spinduliai – odoje vyksta genetiniai pokyčiai“, – šypsojosi galvos-kaklo ir odos navikų chirurgijos skyriaus vedėja Jolita Gibavičienė.

Odos vėžys neaplenkia nei jaunų, nei senų. Privalu stebėti ne tik savo apgamus.

„Yra ir akies melanoma, ir gleivinių melanoma, gali būti ir moteriškų lytinių organų srityje: makšties, gimdos kaklelio taip pat išeinamosios angos melanoma. Apie šią ligą reikia visada pagalvoti ir būti atidiems savo sveikatai“, – sakė L. Daukantienė.

Pastebėjus kraujuojantį ar pakitusį apgamą būtina kreiptis į gydytojus, o nepastebėjus pokyčių tikrintis apgamus pravartu bent kartą per dvejus metus, nepamiršti veidą tepti apsauginiu kremu, vengti aktyvios saulės nuo vidurdienio iki 16 val. ir atkreipti dėmesį į šiuos simptomus: „Visų pirma pasižiūrėti, ar yra koks apgamas, iškrentantis iš konteksto. Jeigu tau jis kažkoks kitoks negu visi kiti, pavyzdžiui, visi tokie blyškesni, o vienas – kažkoks tamsesnis, jau atkreipti dėmesį“, – pabrėžė J. Gibavičienė.

Kiekvienais metais Lietuvoje nustatoma apie 400 naujų melanomos atvejų. Gydymas vaistais – kompensuojamas valstybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taip

Taip  portretas
Mano drauge mire nuo melon omos. Jaunysteje vasara vaiksciodavo tiesiog sokoladine.Mego saules vonias, o budama brandaus amziaus susirgo veziu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių