Farmacija ir korupcija: kaip papirkinėjami ligoniai

Farmacininkų įžūlumas – be ribų. Negana medikų papirkinėjimų, dėl kuo didesnio pelno jie nusitaikė ir į pačius pažeidžiamiausius ligonius.

Kas yra stoma

"Daktare, man būtinai išrašykite ne mažiau kaip devynis receptus", – šeimos gydytojos prašo jos pacientė.

Gydytoja nustemba: juk ką tik, vos prieš porą savaičių, šiai pacientei po žarnyno operacijos suformavus stomą, parašė receptus visoms jos priežiūrai reikalingoms priemonėms: maišeliams, klijams, putoms ir taip toliau. Kad ir ko trūktų, sudaryti septynių priemonių sąrašą, jau paskirtų dar nesunaudojus, būtų nelengva ir nesąžininga: peristominės odos priežiūros priemonės kompensuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto, ligoniai jas gauna nemokamai. Taip yra nuo šių metų sausio 25 d., įsigaliojus naujam sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymui dėl stomos priežiūros.

Tai tampa neišvengiama, kai, gydant kai kurias ligas, tenka pašalinti dalį žarnyno, iš jo – išeinamąją žarną. Stoma ją pakeičia, tiksliau, žmogus tuštinasi nebe per išangę, bet per stomą į prie pilvo sienos klijuojamą rinktuvą.

Teisingai prižiūrima stoma netrukdo visaverčiam, aktyviam, oriam gyvenimui. Priežiūrai nemokamai skirtos specialios priemonės: dešimt plokštelių ir iki 50 maišelių, arba 50 vienos dalies maišelių vienam mėnesiui. Dar ligoniams priklauso odos priežiūros priemonės: hidrokoloidinė pasta, hidrokoloidinės masės žiedai, medicininiai klijai, valiklis, valomosios putos, kvapūs neutralizuojantys lašai, apsauginis odos purškalas, apsauginiai milteliai, servetėlės, granulės stomos turiniui surišti. Ministro įsakymu apibrėžti kiekiai ir vartojimo trukmė.

Šias dovanas vertinu kaip atviros korupcijos reiškinį. Ligoniams brukamos prekės, kurių jiems tuo metu nereikia arba jos nepatinka.

Ne mažiau trims mėnesiams

Stomuotų žmonių asociacijos "Diena" duomenimis, Lietuvoje gyvena apie 4 tūkst. žmonių, kuriems suformuota stoma. "Linus Medical" kompanija, užsiimanti medicinos priemonių, taip pat ir stomuotiems žmonėms, rinkodara, platinimu bei prekyba, sugalvojo, kaip šiuos ligonius paskatinti pirkti ir naudoti dar daugiau priemonių, kitaip tariant, uždirbti iš šių ligonių arba, tiksliau, iš jiems skirto PSDF biudžeto.

"Mielieji, malonu pranešti geras naujienas, ypač kai jų yra net keturios!" – taip pranešime, skirtame stomuotiems žmonėms, į juos kreipėsi "Linus Medikal" ir pabrėžė, kad peristomines odos priežiūros priemones būtina naudoti, jų nereikia taupyti.

O jei jau naudoti, tai dideliais kiekiais!

"Informuojame jus apie naują akciją. Svarbu: jeigu gydytojas jums išrašo iš karto trims mėnesiams stomos priemonių, t.y. "Natura" 30 plokštelių ir 150 maišelių arba "Esteem" vienos dalies rinktuvų 150 vnt. ir peristominės odos priežiūros priemonių, jums padovanosime, priklausomai nuo išrašytų priemonių skaičiaus, vieną iš šių dovanų..." – tokį pasiūlymą gavo ne vienas stomos priemones naudojantis ligonis.

O tos dovanos – tai žastinis kraujospūdžio matuoklis, jei ligonis perka stomos maišelius, plokšteles ir dar septynias priemones iš karto trims mėnesiams, savaitraščio "Savaitė" prenumerata, perkant maišelius, plokšteles ir dar šešias priemones, ir taip toliau mažėjančia tvarka. Trukmė ta pati – priemonės trims mėnesiams iš karto. Kai šitaip – pajamos garantuotos.

Visi nori dovanų

"Voke rasite ne tik žurnalą, bet ir katalogą, kuriame yra pateikta naudinga informacija apie peristominės priežiūros priemonių naudojimą, kompensavimą, receptų pavyzdžiai. Šį katalogą parodykite savo šeimos gydytojui, kad jam būtų patogiau išrašyti naujai kompensuojamas stomos priežiūros priemones", – nurodoma ligoniams.

Jie netruko užplūsti gydytojus su reikalavimais užpildyti ne mažiau kaip devynis receptus. Iš karto, čia ir dabar. Visi nori nemokamai gauti kraujospūdžio matuoklį. Juk tai geras, reikalingas daiktas, juolab kad hipertenzija – labai paplitusi liga. Ligonių antplūdį patvirtina ir Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos valdybos pirmininkė Toma Kundrotė.

Toma Kundrotė

"Pastaruoju metu gydytojai tikrai tiesiog užgulti pacientų, reikalaujančių išrašyti stomos priežiūrai reikalingas priemones", – patvirtina T.Kundrotė ir priduria, kad šios priemonės neseniai įrašytos į Kompensuojamųjų vaistų kainyną, jų naudojimo trukmė skirtinga, kiekvienai reikia atskiro recepto, todėl vien jų paskyrimas ir išrašymas atima daug laiko.

Tačiau didžiausia problema – ne tai.

"Pacientai akivaizdžiai suinteresuoti ne išbandyti naujas priemones, o gauti dovanų: kraujospūdžio matuoklį, žurnalo prenumeratą ar maisto papildų, todėl reikalauja išrašyti maksimalų priemonių kiekį", – tikrąsias poreikio priežastis atskleidžia gydytoja T.Kundrotė.

Kartais reikia mažiau

"Vienų priemonių, kurias kompensuoja ligonių kasos, lyg ir pakanka, kitų trūksta, trečių gali būti net ir per daug. Pavyzdžiui, 50 maišelių turiniui surinkti vienam mėnesiui yra per mažai, nes žmogus įprastai tuštinasi du kartus per dieną. Mažiausiai reikia 60-ies: juk neisi gulti su pilnu maišeliu arba per dieną nevaikščiosi su tokiu. O būna, kad žmogus viduriuoja", – apie tai, kas skaudina labiausiai, pirmiausia ir kalba Stomuotų žmonių asociacijos "Diena" pirmininkė Zita Juškienė.

Ji tvirtina, kad tiek plokštelių rinktuvams, kiek skiriama, nereikia. Jei plokštelė gerai prisiklijuoja ir tvirtai laikosi – kam ją plėšti, odą erzinti? Kai kuriems stoma suformuojama tik laikinai ir priemonių trims mėnesiams nereikia. Ne visi naudoja ir apsauginius purškalus, miltelius ar putas, juolab tuos, kuriuos platina "Linus Medical" kompanija.

"Stomos priemones gamina kelios kompanijos, kai kurie ligoniai jiems tinkamiausius reikmenis perka Lenkijoje. Naudoja tiek, kiek jiems reikia, perka mėnesiui, o ne keliems", – medicinos slaugytoja Z.Juškienė išvardija penkias kompanijas, gaminančias stomos priežiūros priemones, ir pabrėžia, kad kiekvienas ligonis renkasi jam labiausiai patinkančius, mažiausiai alergizuojančius gaminius.

Yra ir kitų priežasčių, dėl ko priemonių trims mėnesiams iš karto tikrai nereikia.

Gydytojai piktinasi ir smerkia

Įdomu tai, kad išgirdusi apie "Linus Medical" dovanas tūkstančiams stomuotų žmonių atstovaujanti, jiems nuolat padedanti asociacijos pirmininkė ne nudžiunga, o pasipiktina.

Stomuotų žmonių asociacijos "Diena" duomenimis, Lietuvoje gyvena apie 4 tūkst. žmonių, kuriems suformuota stoma.

"Šias dovanas vertinu kaip atviros korupcijos reiškinį. Ligoniams brukamos prekės, kurių jiems tuo metu nereikia arba jos nepatinka. Taip atimama teisė rinktis, juolab ligoniai priversti ieškoti vaistinės, kuri parduoda būtent "Linus Medical" nurodytas konkrečias prekes", – prielaidas korupcijai vardija Z.Juškienė.

Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos valdybos pirmininkės T.Kundrotės įsitikinimu, toks "Linus medical" verslo planas tikrai nesąžiningas nei valstybės, nei pacientų, nei gydytojų atžvilgiu. Gydytojai paverčiami sistemos įkaitais, nes pacientui iš tikrųjų priklauso tos priemonės, tačiau jos turėtų būti išrašomos pagal paciento naudojimo poreikį, o ne pagal firmos poreikį didinti pardavimą.

"Jausdami atsakomybę už ribotą PSDF biudžetą norime, kad kompensuojamąsias priemones pacientai naudotų atsakingai. Dabar, pasikalbėjus su jais, tampa aišku, kad dauguma tų priemonių gulės spintoje nenaudojamos, skirtingai nei dovanojami kraujospūdžio aparatai", – ne be apmaudo kalba T.Kundrotė.

Šeimos gydytojai puikiai žino, kad žmonės, kuriems suformuotos stomos, yra ar neseniai buvę sunkūs ligoniai, kuriems higiena yra ypač svarbi ir pagalbinės priemonės tikrai reikalingos.

"Todėl įmonė, kurios priemonės pateko į kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių sąrašą, turėtų elgtis su tokiais pacientais sąžiningai ir atsakingai: edukuoti juos, kaip naudotis naujomis priemonėmis, o ne skatinti pirkti tik dėl to, kad didėtų pardavimas", – T.Kundrotė viliasi, kad Sveikatos apsaugos ministerija, į kurią dėl šios akcijos sąjunga jau kreipėsi, sustabdys neteisėtas akcijas.

Ne valstybine kalba

Lietuvos šeimos gydytojų profesinė sąjunga smerkia tokią "Linus Medical" strategiją.

"Nė vienas save gerbiantis šeimos gydytojas su tokiomis kompanijomis nenorės turėti nieko bendro, nes tokios akcijos mums kelia pyktį ir nusivylimą, kaip dažnai būna, tampant ne gydytoju, o sekretoriumi išrašinėjant receptus, kai kažkas geriau žino už tave, kam, ko ir kiek reikia", – pabrėžė T.Kundrotė.

Atsakymo į klausimą, kaip vertina "Linus Medical" skatinimą pirkti kuo daugiau stomos priežiūros prekių, kurį beveik prieš savaitę pateikėme Sveikatos apsaugos ministerijai, iki šiol negavome.

Užtat "Linus Medical" uždarosios akcinės bendrovės direktorius Lembitas Allikmetsas atsakymą atsiuntė ne valstybine, o anglų kalba.

"Visų pirma, atrodo, kad jūsų informacijos šaltiniai jums pateikė klaidingą informaciją. Peristominės odos priežiūros priemonės gali būti naudojamos tik stomos pacientų ir negali būti prirašomos jokios kitos grupės pacientams nei stomos pacientams, kuriems pagal indikacijas tokių priemonių nereikia", – rašo L.Allikmetsas.

Jis aiškina, kad priemonių pertekliaus ligoniai negali turėti, nes jos kompensuojamos tik nuo vasario 1-osios, todėl ir "galėjo gauti priemones iš farmacininkų tik nuo vasario pabaigos ar kovo".

Kaip ligoniai tvarkėsi iki vasario, "Linus Medical" direktorius nekomentuoja, tačiau išvardijo straipsnio pradžioje jau minėtas kompensuojamąsias priemones, kurių ligoniams reikia.

"Šių priemonių negali būti išrašyta daugiau, nei jų reikia, nes kitu atveju gydytojai pažeistų taisykles, kurios yra labai griežtos, ypač susijusios su kompensuojamaisiais produktais", – aiškina L.Allikmetsas.

Stoma suformuojama chirurginiu būdu, taisyklinga jos priežiūra oriam gyvenimui netrikdo.

Apie dovanas – nė žodžio

Toliau atsakyme "Linus Medical" vadovas išdidžiai dėsto, kad "visos išvardytos priemonės yra reikalingos kasdieniam stomos pacientų gyvenimui pagerinti", kad jie turi teisę į inovatyvų gydymą ir todėl gali naudotis tinkamomis priemonėmis, juolab kai Lietuva pagaliau priėmė teigiamą sprendimą jas kompensuoti. Pabrėžta, kad Lietuva buvo paskutinė ES šalis, šias priemones įtraukusi į kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių sąrašą.

"Todėl neteisinga abejoti pacientų prašymais gydytojams išrašyti tai, kas jiems teisėtai priklauso ir padeda pagerinti gyvenimo kokybę", – L.Allikmetsas kaltina gydytojus, kad jie negali suprasti stomos priežiūros priemonių poreikio ir jų svarbos, produktai yra visiškai nauji kaip kompensuojamieji produktai ir gydytojai dar yra nesusipažinę su jais, o tai, atsakymo autoriaus žodžiais tariant, rodo, kad gydytojams trūksta tinkamo švietimo šioje srityje ir yra daug darbo kartu su pacientais informuoti gydytojus.

"Galų gale norime atkreipti jūsų dėmesį, kad medicinos produktų, prietaisų, įskaitant ir kompensuojamųjų, propagavimas ir reklamavimas yra teisėtas ir nedraudžiamas", – arogantišku tonu baigia L.Allikmetsas.

Apie dovanas pacientams – nė žodžio, nors esminis klausimas buvo būtent apie jas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ačiū"Linus medical" už tai kad esate ir rupinatės

Ačiū"Linus medical" už tai kad esate ir rupinatės  portretas
Stomuotiems pacientams ir taip sunku, o kad čia firma ir valstybė suteikia visas galimybes, kad tik jie galėtu jaustis geriau ir prasideda pavydo bangos, kodel būtent jiem suteiktos tokios galimybės, o ne jums.... LABAI DŽIAUGIUOSI, kad yra tokia firma kaip "LINUS MEDICAL", kuri suteikia dideles galimybes ligonimas, supažindina su prekėmis ir ju naudojimu!! AČIŪ, KAD ESATE.

Stomuotas ligonis

Stomuotas ligonis portretas
Mano šeimos narys tokią ligą turi...patikėkit,sunku ir jam,ir mums namiškiams...bet aš noriu pasakyti ačiū kompanijai (kurią negražiai aprašė,tik nesuprantu kodėl) ir stomos priežiūros seselei,kuri atvažiuoja į namus vakare,po darbo,ar savaitgalį paskambinus,kai atsiranda netikėtų bėdų. Ji net atveždavo papildomai priemonių (ypač trūko plokštelių,kai po chemijos atsirado žaizdos aplink stomą ir tokių servetėlių,purškalo ir kitko). Ir viskas nemokamai! O kokia profesionalė,kultūringa ir maloni,nuo jos rankų prisilietimo mažiau skauda...

Rasa

Rasa portretas
Plokštelių tikrai per mažai,kadangi yra iliostoma ir ta pati įkritusi,skrandžio turinys nuolat be perstojo eina į maišelį,o plokštelės ne visada atlaiko 3 parų,būna,kad per vieną naktį tenka dvi pakeist,visaip sukamės ir pleistrais aplinkui klijuojajam,bent 20 reikėtų būtinai.Kalbant apie klijus,jie tobuli,nuimant plokštelę,kadangi kai atitrūksta tai tik ties viena vieta,o toliau reikia nuplėšti,tekdavo pirkti patiems,nes ligonis ir taip iškankintas,juolab turėdamas dvi stomas,kad kęstų ir šį skausmą...
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių