Klausos aparatai: kam priklauso ir kur kreiptis?

  • Teksto dydis:

Ligonių kasos primena, kad klausos sutrikimų turintiems vaikams ir suaugusiesiems, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), klausos aparatai iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) yra kompensuojami 100 proc.

Skiria abiem ausims

Pablogėjus klausai, pirmiausia reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. Įvertinęs paciento diagnozę, sveikatos būklę, jis nusiųs konsultuotis pas gydytoją specialistą. PSDF lėšomis apmokamą klausos aparatą gali skirti tik gydytojas otorinolaringologas.

Gydytojas specialistas, įvertinęs klausos aparato poreikį, išduos medicinos dokumento išrašą, su kuriuo reikės kreiptis į įmonę, kuri yra sudariusi sutartį su Valstybine ligonių kasa (VLK), dėl aprūpinimo kompensuojamuoju klausos aparatu. Įmonėje kompensuojamojo klausos aparato modelį pacientui padės pasirinkti ir pritaikys įmonės klausos aparatų pritaikymo specialistas.

Klausos negalią turintiems suaugusiesiems ir vaikams, apdraustiems PSD, yra suteikta galimybė gyventi maksimaliai kokybiškai, jie gali gauti PSDF lėšomis kompensuojamus klausos aparatus abiem ausims.

Suaugusiesiems ir vaikams

Suaugusiesiems ir vaikams nuo septynerių metų gali būti išduodami du kompensuojamieji klausos aparatai abiem ausims vieną kartą per penkerius metus. Svarbu žinoti, kad suaugusiesiems klausos aparatas antrai ausiai gali būti išduodamas pasibaigus numatytam paskutinio išduoto klausos aparato naudojimo terminui. Vaikams iki septynerių metų gali būti išduodami du kompensuojamieji klausos aparatai abiem ausims vieną kartą per trejus metus.

Norint užsakyti individualų ausies įdėklą vaikui iki septynerių metų, jis gali būti skiriamas vieną kartą per metus, o vaikams nuo septynerių metų ir suaugusiesiems skiriami vieną kartą per penkerius metus.

Klausos aparatai iš PSDF yra kompensuojami 100 proc., o priemoka dėl technologinių ypatumų gali būti taikoma tik apdraustajam raštu patvirtinus, kad jis yra informuotas apie galimybę gauti kompensuojamąją priemonę, bet renkasi tos pačios paskirties priemonę, kuriai pagaminti taikomos modernesnės technologijos ir naudojamos brangesnės medžiagos.

Priklauso nuo tipo

Šiuo metu PSDF lėšomis kompensuojamų vaikams skirtų klausos aparatų bazinė kaina priklauso nuo tipo ir svyruoja nuo 378 eurų iki 583 eurų. Suaugusiesiems skirtų klausos aparatų bazinė kaina siekia nuo 148 eurų iki 378 eurų.

Ligonių kasos vaikams per praeitus metus kompensavo 358 klausos aparatus, o suaugusiesiems – beveik 14 tūkst.

Šiemet iš PSDF klausos aparatams ir jų pritaikymo išlaidoms kompensuoti skirta per 5 mln. eurų.

Įmones, sudariusias sutartis su Valstybine ligonių kasa dėl aprūpinimo kompensuojamaisiais klausos aparatais, galima rasti čia: ligoniukasa.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/gyventojams-1/ortopedijos-technines-priemones-ir-medicinos-priemones/sutartys-su-imonemis-6zxczx.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Danuta

Danuta portretas
Kur galima pakeisti vamzdeli klausos aparate?

pensininkas

pensininkas portretas
Prieš mėnesį teko keisti sugędusį klausos aparatą. Kadangi klausa rimtai sutrikus abiems ausims, užsakiau du šiuolaikiškus pakraunamus klausos aparatus. Brangu... Bet kompensaciją duoda abiems. Gavau apie 800 eurų kompensaciją. Kadangi aparatai individualūs - įausiniai, teko laukt apie tris savaites,kol pagamino. Jokių pažinčių nereikėjo.

Aciu, siek tiek paaiskejo

Aciu, siek tiek paaiskejo portretas
Praktiskai klausos aparatu nekompensuoja,net 86 m pacientei liepia laukti arba pirkti uz savo pinigus,kurie vos ne 1 000 eutu kainuoja.jau tris atvejus ivsiriose amziaus gtupeze turim,visur sakoma,dar galima laukt,ko,matyt mirties. Be pazistamu, jokiu sansu.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių