Lankstumas jaunystėje gali reikšti klastingą ligą senatvėje

Nuovargis, bloga nuotaika, galvos, rankų ir kojų skausmas, nuolat jaučiami nugaros ir sąnarių skausmai – visa tai gali būti fibramialgijos požymiai. Šią ligą medikams gana sunku diagnozuoti, tačiau pasireiškiantys simptomai trukdo ramiai gyventi.

Gydytojo Alvydo Unikausko teigimu, klastinga liga nėra pavojinga gyvybei, tačiau stipriai paveikia gyvenimo kokybę.

„Tai – liga, netelpanti į rėmus. Fibromialgija yra tiltas tarp somatinių ir psichinių sutrikimų. Pagrindinis jos apibūdinimas – skausmas visame kūne. Šis sutrikimas labai mėgsta šilumą ir nemėgsta šalčio“,– aiškina profesorius A. Unikauskas

Pasak gydytojo, jeigu atsikėlus ryte negalite žvaliai judėti, prireikia laiko, kol galite atsikelti, ir toks sąnarių sąstingis netrunka ilgiau nei pusę valandos, tai – taip pat gali būti fibromialgijos požymis.

„Dažniausiai fibromialgija serga moterys. Stresas paskatina šios ligos vystymąsi, ypač vyresniame amžiuje ligos požymiai yra stipresni. Dar viena įdomi aplinkybė – jaunystėje buvusiems lankstiems žmonėms, vyresniame amžiuje padidėja rizika susirgti šia liga“, – įspėja medikas.

Profesorius pasakoja, kad tyrimų nustatyti šiai ligai nėra, tačiau galima atlikti testą. Pirmiausia turime įvertinti, ar jaučiame skausmą fibromialgijai būdingose vietose, taip pat svarbu pasižymėti, jei jaučiate baimę, depresijos požymius, rėmens graužimą ar net turite šlapimo pūslės problemų.

Visų šių požymių derinys padės atpažinti klastingą ligą.

Plačiau apie tai – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių