Nėščiosioms mesti rūkyti prancūzai padės už tai mokėdami premijas

Aukštakulniai, kava ir cigaretė, gundantis kvepalų šleifas – rodos, neatsiejami dalykai nuo prancūzės įvaizdžio. Tačiau jis šiurpina sveikatos priežiūros specialistus.

Subrendusi moteris lai elgiasi kaip nori, tačiau besilaukianti moteris turėtų prisiimti atsakomybę už būsimo kūdikio sveikatą. Jokia naujiena, kad žalingi mamos įpročiai  smarkiai kenkia vaisiui ir gali turėti lemtingą įtaką jo vystymuisi ir sveikatai apskritai.

Visgi rūkančių moterų nemažėja. Deja, net 18 proc. būsimų Prancūzijos mamų rūko paskutinį nėštumo trimestrą, t. y. 1 nėščioji iš 5. Šios šalies medikai apgailestauja, kad nėra jokių efektyvių priemonių padėti nėščiosioms mesti rūkyti ar įstatymo, draudžiančio tai daryti. Visgi išeitį mano atradę Paryžiaus viešoji sveikatos priežiūros įstaiga ir Nacionalinis vėžio institutas – kad paskatintų nėščiąsias mesti rūkyti, sumanė joms už tai mokėti. Gavusios pinigus moterys turės pateikti įrodymą, kad nerūko. Nuo balandžio 20 d. šiame bandomajame projekte sutiko dalyvauti 16 Prancūzijos centrų, tyrime dalyvauti pakvietęs savanores.

Kas dalyvauja projekte? Mažiausiai 4,5 mėn. besilaukianti moteris, būtinai pilnametė ir surūkanti 3–5 cigaretes per dieną. Pagrindinė jos užduotis – mesti rūkyti. Nėštumo metu negalima rūkyti nei pypkės, nei cigarų ar kitaip „įpakuoto“ tabako, nei elektroninių cigarečių.

Kad būtų nustatytas finansinės motyvacijos efektyvumas, savanorių moterų grupė padalinta į dvi grupes, kurias stebi sveikatos priežiūros specialistai, tabakologai. Pirmoji nėščiųjų grupė gaus po 20 eurų kiekvieno privalomo apsilankymo pas gydytoją metu, antroji gaus ir papildomus 20 eurų už nerūkymą (tai patikrinama šlapimo tyrimais). Moteris, kuri mes rūkyti, tyrimo pabaigoje galės gauti iki 300 eurų. Tikrai motyvuojantis metodas, kuris, tikimasi, bus naudingas ir efektyvus. Pirmieji tyrimo rezultatai bus paskelbti tik praėjus dvejiems metams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Inna

Inna portretas
Manau ne premijas moketi,o baudas tokiom nesciom.O darzeliuose,mokyklose reikia daugiau demesio skirti vaikams ir atsakomybes tevams.Jeigu busima mama neisaugo ir protelio neturi tai jau nebeidesi.Manau reikia keisti poziuri.Dabar per daug demokratijos ,todel tokia bezabrazija.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių