Pagal išrašytus receptus negauna kai kurių antibiotikų

Sutrikus antibiotikų, kurių veiklioji medžiaga amoksicilinas, tiekimui, gyventojai piktinasi negaunantys šių vaistų pagal jau išrašytus receptus. Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) įspėja, kad šių vaistų trūksta daugelyje ES šalių ir ragina gydytojus išrašyti kitus vaistus.

Būklė dar pablogėjo

„Prieš dvi savaites susirgau bronchitu. Iš pradžių maniau, kad išsikapstysiu be antibiotikų. Vis dėlto, būklei blogėjant, šeimos gydytoja išrašė antibiotikų – ospamokso. Šiaip taip nusigavau į vaistinę – pasirodo, šių ir kitų antibiotikų, kurių pagrindas amoksicilinas, vaistinė nebeturi. Perskambinau didžiausiems vaistinių tinklams – paaiškėjo, kad tokių antibiotikų jie nebeturi visoje Lietuvoje. Buvo penktadienio vakaras ir aš jau nebegalėjau paskambinti į polikliniką, kad gydytoja išrašytų kitokių antibiotikų receptą. Tai padaryti pavyko tik pirmadienį. Per savaitgalį mano būklė dar pablogėjo. Taip žmogus gali ir numirti, kol gaus reikiamų vaistų“, – piktinosi senjorė Gražina.

Stipriai išaugo poreikis?

Praėjusią savaitę VVKT pranešė, kad jau kurį laiką su antibakterinių vaistų stygiumi susiduria dauguma ES šalių, ypač trūksta vaistų, kurių veiklioji medžiaga – amoksicilinas.

VVKT teigimu, amoksicilino trūkumo pagrindinė priežastis – stipriai padidėjęs šių antibakterinių vaistų poreikis, kuris atsirado po COVID-19 pandemijos.

Per savaitgalį mano būklė pablogėjo. Taip žmogus gali ir numirti, kol gaus reikiamų vaistų.

„Pandemijos metu buvo sumažėjęs sergamumas ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, todėl ir gamybos pajėgumai buvo sumažinti. Šiuo metu, esant šių ligų šuoliui, gamintojai nebespėja patenkinti šių vaistų poreikio, tad dauguma ES šalių patiria minėto vaisto stygių“, – pranešime rašė VVKT.

Jau turėtų žinoti

Lietuvos bendrosios praktikos (šeimos) gydytojų asociacijos prezidento prof. Juliaus Kalibato įsitikinimu, šeimos gydytojai šiuo metu jau turėtų žinoti, kad antibiotikų, kurių veiklioji medžiaga yra amoksicilinas, Lietuvoje trūksta ir ligoniams turėtų išrašyti vaistus ne su šia, o su kita, bet panašia veikliąja medžiaga.

„Dabar šeimos gydytojai jau žino, kad šių antibiotikų Lietuvoje nėra ir jų nebeišrašo. Iš pat pradžių, kai tik jų neliko, dar išrašydavo, nes Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) aiškino, kad šių vaistų sandėliuose yra, tik jie nepasiekia vaistinių“, – ministerijos skleistą klaidinamą informaciją pastebėjo J. Kalibatas.

Jis antrino VVKT, kad šių vaistų trūksta ir kitose ES šalyse, tačiau įvardijo kitą šio trūkumo priežastį.

„Žinau, kad daug farmacijos kompanijų, gaminančių generinius vaistus (originalių vaistų kopijas – red. past.), Europos Komisijai (EK) yra parašiusios raštą, kuriuo teigia, kad dėl išaugusių šildymo ir elektros kainų jos turės didinti įvairių vaistų kainas nuo 60 iki 150 proc. Jos bando terorizuoti EK. Jei negaus finansinės pagalbos iš atitinkamų Europos institucijų, dalis šių kompanijų, gaminančių ir antibiotikus, ir svarbius vaistus, gydančius vėžį, grasina nutraukti gamybą ir skelbti bankrotus. Dėl to pirmiausia nukentės mažesnės, mažiau įtakingos šalys, tokios kaip Lietuva, – jos kai kurių vaistų tiesiog negaus, jau ir dabar negauna“, – pasak profesoriaus, dėl to susidarė kai kurių vaistų trūkumas.

Gali tik gydytojas

Jo teigimu, didelė problema, kad vaistininkas negali savo nuožiūra pakeisti vieno antibiotiko į kitą, panašų. „Tai gali padaryti tik šeimos gydytojas. Vaistininkas gali keisti tik vaistus su ta pačia veikliąja medžiaga. Ir dabar, kai trūksta antibiotikų su veikliąja medžiaga amoksicilinu, vaistininkai negali žmogui, turinčiam šių vaistų receptą,  pasiūlyti vaisto su kita veikliąja medžiaga. Dėl to pacientai turi kreiptis į šeimos gydytoją. Susidarė tam tikrų antibiotikų išrašymo problemų vaikams ir suaugusiesiems“, – teigė asociacijos prezidentas.

Anot jo, tai, kad negavę antibiotiko su tam tikra veikliąja medžiaga, pacientai iš naujo turi kreiptis į šeimos gydytoją, kad šis išrašytų naują receptą, ilgina eiles pas gydytojus ir sunkina gydymą, nors jo reikia čia ir dabar. Vis dėlto jis vylėsi, kad problemos dėl vaistų tiekimo bus išspręstos.

„Tikimės, kad farmacijos kompanijos gaus dalinį finansavimą ir problemos išsispręs. Nes iš atskirų institucijų pasipylė skundų, kad negaunami būtini vaistai. Antibiotikai labai svarbūs, tačiau bene dar svarbesni yra onkologiniams ligoniams skirti vaistai. Jei šie ligoniai negautų reikiamų vaistų, tai būtų dar didesnė problema“, – įsitikinęs J. Kalibatas.

Ragino tikrinti

VVKT atkreipė dėmesį, kad vaistų tiekimą organizuoja ne jie, o vaistų gamintojai, didmeninio vaistų platinimo licencijos turėtojai. Esą VVKT ar SAM tik gali sudaryti sąlygas, kad vaistų tiekimas, esant vaistų trūkumui, vyktų kiek įmanoma sklandžiau. VVKT teigia ėmusis priemonių, kad vaistų tiekimas pagerėtų: operatyviai išduoda leidimus vaistus tiekti pakuotėmis, paženklintomis užsienio kalba; ragina registruotojus tiekti vardinius vaistus, kuriuos tiekiant reikia leidimo; tarpininkaujant Europos vaistų agentūrai (EVA), bendradarbiauja su vienu iš gamintojų, kuris svarsto galimybę patiekti Lietuvoje neregistruotų amoksicilino vaistinių preparatų ir kt.

„Atsižvelgiant į esamą antibakterinių vaistinių preparatų padidėjusį stygių visoje Europoje, raginame gydytojus, prieš išrašant vaistinius preparatus, pasitikrinti informaciją VVKT svetainėje ir primename, kad visa informacija apie vaistų tiekimo sutrikimus, sandėliuose esančias vaistų atsargas yra vieša – skelbiama VVKT svetainėje vvkt.lt, skiltyje „Svarbi informacija“, taip pat papildomai – ir naujienų skiltyje“, – praneša VVKT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na

Na portretas
Bet vakcinų tai nepritrūko, dar ir liko...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių