Top 5 magiškos pomidorų savybės: nuo akių apsaugos iki lengvesnės menopauzės Pereiti į pagrindinį turinį

Top 5 magiškos pomidorų savybės: nuo akių apsaugos iki lengvesnės menopauzės

2024-07-23 15:52 klaipeda.diena.lt inf.

Nors daugelis mano, kad pomidorai yra daržovė, iš tiesų pomidoras yra vaisius, priklausantis tai pačiai augalų giminei kaip ir pipirai, bulvės, rašoma bbcgoodfood.com portale.

Pomidorai.
Pomidorai. / freepik.com nuotr.

Jų rūšių yra pačių įvairiausių, dydžiai varijuoja nuo mažos vyšnaitės iki milžiniško jautienos kepsnio.

Dažniausiai pomidorai būna raudonos spalvos, tačiau būna ir geltonų, žalių, violetinių, oranžinių.

Maistinės savybės

Žalių ir niekaip neapdorotų 80 g pomidorų turi:

11 Kcal/49 KJ

0,4 g proteino

0,1 g riebalų

2,4 g angliavandenių

0,8 g skaidulų

178 mg kalio

279 mcg Karoteno

18 mg vitamino C

80 g pomidorų maždaug yra vienas didelis pomidoras arba septyni maži vyšniniai pomidorai. O štai penki privalumai jūsų sveikatai:

1. Padeda širdžiai

80 g pomidorų randama 5 proc. kalio, kurio reikia žmogaus organizmui. Jei savo mityboje valgote maistą, kuriame gausu kalio, sumažinate širdies smūgio riziką, kitų širdies ligų išsivystymo galimybę.

Pomidoruose randama ir kitos medžiagos, likopeno, dėl kurios pomidorai ir yra raudonos spalvos. Ši medžiaga žinoma dar ir todėl, kad sumažina širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę.

2. Apsaugo akis

Pomidoruose randama fitocheminių medžiagų, vadinamų karotinoidais: likopeno, liuteino ir beta-karotino.

Šios medžiagos yra labai svarbios, norint palaikyti gerą akių sveikatą, apsaugoti jas nuo geltonosios dėmės degeneracijos (ši liga dažniausiai atsiranda su amžiumi) ir kitų akių ligų.

3. Palaiko odą sveiką

Karotinoidai, kurių yra augaluose, įskaitant ir pomidorus, padeda žmonių organizmui apsaugoti odą nuo kenksmingų UV saulės spindulių.

2006 metais atliktas tyrimas parodė, kad oda tapo mažiau jautri, kai žmonės valgė maistą, kuriame gausu karotinoidų.

Žinoma, tai nereiškia, kad jei valgysite daug pomidorų, nenudegsite saulėje. Būtina savo oda pasirūpinti tinkamai, ypač, jei saulėje praleidžiate daug laiko.

Tyrimai rodo, kad jei apdorosite pomidorus ar juos virsite/kepsite, padidės jų maistinė vertė, o tiksliau – anti-oksidantų savybės. Be to, mūsų organizmas tuomet lengviau pasisavina likopeną.

Jei valgysite pomidorus kartu su riebalais, pavyzdžiui alyvuogių aliejumi, tuomet organizmas lengviau pasisavins karotinoidus.

Verta pažymėti, kad karotinoidų dauguma randama būtent pomidoro odelėje, tad valgyti visa pomidorą išties yra pravartu.

4. Greičiau gyja žaizdos

Pomidoruose gausu vitamino K, kuris yra svarbus kraujo krešėjimui ir žaizdų gyjimui. Tyrimai teigia, kad vitaminas K padeda kaulams, širdžiai ir kraujagyslėms.

5. Palengvinami menopauzės simptomai

2015 metais atliktas tyrimas parodė, kad pomidorų sultys padeda sumažinti menopauzės simptomus: nerimą, sutrikusį širdies ritmą ir kt.

Tyrime dalyvavo 95 moterys, nuo 40 iki 60 metų amžiaus. Jos gėrė 200 ml nesūdytų pomidorų sulčių du kartus per dieną, aštuonias savaites.

Nors dalyvių mažai, tačiau rezultatai itin džiugino mokslininkus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų