Pereiti į pagrindinį turinį

Tyrimas: žmonės drastiškai sensta sulaukę šių konkrečių metų

2024-08-20 22:51
DMN inf.

Mokslininkai nustatė, kad žmonės molekuliniu lygmeniu dramatiškai sensta dviem gyvenimo tarpsniais – iš pradžių sulaukę 44 metų, o vėliau – sulaukę 60 metų.

Freepik.com nuotr.

Kaip pranešė leidinys CNN, remdamasis Stanfordo universiteto ir Singapūro Nanyango technologijos universiteto tyrimu, mokslininkai dvejus metus stebėjo 108 dalyvių RNR molekulių, baltymų ir mikrobiomų senėjimo pokyčius.

Tyrime daugiausia dėmesio buvo skiriama 25–75 metų amžiaus dalyviams. Visi dalyviai gyveno Kalifornijoje, buvo sveiki ir kilę iš įvairių etninių sluoksnių.

Mokslininkai nustatė, kad žmogaus senėjimas nevyksta laipsniškai, linijiškai. Atvirkščiai – dauguma jų tirtų molekulių rodė pagreitėjusius, nelinijinius pokyčius sulaukus 44 ir 60 metų.

Pirmasis tyrimo autorius Xiaotao Shen CNN sakė, kad kai kurie laiko momentai yra ypač svarbūs mūsų senėjimui ir sveikatai.

Pavyzdžiui, gebėjimas metabolizuoti kofeiną pastebimai menksta pirmiausia sulaukus apie 40 metų ir dar kartą būnant apie 60 metų. Kaip teigė kitas tyrimo autorius Michaelas Snyderis, alkoholio metabolizme dalyvaujančių komponentų taip pat mažėja, ypač sulaukus 40 metų.

M. Snyderis pridūrė, kad „40-mečiai dažnai patiria raumenų traumų ir pastebi riebalų kaupimąsi (susijęs su lipidų apykaita), o sarkopenija (amžiaus sukeltas raumenų masės ir jėgos sumažėjimas) neabejotinai paveikia 60 metų amžiaus žmones.“

Mokslininkai atskleidė, kad abiejose amžiaus grupėse pakito baltymai, laikantys audinius, o tai greičiausiai paaiškina odos, raumenų, širdies ir kraujagyslių sistemos pokyčius.

Tyrimas taip pat parodė, kad 60 metų ir vyresni žmonės yra labiau linkę į širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimus, inkstų ligas ir antrojo tipo diabetą.

Kadangi pagreitėjęs moterų senėjimas gali būti siejamas su menopauze (kuri paprastai pasireiškia 45–55 metų moterims), mokslininkai atskirai vertino vyrų ir moterų duomenis. Jų nuostabai, rezultatai buvo panašūs – pakitimai, sulaukus apie 55-erių, gali būti įprasti abiems lytims.

Mokslininkai patarė, sulaukus 40 ir 60 metų, keisti savo gyvenimo būdą – gerti mažiau alkoholio, daugiau mankštintis ir, žinoma, sveikai valgyti. O 60-mečiams patariama stebėti angliavandenių suvartojimą ir gerti daug vandens, kad pagerėtų inkstų veikla.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
man 63

bet atrodau ant 62
2
0
Visi komentarai (1)

Daugiau naujienų