Vaistininkė dalijasi patarimais, kaip per šventes išvengti sveikatos problemų ir patausoti kepenis

  • Teksto dydis:

Kamuojantis skrandžio sunkumo jausmas, atsiradęs skausmas, spazmai, pilvo pūtimas ir padidėjęs rūgštingumas – sutrikusio virškinimo simptomai. „Camelia“ vaistininkė Evelina Zykienė sako, kad juos pajaučia daugelis po skanių šventinių valgių dėl dažnai daromų klaidų.

„Atsisėdę prie šventinio stalo dažniausiai valgome daug riebaus, sunkiai virškinamo maisto ir kartu su juo vartojame alkoholį. Dažnai nutinka, kad ruošdamiesi šventei pamirštame pavalgyti, o atsisėdę prie šventinio stalo bandome atsigriebti už visą dieną. Pavalgę iš karto pereiname prie deserto ar vaisių. Visa tai – klaidos, kurias dažniausiai darome prie šventinio stalo, o dėl to vėliau patiriame dėl sutrikusio virškinimo atsiradusius negalavimus“, – įspėja E. Zykienė.

Penkios šventinio stalo taisyklės

„Camelia“ vaistininkė akcentuoja, kad kiekvienam, sėdančiam prie švenčių stalo, būtina laikytis penkių taisyklių, kurios padės išvengti galinčių kilti negalavimų.

1. Likus pusvalandžiui iki šventinės vakarienės, išgerkite stiklinę vandens. Sklandžiam virškinimo procesui reikia labai daug vandens, todėl prieš sėsdami prie stalo papildykite savo organizmo atsargas.

2. Valgykite su saiku. Darykite pertrauką tarp skirtingų patiekalų, į lėkštę įsidėkite mažas jų porcijas, kokybiškai sukramtykite maistą. Tai padės išvengti persivalgymo. Be to, tinkamai susmulkintą maistą lengviau apdoros jūsų virškinimo sistema.

3. Desertą ragaukite tik po valandos. Paskanavę užkandžių ir pagrindinių patiekalų, leiskite savo organizmo virškinimo sistemai juos apdoroti. Praėjus valandai galite pasimėgauti ir desertu, išvengdami persivalgymo.

4. Nepiktnaudžiaukite alkoholiu. Alkoholis didina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir neigiamai veikia stemplę – virškinimo sistemos dalį, jungiančią burną su skrandžiu – kuri tampa gerokai jautresnė. Be to, dėl alkoholio vartojimo gali kamuoti ir rėmens deginimo pojūtis.

5. Pavalgę judėkite. Pavalgius galite pakviesti prie šventinio stalo susirinkusią šeimyną išeiti pasivaikščioti gryname ore ar užsiimti kita fizinio aktyvumo reikalaujančia veikla. Kai judate, gerėja maisto slinkimas žarnynu, o kartu ir virškinimo procesas. Jeigu pavalgę prigulsite pailsėti, jūsų raumenys negalės padėti virškinti maisto, o skrandis patirs didelę apkrovą.

Ypatingas dėmesys – vaistinėlės turiniui

Anot E. Zykienės, ypatingą dėmesį reikėtų skirti ne tik taisyklėms prie šventinio stalo, bet ir vaistinėlės turiniui. Joje švenčių metu turėtume rasti tai, kas galėtų padėti išspręsti dėl sutrikusio virškinimo kilusias problemas:

1. Virškinimo fermentų, kuriuos galėtumėte išgerti atsiradus skrandžio sunkumo jausmui po šventinės vakarienės.

2. Diosmektitą, kuris padėtų patyrus apsinuodijimą. Jis padės absorbuoti dėl sunkiai virškinamo maisto atsiradusius toksinus, mažinti deginimo jausmą ir gydyti ūminį bei lėtinį viduriavimą.

3. Gerųjų bakterijų – probiotikų – kurios padėti išspręsti vidurių pūtimo problemas ir atstatytų pažeistą žarnyno mikroflorą.

4. Simetikoną, kuris pagelbės pašalinti susikaupusius dujų burbulus.

Ypač kenčia kepenys

Vaistininkė sako, kad dėl švenčių metu vartojamo didelio riebaus maisto kiekio ir alkoholio bei mažo fizinio aktyvumo ypač kenčia kepenys – didžiausias organizmo organas, atliekantis daug gyvybiškai svarbių funkcijų.

„Jeigu švenčių metu dažnai persivalgome, mūsų kepenys patiria itin didelę apkrovą. Dėl to gali sutrikti jų funkcijos, silpti apsauga nuo tokių infekcijų, kaip kraujo užkrėtimas, kamuoti pilvo pūtimas ir didėti cholesterolio kiekis kraujyje“, – vardija gresiančius negalavimus E. Zykienė.

Anot „Camelia“ vaistininkės, apie suprastėjusią kepenų funkciją gali įspėti šie negalavimai:

    • kartumas burnoje;

    • pykinimas;

    • skausmas viršutinės pilvo dalies dešinėje pusėje;

    • išsivysčiusi gelta;

    • patamsėjęs šlapimas ir pašviesėjusios išmatos;

    • bendras silpnumas.

„Jeigu simptomai nepraeina ar atsiranda karščiavimas, niežulys ir kūno pabrinkimai – nedelsiat kreipkitės į gydytoją“, – įspėja E. Zykienė.

Kepenų funkciją stiprinkite profilaktiškai

Vaistininkė sako, kad kepenų funkciją sustiprinti galima asmeninėmis pastangomis, tereikia imtis gyvenimo būdo pokyčių.

„Valgykite sveikai, venkite riebaus, sunkiai virškinamo maisto, rūkytų, konservuotų produktų ir tų, kurie turi pridėtinio cukraus. Nepiktnaudžiaukite alkoholiu ir šaltais gaiviaisiais gėrimais. Pasistenkite valgyti mažomis porcijomis ir su saiku. Rekomenduojama atkreipti dėmesį į vartojamus vaistus, kurie gali neigiamai veikti kepenų funkciją“, – pataria E. Zykienė.

„Camelia“ vaistininkė priduria, kad profilaktikai galima vartoti ir medikamentinius preparatus, kurie stiprina kepenų funkciją: „Kepenų regeneracijai padės fosfolipidų preparatai ir tikrasis margainis. Kepenų ir tulžies funkciją gerins artišokų lapų ekstraktas ir kvapusis rozmarinas. Virškinamojo trakto funkciją ir gerą medžiagų apykaitą palaikys kiaulpienių ir varnalėšų šaknys bei kurkuminas. Nereikėtų nuvertinti ir vaistažolių mišinių, kurie stiprina kepenų funkciją ir neturi jokių šalutinių poveikių.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių