Visagine patvirtinti aštuoni tymų atvejai, sergančiųjų gali padaugėti

Nuo tymų protrūkio pradžios Visagine įtarta 18 šios ligos atvejų, aštuoni iš jų patvirtinti.

Susirgusiųjų šia užkrečiamąja liga dar gali padaugėti, BNS informavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Tikėtina, kad padidės. Taip lengvai nepraeis šitas protrūkis. Neaišku, ar neatsiras ir daugiau sergančiųjų, kiekvieną dieną keičiasi informacija“, – teigė NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Giedrė Aleksienė.

Anot specialistės, viskas priklauso nuo sąlytį su susirgusiais asmenimis turėjusių žmonių imuniteto – vieni gali būti imlūs virusui, o kitų organizmas gali būti atsparus.

„Rankų plovimas mažai turi įtakos, čia turi arba būti atsparus virusui, arba būti imlus. Pagal literatūrą, tie, kurie turėjo sąlytį su tymais sergančiu asmeniu, užsikrečia ir suserga maždaug 95 proc. iš tų imlių tymams asmenų“, – sakė NVSC atstovė.

Specialistė pataria vengti masinių susibūrimų uždarose patalpose, nes tokiose vietose virusui plisti yra palanki terpė, o lauke virusas neišgyvena.

„Pačiame Visagine reikėtų vengti masinių susibūrimų. Kai jau žmogus suserga, tai jau aišku, kad jis serga tymais. Tik bėda ta, kad dar keturias dienas iki susirgimo, iki bėrimo atsiradimo, kai jau žmogų galima įtarti sergant šia liga, jis jau platina virusą“, – teigė G. Aleksienė.

Tymų protrūkis lapkričio pabaigoje užfiksuotas Visagine įsikūrusioje siuvimo įmonėje „Visatex“. Įtariama, kad užkratas galėjo būti atvežtas iš Ukrainos, nes viena darbuotoja buvo ten išvykusi atostogų ir jai grįžus užfiksuoti pirmieji atvejai. Pasak Visagino merės Dalios Štraupaitės, imtasi priemonių, kad tymai nebeplistų – darbuotojams išdalytos specialios kaukės.

„Siuvykla veikia, viskas yra gerai, situacija kontroliuojama, higienos laikomasi, tualetai valomi specialiomis priemonėmis“, – BNS sakė Visagino merė.

„Aš buvau, pasivaikščiojau siuvykloje, dar manęs klausia, ar jūs nebijot susirgti? Sakau – o ko man bijoti, jeigu pas jus dabar vėdinama. Svarbiausia laikytis higienos normų“, – pridūrė ji.

Tymai užfiksuoti išskirtinai tik minėtoje siuvykloje, daugiausia užsikrėtė čia dirbusios moterys iš Šri Lankos. Gamykloje dirba 590 žmonių, iš jų – 116 Šri Lankos piliečių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių