Bandys įminti faraono šeimos paslaptį (nuotr.)

Egipto mokslininkai atliks dviejų mumifikuotų embrionų, kurie buvo rasti garsaus faraono Tutanchamono kape, DNR testus ir bandys nustatyti, kas buvo šių vaikų tėvai.

Dviejų kūdikių, kurie gimė negyvi, palaikus 1922 metais Tutanchamono kape, prie Nilo esančiame senoviniame Luksoro mieste, rado britų archeologas Howardas Carteris. Nuo to laiko jie saugomi Kairo universitete.

DNR testai turi parodyti, ar kūdikiai yra Tutanchamono ir jo vienintelės žmonos - gražuolės Nefertitės dukters Anchesenamonos - vaikai. Tyrimus, kuriais siekiama nustatyti karaliaus Tutanchamono genealogiją, planuojama baigti iki gruodžio mėnesio.

Daugiau nei prieš 3 tūkst. metų miręs Tutanchamonas faraonu tapo būdamas vos devynerių metų ir valdė mažiau negu dešimtmetį iki pat savo mirties. Istorikai iki šiol nesutaria, kodėl jis mirė. Vieni mano, kad faraonas susižeidė koją, kuri gangrenavo, kiti teigia, kad jis buvo nužudytas.

Faraono mumija praėjusių metų lapkritį buvo perkelta iš puošnaus sarkofago XX amžiaus pradžioje atrastame kape į dėžę su kontroliuojama oro temperatūra, kurioje ji turėtų geriau išsilaikyti.

Nuotraukose: Faraono mumija

Nuotraukoje: Mumifikuoti embrionai, rasti faraono kape



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių