Naujos kartos ilgosios šviesos neakina vairuotojų

Sukurta tolimųjų šviesų technologija, pagal kurią pagaminti žibintai neakina iš priekio atvažiuojančių vairuotojų, tačiau leidžia matyti kelkraščiuose esančias kliūtis, skelbia PhysOrg.com. 

Iki šiol ilgosios šviesos vairuotojams ypač pagelbėdavo kelyje naktį, bet svarbu buvo laiku išjungti vos tik pastebėjus priešpriešinėje eismo juostoje besiartinantį automobilį.

Užmaršumas galėdavo baigtis liūdnai tiek besiartinačiam, tiek šviesų neišjungusiam vairuotojui. 

Prancūzijos kompanija „Valeo“ sukūrė naują sistemą „BeamAtic“, kuri išsprendžia šią problemą: išjungti savo automobilio ilgųjų žibintų paprasčiausiai nereikia.

Sistema „BeamAtic Premium“ jau laimėjo „Grand Prix“ prizą „Technical Innovation“ kategorijoje parodoje „Equip Auto 2009“. O šį rugsėjį sistema ima prekiauti Japonijos kompanija „Ichikoh Industries“, žinoma kaip automobilių lempų ir veidrodėlių gamintoja. 

Taip pat pranešama apie Prancūzijos kompanijos derybas su automobilių gamintojais montuoti „BeamAtic“ naujuose modeliuose. 

Sistemą sudaro vaizdo kamera, kuria vaizdas perduodamas automobilio kompiuteriui (carputer). Analizuodamas nuotrauką, prietaisas išskiria artėjančią transporto priemonę ir perduoda komandą ilgosioms automobilio šviesoms. 

Priekiniai žibintai automatiškai išskaido šviesą taip, kad ji neapimtų atvažiuojančio iš priekio automobilio. Visa ilgųjų žibintų šviesa „aplenkia“ artėjančią transporto priemonę. 

Priekiniuose žibintuose įmontuotos judančios užuolaidėlės išsiskleidžia sudarydamos reikiamo dydžio šešėlį tuomet, kai automobilio kompiuteris „suseka“ iš priekio artėjančią transporto priemonę. 

Automobilio kompiuteris lempų viršuje nuleistas užuolaidėles laiko tol, kol automobiliai prasilenkia. Ši sistema reaguoja ir į kelis atvažiuojančius automobilius, paprasčiausiai suformuodama didesnį šešėlio plotą. 



Prancūzijos kompanija teigia, kad naujoji sistema pagerins vairavimo saugumą, kadangi neišjungiamos ilgosios šviesos suteikia galimybę geriau matyti galimas kliūtis ar eismo dalyvius kelkraščiuose. 

„Valeo“ grupė yra viena didžiausių pasaulyje automobilių komponentų tiekėja ir gamintoja. Kompanija yra įkūrusi padalinius 27-iose šalyse, joje dirba 56 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių