Aktyvėjantys energijos grobstytojai pripažįsta – vogti būdų yra įvairių

  • Teksto dydis:

Atšalus orams suaktyvėja elektros ir dujų grobstytojai. Kaip jie vagia elektrą ir dujas tikrintojai neatskleidžia, bet sako, kad būdų yra įvairių, o už tai gresia baudžiamoji atsakomybė. Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) atstovu Pauliumi Kalmantu.

– Ar rekordiškai aukštos energijos kainos bei šalta žiema skatina žmones ieškoti nelegalių būdų?

– Visada buvo atvejų, kai nedidelė dalis žmonių pasirenka vogti elektrą arba dujas. Dažnai pastebime, kad tai padažnėja atšalus orams. Tikriausiai rekordinės elektros kainos irgi gali tam norui daryti poveikį. Jau šiemet ESO išsiaiškino energijos grobstymo atvejų, kurie padarė žalos už maždaug 2 mln. eurų, tačiau yra keli svarbūs dalykai. Elektros grobstymus išsiaiškiname visada ir jie yra aktualūs visiems vartotojams, nes žala daroma visiems likusiems vartotojams. Jeigu mes matome, kad kažkas yra įtartino, tikrai nenumokime ranka galvodami, kad vagia iš tiekėjų ar ESO. Žala daroma visiems vartotojams. Šiai informacijai perduoti turime ne vieną anoniminį pasitikėjimo linijos būdą, visi atvejai yra patikrinami. Dažnai būtent žmonių pranešti atvejai pasitvirtina.

Šiais metais pasižymėjo ypač aktyvus ir produktyvus bendradarbiavimas su Lietuvos policija.

– Kaip susekate vagišius?

– Kiekvieno būdo nenorėčiau detalizuoti, bet kolegos tai daro ne vienerius metus, yra būdų, kaip jie tai gali padaryti. Visa esmė yra žiūrėti, kiek energijos yra paduota ir kiek suskaičiuota per tą suvartojimą. Tikrai galime atlikti ir papildomus stebėjimus vartotojų iš karto neįspėdami. Energijos grobstymo atvejai yra išaiškinami visada. Jie daro ne tik finansinę žalą, bet jie kelia ir grėsmę tiek to vagies sveikatai ar gyvybei, tiek aplinkinių bei už tai gresia baudžiamoji atsakomybė, tad tai sukelia tikrai daug problemų.

– Kodėl gali grėsti pavojus gyvybei?

– Jeigu inžinieriai daro kokius nors darbus, mes sustabdome elektros arba dujų tiekimą, turime viską atlikti saugiai. Jeigu tai yra daroma savavališkai, tai kelia didžiulį pavojų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokių grobstytojų daugiausia?

– Negalėčiau detalizuoti, vieno tipinio portreto nėra. Tai vyko ir vyksta, mes su tuo ir toliau dirbame. Šiais metais pasižymėjo ypač aktyvus ir produktyvus bendradarbiavimas su Lietuvos policija. Žmogus, nusprendęs vykdyti nusikalstamą veiką, dažnai ją vykdo ne vieną. Tad išsiaiškindami energijos grobstymo atvejus mes esame suradę brakonierių, naminukės pilstytojų, turinčių vogtų automobilių dalių. Tad mūsų inžinieriai, tikrindami tinklą, pastebėję tokią veiklą perduoda policijos pareigūnams.

– Kokia bausmė gresia už tokias vagystes?

– Visi nuostoliai privalo būti atlyginti ir yra atlyginami. Taip pat gresia ir baudžiamoji atsakomybė, bet tai jau mes perduodame atsakingoms institucijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Apvogti vagį yra garbės reikalas.

H

H portretas
Nematau nieko tokio kai apvagiami tie kurie apvagia mus

Anonimas

Anonimas portretas
Kainos turi būti proto ribose, tada nebus nuostolių ,nereikės dairytis i nekaltus ir ieškoti kaltų.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių