Apklausa: 11 proc. mano, kad darbo susirasti beveik neįmanoma

  • Teksto dydis:

Kompanija „CV-Online“ sausį teiravosi ieškančiųjų darbo, kaip jie vertina savo įsidarbinimo galimybes, o darbdavių – kaip jie vertina tinkamo kandidato suradimo galimybes.

11 proc. apklausoje dalyvavusių šiuo metu ieškančiųjų darbo mano, kad susirasti darbą sudėtinga, beveik neįmanoma. Didžioji dalis apklausos dalyvių (40 proc.) mano, kad įsidarbinti pakankamai sudėtinga, bet įmanoma, 32 proc. – įmanoma ir tik 15 proc. ieškančiųjų darbo rinkoje mato daug įsidarbinimo galimybių.

2 proc. respondentų savo įsidarbinimo galimybes vertina itin palankiai ir mano, kad susirasti darbą yra paprasta.

Pozityviausiai nusiteikę 19-35 metų amžiaus respondentai iš didžiųjų Lietuvos miestų, turintys aukštąjį išsilavinimą ir darbinės patirties paklausiose srityse.

Tuo tarpu kas antras darbdavys mano, kad surasti tinkamą darbuotoją yra pakankamai sudėtinga, bet įmanoma, 40 proc. – kad įmanoma ir tik 1 proc. – kad beveik neįmanoma. Vos 6 proc. šiuo metu siūlančių darbą įmonių savo galimybes surasti tinkamą darbuotoją vertina teigiamai, nes mano, kad rinkoje yra daug kandidatų. Nei viena apklausoje dalyvavusi įmonė nemano, kad surasti tinkamą darbuotoją yra paprasta.

Ieškančiųjų darbo buvo prašoma pakomentuoti, kodėl jų manymu jiems sudėtinga surasti darbą, dažniausiai jie minėjo šias priežastis: trūksta atitinkamos srities darbo patirties (ypač keičiant darbo sritį); dėl amžiaus (vyresni nei 40 metų amžiaus); mažuose miesteliuose, regionuose mažai tinkamų darbo pasiūlymų (susisiekimo problemos); įmonių siūlomas atlyginimas neatitinka kandidato lūkesčių; rusų arba anglų kalbos žinių stoka; techninių žinių stoka.

Ieškantys darbo mini ir tokias priežastis, kaip itin aukšti darbdavių keliami reikalavimai, atrankos proceso vilkinimas, diskriminacija dėl lyties bei turimų vaikų kiekio bei amžiaus (dažniausiai tai minėjo moterys).

Tuo metu darbdaviai, ieškodami sau tinkamų darbuotojų, susiduria su šiais sunkumais: įmonėms sunku išsiskirti tarp gausybės darbo pasiūlymų (ypač mažoms ir įsikūrusioms regionuose); kandidatams trūksta darbo patirties ir kompetencijų; per dideli kandidatų lūkesčių atlyginimui; motyvacijos ir noro dirbti stoka.

Su didžiausiais sunkumais ieškant darbo susiduria vyresnio amžiaus moterys, ieškančios darbo srityse, kuriose yra didelė konkurencija: finansai, rinkodara, žmogiškieji ištekliai, administravimas. Kita didesnė grupė, kuriai sunkiau surasti darbą: neturintis darbo patirties jaunimas iki 25 metų, taikantis į vidutinio lygio pozicijas ir dar viena grupė – regionų gyventojai.

Tinkamų darbuotojų sunkiausia pritraukti nedidelėms, ne itin žinomoms įmonėms, įsikūrusioms regionuose, siūlančioms darbą techninės/technologinės srities darbuotojams.

Apklausos metu ieškančiųjų darbo buvo prašoma nurodyti jiems svarbiausius dalykus, pagal kuriuos jie renkasi darbą.

Ieškant naujo / geresnio darbo kandidatams svarbiausia patrauklus atlyginimas (14 proc.), antroje vietoje – geros darbo sąlygos – 12,5 proc., trečioje – galimybė dirbti įdomų darbą (12,3 proc.), toliau rikiuojasi: tobulėjimo galimybės (10 proc.), darnus kolektyvas (9,8 proc.), socialinės garantijos (9,5 proc.), karjeros galimybės (9 proc.), bei lankstus darbo grafikas (8 proc.).

Darbdaviai taip pat įvertino, kokie, jų manymu, aspektai labiausiai rūpi kandidatams renkantis darbą. Dėl pirmų trijų, svarbiausių punktų, darbdavių ir kandidatų nuomonės sutampa. Darbdaviai mano, kad kandidatams renkantis darbą svarbiausia patrauklus atlyginimas – 16 proc., geros darbo sąlygos – 14 proc. bei galimybė dirbti įdomų darbą – 10 proc.

Toliau nuomonės arba darbdavių įsivaizdavimas apie kandidatų lūkesčius šiek tiek išsiskiria. Darbdavių vertinimu, kandidatai prioritetą teikia toms įmonėms ir darbams, kuriuose yra karjeros galimybių (10 proc.), lankstus darbo grafikas (9 proc.), tobulėjimo galimybės (8,8 proc.), darnus kolektyvas (7,5 proc.) bei geras įmonės įvaizdis / reputacija – 7 proc.

Ieškančiųjų darbo nuomone, darbdaviams renkantis darbuotoją svarbiausia yra jo darbinė patirtis 31 proc., asmeninės savybės – 22 proc., tinkamas kandidato prisistatymas darbo pokalbio metu – 20 proc., išsilavinimas – 12 proc.

Renkantis kandidatą, darbo patirtis ir asmeninės savybės, darbdavių nuomone, turi beveik tą patį svorį (atitinkamai 32 proc. ir 30 proc.), kandidato pasirodymas darbo interviu metu 18 proc. bei išsilavinimas –10 proc.

Įmonėms taip pat svarbu, kad būsimas darbuotojas pritaptų prie kolektyvo, todėl vertinamos ir kandidato vertybės bei požiūris.

Darbdaviai iš visų į siūlomą darbą poziciją gautų CV vidutiniškai atmeta apie 30-50 proc. kandidatų, dėl šių pagrindinių CV esančių klaidų: kandidato įgūdžiai ir patirtis neatitinka siūlomo darbo pobūdžio; netikslinga/su darbu nesusijusi informacija; nėra darbinės patirties arba jos detalesnio aprašymo; netvarkingai parašytas CV ar motyvacinis laiškas.

Į pokalbį dėl darbo / į kitą atrankos etapą įmonės vidutiniškai kviečiasi 3-5 labiausiai reikalavimus atitinkančius kandidatus. Didžiajai daugumai įmonių tinkamo darbuotojo paieška ir atranka užtrunka nuo 1 iki 3 mėnesių.

Apklausoje dalyvavo 2770 respondentų iš visos Lietuvos, apklausa vykdyta internetu sausio 3-27 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Darbo pilna, tik kiek is tu darbu moka tiek, kiek praso dirbti?

Nerka

Nerka portretas
Eikit dirbti į UAB ,, nermista,,

...

... portretas
Tai kad pas mus darbdavių nėra, TIK vergvaldžiai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių