Asociacija: maitinimo įstaigoms PVM lengvatos reikėtų ilgiau

Vyriausybei ketinant dar pusmečiui iki kitų metų liepos pratęsti Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokesčio lengvatą maitinimo įstaigoms, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė sako, kad ji turėtų būti taikoma dar metus ar net ilgiau.

„Maitinimo įstaigoms tai iš tiesų buvo pagalba dėl pandemijos, bet mes vis dar tikimės, kad Vyriausybė nubalsuos metams ir ilgiau tą PVM lengvatą, nes pandemija mums dar nesibaigė, ne taip, kaip teigia premjerė, kad čia jau viskas gerai. Noriu pasakyti, kad apribojimai visi restoranams panaikinti vasario 4-ąją, o vasario 24-ąją prasidėjo karas, neliko užsienio turistų, atsirado daug įtampų, kurios sukėlė daug negatyvo restoranams“, – penktadienį BNS sakė E. Šiškauskienė.

Vyriausybės penktadienį pristatytame kitų metų biudžeto projekte numatoma, kad viešbučiams lengvatinis 9 proc. PVM tarifas toliau bus taikomas neterminuotai, o maitinimo įstaigoms – iki liepos.

Tai pirmas žingsnis į pozityvą, tačiau ta situacija turėtų būti kitokia. Kas, kad porą mėnesių atsigavo, visi pirštais baksnoja į Vilniaus gatvę, bet ten yra pagrinde alkoholis, barai, jie moka 21 procentą.

E. Šiškauskienė teigė pozityviai vertinanti ir šį siūlymą.

„Tai pirmas žingsnis į pozityvą, tačiau ta situacija turėtų būti kitokia. Kas, kad porą mėnesių atsigavo, visi pirštais baksnoja į Vilniaus gatvę, bet ten yra pagrinde alkoholis, barai, jie moka 21 procentą. Dabartiniame PVM įstatyme numatyta, kad pagal situaciją lengvata gali ir būti ir ilgiau“, – kalbėjo ji.

Vyriausybės planą nuo lapkričio kompensuoti dalį verslo išlaidų elektrai asociacijos vadovė vadina būtinu žingsniu.

„Net diskusijos nėra, kad tai būtina, ne tik mūsų verslams. Tai pirmas žingsnis, kas galėtų būti padaryta“, – sakė E. Šiškauskienė.

Verslui iš valstybės biudžeto būtų kompensuojama pusė elektros kainos, viršijančios 24 centus už kilovatvalandę elektros kainos šių metų paskutinįjį ketvirtį ir 28 centus kitų metų pirmąjį ketvirtį.

Maitinimo verslui taip pat padėtų mokesčių mokėjimo dalimis galimybė ateinančius penkerius metus, sakė E. Šiškauskienė.

„Labai padėtų išdėlioti mokesčiai mažiausiai penkeriems metams, ne trumpesniam laikui, nes pandemija mums nesibaigianti ir dar energetinė krizė. Tai nėra mūsų dejonės, tiesiog tokia realybė, nes ne visi verslai nukentėjo taip kaip mes, pramonė ir statybos tuo metu vystėsi, kai mes nedirbome“, – teigė ji.

Vyriausybei penktadienį pritarus kitų metų valstybės biudžeto projektui, kitą savaitę jis bus teikiamas Seimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oho

oho portretas
ponams pavalgyti paliko lengvatu...na gerai, jeigu vargsams 0 pvm sildymui mieste butuose, o kaimuose 21 proc sildymui elektra, ar 9 proc granulems, malkoms, tai zinoma, kodel gi nepadarius ponams pavalgyti ir SPA pasimaudyti su 9 proc PVM lengvata,,,na juk taip viskas brangu...

ai

ai portretas
del manes tegul bankrutuoja nemyze i kelnes

Zodziu,

Zodziu, portretas
sumokesim jiems visi,net kas nebuves kabake ne karto gyvenime!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių