Pereiti į pagrindinį turinį

Baltijos trijulei – juodasis scenarijus

2009-07-30 23:59
Aukos: vis daugiau ekspertų pripažįsta, kad Baltijos šalys patirs skaudžiausius krizės kirčius.
Aukos: vis daugiau ekspertų pripažįsta, kad Baltijos šalys patirs skaudžiausius krizės kirčius. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Daugelio Europos šalių, išskyrus Baltijos trejetą, ekonomika dugną pasieks jau šių metų pabaigoje. Tačiau pakilimas, kurio visi tikisi iškart po to, neprasidės dar porą metų, prognozuoja Austrijos ekonomikos tyrimų institutas "Wifo".

Ekonominis klimatas šyla

Instituto specialistai tikina, kad visos kylančios Europos ekonomikos prie normalaus augimo tempo turėtų grįžti maždaug antroje 2011 m. pusėje. Kai kurios šalys atsigaus anksčiau, maždaug kitų metų viduryje. Tuo metu turėtų pradėti šilti ir investicinė aplinka Europoje, pajutę pagerėjimą esą suaktyvės stambūs investuotojai. Tiesa, tik ne Lietuvoje, Latvijoje ar Estijoje. Vienoje įsikūręs ekonomikos tyrimų institutas "Wifo" Baltijos šalims prognozuoja keletą labai sunkių metų.

"Daugelio šalių, kurias apžvelgėme šioje ataskaitoje, bendrasis vidaus produktas (BVP) nustos smukti jau antroje šių metų pusėje, o kilimas prasidės 2011-aisiais. Išimtis yra Baltijos trejetas. Šių šalių BVP trauksis dar porą metų", – rašoma "Wifo" apžvalgoje.

Dokumente taip pat primenama, kad dauguma Europos regiono šalių, pastarąjį dešimtmetį iki krizės augusių sparčiau nei išsivysčiusios valstybės, dabar patiria ir didžiausius sunkumus.

Be to, nemažai šalių yra jaunos, ir nors neturi pakankamai patirties, bando savarankiškai nugalėti pirmą tokią sunkią krizę nuo Antrojo pasaulinio karo.

"Daugelyje šių šalių mažėja importinių prekių paklausa, nutraukiamos investicijos ir kreditavimas", – rašo "Wifo" ekspertai.

ES autsaiderės

Tiesa, ekonomistai nesiima vertinti, kuri strategija – išlaidavimo ir vartojimo skatinimo ar taupymo – yra geresnė.

Austrijos ekonomikos tyrimų instituto nuomone, iš visos Europos kylančios ekonomikos šalių tik Lenkija turi šansų įveikti nuosmukį šiemet. "Wifo" ekspertų teigimu, kaimynų BVP jau šiemet galėtų augti 0,8 proc., 2010 m. – 1,5 proc., o 2011 m. – 3 proc.

Bulgarijos, Kroatijos, Čekijos, Kazachstano, Makedonijos, Rumunijos ir Rusijos, Slovakijos, Slovėnijos, Turkijos ir Ukrainos ekonomikos nustos trauktis.

Vengrijos, kuriai pirma iš ES narių prireikė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Europos Komisijos paramos, ekonomika kitąmet susitrauks dar apie 1,5 proc. Šiemet šalies BVP smuks apie 6,5–7 proc. Tačiau jau 2011 m. šalis veikiausiai atsigaus. Jos BVP ūgtelės 3 proc.

Bosnijai ir Juodkalnijai šie ir kiti metai taip pat bus gana sunkūs.

Atgaiva – ateityje

Tačiau blogiausia padėtis, anot austrų ekspertų, yra Baltijos šalių.

"Jos patirs giliausią ir ilgiausią recesiją visoje Europoje. Lietuvos ir Estijos BVP šiemet smuks apie 16 proc., o Latvijos – net 20 proc. Sunkmetis šių šalių nesiliaus kankinęs ir kitąmet bei 2011 m. Kai kitos Europos šalys jau bus grįžusios į normalų gyvenimo ritmą, trijų Baltijos valstybių ekonomikos dar risis žemyn. 2010 m. jų ūkis susitrauks apie 10 proc., o 2011 – dar apie 2–3 proc.", – prognozuoja "Wifo" analitikai.

O Rusijos BVP, prognozuojama, jau kitąmet turėtų kilti 4 proc. Šiemet jos ekonomika smuks 4,7 proc. Ukrainos BVP 2010 m. gali augti 1,5 proc., o 2011 m. – 4,5 proc., nors šiemet jos ekonomika veikiausiai susitrauks 11 proc.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų