Pereiti į pagrindinį turinį

Brangs kiauliena

2012-09-13 23:59
Brangs kiauliena
Brangs kiauliena / Tomo Urbelionio (BFL) nuotr.

Aukštos pašarų kainos ir per maža kiaulienos supirkimo kaina visos Europos kiaulių augintojus varo į neviltį. Priežastis – pasaulyje mažėjanti kiaulienos pasiūla ir auganti jos paklausa.

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacija, stebėdama tendencijas Lietuvos ir ES mėsos žaliavų rinkose, pastebi keletą esminių pokyčių, kurie daro ir darys tiesioginę įtaką mėsos perdirbimo pramonės produkcijos savikainai, o tai lems ir galutinę produktų kainą mažmeninėje prekyboje.

"Sudėtinga situacija klostosi ES kiaulienos rinkoje – nuo liepos mėnesio šviežios skerdenos pabrango 20 proc. Tokių žaliavų kainų dar niekada nėra buvę. Pačioje Lietuvoje žaliavos atsargų nėra, nes šalyje užauginama tik kiek daugiau nei trečdalis Lietuvai reikalingų kiaulių. Be to, augintojai kiaules be apribojimų gali parduoti į bet kurią kitą ES šalį, kur mokama brangiau", – sakė Egidijus Mackevičius, Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos direktorius.

Teigiama, kad Lietuvos mėsos perdirbimo pramonė didžiąja dalimi yra priklausoma nuo importuojamos kiaulienos kainos. "Iš kitų šalių gaunama informacija rodo, kad dėl per aukštų pašarų kainų ir per mažų kiaulienos supirkimo kainų netgi tokiose šalyse kaip Danija ir Belgija kiaulių kompleksai mažina auginamų gyvulių skaičių. Taip pat daug kiaulienos eksportuojama į Aziją – tokios šalys kaip Kinija, Pietų Korėja perka jos vis daugiau. Tikėtina, kad tokios tendencijos netolimoje ateityje nulems dar didesnį kiaulių trūkumą, o kartu ir kiaulienos kainų augimą ES", – prognozavo E.Mackevičius.

Pasak jo, Lietuvos perdirbamoji mėsos pramonė tampa priklausoma nuo pasaulinių tendencijų ir neturi kitos išeities kaip branginti produkciją. "Vien mėsos žaliavos kaina sudaro iki 80 proc. gaminio vertės. Tokio brangimo įmonės kompensuoti negali, nes vidinių atsargų jau nelikę", – apibendrino Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų