Pereiti į pagrindinį turinį

G. Gruzdienė: gali būti nesutarta dėl darbo laiko bei atleidimo, išeitinių išmokų

2015-04-15 14:24
BNS inf.
Š. Mažeikos / BFL nuotr.

Premjerui pareiškus, kad ginčų keliantys socialinio modelio pasiūlymai, dėl kurių socialiniai partneriai nesusitars iki kito antradienio, gali būti svarstomi atskirai, profesinių sąjungų atstovė sako, kad sąjungų ir verslo atstovų derybos dėl darbo santykių stringa. Gražina Gruzdienė teigia, kad darbo santykių srityje gali būti nesutarta dėl dviejų dalykų - darbo laiko bei atleidimo, išeitinių išmokų reglamentavimo.

„Darbo santykių komisija išnagrinėjo 39 punktus iš daugiau nei poros šimtų. Nespėsime visko padaryti iki Trišalės tarybos posėdžio kitą savaitę, kita vertus, mes niekam ir neįsipareigojome to padaryti vos per mėnesį. Klausimai yra sudėtingi, liečiantys 1,3 milijono dirbančiųjų interesus, yra reikalinga plati visuomenės diskusija, kuriai gali prireikti daugiau laiko, negu mėnuo ar du“, - BNS sakė G.Gruzdienė.

Ji teigė šiuo metu susitinkanti su įvairių miestų dirbančiaisiais ir matanti, kad jiems kyla daug klausimų.

Algirdas Butkevičius, paklaustas, ar dėl įtemptų derybų modelio priėmimas gali būti atidėtas vieneriems metams, sakė siūlysiąs, kad ginčų keliantys socialinio modelio pasiūlymai gali būti svarstomi atskirai.

„Aš vis dėlto siūlyčiau kai kuriuos dalykus, kurie yra Darbo kodekse numatyti arba tie įstatymo projektai, kurie susiję su užimtumo didinimu ir taip pat išmokų garantijų atleistiems darbuotojams, jei įmonė bankrutuoja, kad tikrai būtų išmokama gal iš garantinio fondo, kuris turėtų būti sukurtas. Šitie klausimai būtų svarstomi, o tie klausimai, kurie nėra suderinami, jie tiesiog būtų išimti iš konsoliduoto modelio“, - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Trišalė taryba numato posėdžiauti balandžio 21 dieną ir iki tol turėtų paaiškėti, ar darbdaviai ir profesinės sąjungos surado kompromisų.

Premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė BNS tvirtino, jog Trišalė taryba iki gegužės paskelbs, dėl kurių klausimų šiuo metu bus neįmanoma susitarti.

Premjeras anksčiau tikėjosi, jog projektai Seimui bus pateikti iki gegužės.

Socialinį modelį parengė mokslininkų grupė. Ji siūlo atleidimo iš darbo apribojimus ir garantijas iš Darbo kodekso perkelti į nacionalines kolektyvines sutartis, sutrumpinti įspėjimo apie atleidimą terminą ir suvienodinti išeitinę išmoką bei sumažinti ją iki 1 mėnesio. Be to, rekomenduojama palikti 40 valandų per savaitę.

Grupė siūlo įteisinti projektinio darbo, darbinės veiklos mokymo, nenumatytos apimties darbo, darbo keliems darbdaviams, darbo vietos dalinimosi sutartis.

Siūloma bedarbiams mokėti iki 50 proc. algos nedarbo išmoką pirmus tris mėnesius ir ją mažinti neįsidarbinusiems ilgesnį laiką - iki 9 mėnesių, vėliau išmoka apskritai nebūtų mokama.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų