D. Kreivys: jei reikės valstybės pagalbos dėl elektros kainų, ji bus

Energetikos ministras Dainius Kreivys neatmeta, jog kylant elektros kainoms ir esant poreikiui, ateityje taip pat galimos papildomos valstybės pagalbos priemonės vartotojams.

„Vyriausybė visą laiką pasiruošusi reaguoti į susidariusią situaciją elektros rinkoje ir į kainas, kurias moka mūsų žmonės. Tą mes tikrai atidžiai sekame. Jeigu reikės valstybės pagalbos, intervencijos, ji bus“, – žurnalistams pirmadienį sakė ministras.

Pagal Vyriausybės gegužės pabaigoje patvirtintą tvarką nuo liepos iki gruodžio pabaigos valstybė buitiniams vartotojams už elektrą padengs iki 9 centų už kilovatvalandę, tačiau ne daugiau kaip iki 24 centų – žemiau šių „grindų“ nebus kompensuojama. 

Likus mažiau nei savaitei iki didelės vartotojų grupės nepriklausomo tiekėjo pasirinkimo pabaigos, D. Kreivys tikisi, kad jo nepasirinkusiųjų skaičius per likusias dienas drastiškai sumažės.

„Gal šiek tiek yra tas studento sindromas, kada žmonės žymiai aktyviau pradeda rinktis gale. Dabar mes matome skaičius turbūt du ar tris kartus didesnius negu prieš dvi savaites ir tikimės, kad per tą likusį laiką tas skaičius drastiškai sumažės“, – teigė D. Kreivys.

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) duomenimis, birželio 9 dieną nepriklausomo tiekėjo vis dar nepasirinko 290,4 tūkst., arba 39 proc. antrojo etapo vartotojų. Tai vartotojai turi padaryti iki birželio 18-osios (imtinai), o pasirašę sutartis vėliau, elektrą iš tiekėjo galės pirkti nuo rugpjūčio.   

D. Kreivys nenorėjo komentuoti ankstesnių VERT pirmininko Renato Pociaus pareiškimų, jog valstybės valdoma įmonė „Ignitis“ kaip nepriklausomas elektros tiekėjas galimai piktnaudžiauja savo padėtimi rinkoje.

„Turbūt palikime tą VERT išsiaiškinti. Ir jeigu kažką ras, tai turbūt „Ignitis“ turės atsakyti. Šiandien aš negaliu pakomentuoti, nes nedalyvauju darant įmonių kainodaros sprendimus“, – teigė ministras.

Birželio pradžioje VERT paprašė „Ignitis“ paaiškinti jos kaip nepriklausomos elektros tiekėjos siūlomą kainodarą.  

Apie tai, kad VERT ketina aiškintis „Ignitis“ kainodarą, nes įžvelgia galimą piktnaudžiavimą padėtimi rinkoje, R. Pocius pranešė gegužės pabaigoje. Jis BNS teigė, jog „Ignitis“ elgsena įtarimų tarnybai kėlė jau kurį laiką, nes jos kainos buvo vienos didžiausių.

Tuo metu „Ignitis grupės“ Artūras Ketlerius anksčiau teigė, kad „Ignitis“ kainodara pagrįsta kaštais ir yra peržiūrima kas savaitę įvertinus rinkos situaciją bei rizikas, tuo metu kitų tiekėjų patiriami kaštai ir rizikos vertinimas gali būti skirtingi.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

To laba diena

To laba diena portretas
Tuomet esi bukas,aisku, kad tau reikalingas trifazis ir galingesne srove. Tikrai esi uzburtas tomis elektrinemis, nes valstybes siulomi “feed in” tarifai yra apgailetini. Geriau pasidomek apie autonomine elektrine ir kazka panasaus i Tesla Powerwall.

Anonimas

Anonimas portretas
LOCHE galvoji uzsidejas baterkes NAKTI TELIKA ZIURESI ? DDDDDDD tie kas turi lai isjungia IVADA NAKTI VSIO PIPIEC elektros KAIP N E B U T A !!!!! cia LOCU IESKOJIMAS !!

laba diena

laba diena portretas
geras pavyzdys kaip veikia milijardinis ESO monopolis su kitais litgrid, ignitis, ir kitomis VI elektros imonemis kuriu net nezinau ir jau nusibodo vardininti...noriu as deti saules elektrines, ok, siai dienai moku esu pagal ta liberalizacija del pakilusiu kainu deismtis EUR i menesi...noriu deti saules elektrine, ESO sako, tau netinka laidai, keisk laidus, ok. paklausiu kiek kainuos projektuotoju, sako keturzenkle suma :D...va tau sakau, kodel AS turiu ESO atnaujinti linijas, vien tam kad tapciau zaliavalgiu,,,kodel ESO is mano sumoketu mokesciu nedengia, nestato, nediegia nauju liniju ir t.t...juokas pro asaras...na ok, des ismanius skaitiklius, tai kad as jau toki turiu kam man jis :D...laidu net po zeme nesugeba pakasti, stulpa pasikesti norejau pasalinti is sklypo, sako taip, 1 stulpas 1000 EUR :D vien uz tam kad kazkoki rusiska s;da pasalinti, ir aisku kabeli pakisti jiems po zeme uz MANO LESAS...na cia...uzkniso, nenoriu viesia keiktis,,,bet nedaug truksta...kad visus tuo biurok
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių