Pereiti į pagrindinį turinį

Dar vienos Rusijos ir Vokietijos jungtuvės

2009-03-05 09:00
Dar vienos Rusijos ir Vokietijos jungtuvės
Dar vienos Rusijos ir Vokietijos jungtuvės / AFP nuotr. Ambicijos: su "Siemens" Rusijos valstybinė atominės energetikos korporacija "Rosatom" sieks tapti pasaulinės branduolinės energijos rinkos lyderiu.

Energetiniai Rusijos ir Vokietijos ryšiai stiprėja. Rusijos valstybinė atominės energetikos korporacija "Rosatom" ir Vokietijos koncernas "Siemens" šią savaitę pasirašė sutartį ir įsipareigojo įkurti bendrą atominės energetikos įmonę.

Rusijos įmonė pranešė ketinanti valdyti kontrolinį būsimos bendrovės akcijų paketą. Partneriai esą jau sutarė, kad "Rosatom" priklausys 50 proc. plius viena akcija. Įkurtai tarptautinei bendrovei bus pavesta įgyvendinti įvairius energetikos projektus, tarp jų ir naujų atominių elektrinių statybas, taip pat esamų modernizaciją.

"Bendradarbiaudami su "Siemens" norime tapti pasaulinės branduolinės energijos rinkos lyderiais. Esu įsitikinęs, kad netrukus žengsime tolesnius žingsnius", – pareiškė "Rosatom" vadovas Sergejus Kirijenko.

Vokietijos naujienų portalas "Welt Online" pranešė, kad sutarties, kurią pasirašė "Siemens" vadovas Peteris Löscheris ir S.Kirijenko, detalės neatskleidžiamos. Žiniasklaida primena, kad sausį "Siemens" pardavė 34 proc. "Arevos", Prancūzijos branduolinės technikos įmonės, akcijų ir įsipareigojo kelerius metus nekonkuruoti su tuomečiu partneriu. Taigi "Siemens" pageidautų šį sutarties punktą persvarstyti, kad galėtų dirbti su "Rosatom" be suvaržymų.

Šiuo metu Rusijos ir Vokietijos bendrovės tęsia derybas dėl sandorio sąlygų. Galutinį susitarimą tikimasi pasirašyti iki gegužės.

"Rosatom" ir "Siemens" bendradarbiavimui jau pritarė ir Rusijos premjeras Vladimiras Putinas, kuris kalbėdamas per Pasaulio ekonomikos forumo atidarymą leido suprasti, kad Rusija būtų atvira užsienio investicijoms.

Vienas pirmųjų bendros įmonės projektų turėtų tapti atominės elektrinės statyba Kaliningrade. Dar pernai balandį "Rosatom" ir Kaliningrado srities administracija pasirašė sutartį, kad srityje būtų statoma atominė elektrinė. Vokietijos spauda primena, kad šis regionas ir Baltijos šalys liks be atominės elektrinės, kai šių metų pabaigoje turės būti išjungta Ignalinos atominė elektrinė.

Pačioje Rusijoje atominės energetikos plėtra jau dešimtmečiais nejuda iš vietos. 2001 m. buvo nuspręsta statyti 60 elektrinių, tačiau šie planai liko tik popieriuje. Vėliau skaičius buvo sumažintas iki 40, o šiandien "Rosatom" vadovai kalba apie 26 naujus atominius blokus. Tačiau šių projektų finansavimas neaiškus. Koncernas "Gazprom" anksčiau atsisakė finansuoti atominių elektrinių statybas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų