Demokratai siūlo kompensacijas už elektrą nepasiturintiems, dirbantiems nuotoliu

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos atstovai siūlo finansinių sunkumų turintiems gyventojams laikinai kompensuoti išlaidas už elektrą.

Be to, jie siūlo nuotoliniu būdu dirbančiam darbuotojui padengti energijos išlaidas ir tai įtvirtinti Darbo kodekse.

„Reikia pripažinti, kad mūsų Vyriausybė, deja, demonstruoja olimpinę ramybę, o gyventojams meta eilinį kozirį – laukite kitų metų biudžeto. Tačiau mes visi puikiai suprantame, kad laukimas yra tolesnė ir gilėjanti krizė, o atsakymų ir sprendimų reikia šiandien“, – trečiadienį spaudos konferencijoje Seime sakė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos seniūnas Lukas Savickas.

Seimo narys Tomas Tomilinas siūlo nepasiturintiems žmonėms laikinai kas mėnesį kompensuoti iki 100 kilovatvalandžių elektros išlaidas.

„Mes turime pagalbą išlaidoms už šildymą, netgi už šaltą, karštą vandenį, kurios sudaro vidutiniškai apie penkis eurus per mėnesį, bet jokios pagalbos sistemos išlaidoms už elektrą Lietuvoje nėra, skirtingai nuo kitų valstybių. Todėl mes siūlome tokią kompensacijų rūšį įteisinti, nes šiandien išlaidos už elektrą sudaro ypatingai reikšmingą dalį šeimos biudžeto“, – teigė T. Tomilinas.

Reikia pripažinti, kad mūsų Vyriausybė, deja, demonstruoja olimpinę ramybę, o gyventojams meta eilinį kozirį – laukite kitų metų biudžeto.

„Piniginės socialinės paramos įstatymo (Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo – BNS) schema, kurią mes siūlome, funkcionuotų solidarumo principu – pagalbos būtų daugiau tiems, kas patiria daugiau sunkumų, kaip ir šildymo ar karšto vandens atveju“, – kalbėjo parlamentaras.

Frakcijos atstovas Algirdas Stončaitis siūlo nuotolinį darbą reglamentuojančias Darbo kodekso pataisas, kuriomis iš namų dirbančiam darbuotojui būtų kompensuojami energijos kaštai.

„Privalomai turėtų būti kompensuojama darbuotojui dirbant nuotoliniu būdu ne tik tiesioginės išlaidos, kaip ir buvo numatyta, dėl darbo priemonių įsigijimo, įrengimo ir naudojimo, tačiau ir papildomos išlaidos, (...) susijusios su internetiniu ryšiu, padidėjusiu elektros energijos, šildymo, vandens naudojimo darbo reikmėms ir kitos išlaidos, kurios yra tiesiogiai susijusios su nuotoliniu darbu“, – teigė A. Stončaitis.

„Negali būti tiesioginės išlaidos, susijusios su darbo funkcijų vykdymu, perkeliamos ant darbuotojo pečių“, – teigė Seimo narys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių