Dujų rinkoje – laikinas atokvėpis: prognozuoja, kad kainos žiemą vėl šoktels į viršų

  • Teksto dydis:

Ką ekspertai mano apie pokyčius dujų rinkoje? Ar dar ilgai kamuos kainų šuoliai? Apie tai pasakojama LNK reportaže.

Šiaulių rajone įkurtoje kavinėje verda pietūs. Žmonių nedaug, tad kavinės šeimininkas neslepia, kad išlaikyti kaime verslą sudėtinga. Laimė, rugsėjį sąskaitos už elektrą leido bent šiek tiek atsikvėpti.

„Rugpjūtį sumokėjome 8,5 tūkst. eurų, o rugsėjį elektra atsiėjo jau per 4 tūkst. Finansiškai tai tikrai labai pasijuto“ – sakė kavinės „Linelis“ direktorius Kęstutis Petrauskas. – Kur mažiau skauda, ten mažiau ir kreipi dėmesio. Kai elektra pabrango septynis kartus, tai mums dujos pabrango apie du kartus. Nors turime keturis pečius, mums nėra taip skaudu, kaip dėl padidėjusių elektros kainų“.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Išlaidos už elektrą praeitą mėnesį sumažėjo dėl rinkoje pingančių dujų. Energijos kainų kritimą labiausiai pajuto suvartojantys daugiausiai elektros, pavyzdžiui, prekybos centrai.

„Galiu pasidžiaugti, kad elektros kainos krenta. Ir rugpjūčio bei rugsėjo sąskaitos sumažėjo daugiau nei trečdaliu“, – atviravo „Norfos“ vadovas Dainius Dundulis.

„Swedbank“ ekonomistai pastebi, kad spalio pabaigoje Europos gamtinių dujų kainos nukrito žemiau 50 eurų už megavatvalandę (Mwh), kai tuo tarpu vasarą kainų pikas siekė maždaug 300 eurų. Ekspertų teigimu, tai lėmė palankios aplinkybės. Pavyzdžiui, šiltas spalis ir sumažėjęs dujų poreikis dėl laikinai uždarytų pramonės įmonių.

„Politikai gal ir norėjo kažką padaryti, bet, kaip matome, vis tariamasi, nuo rugsėjo pradžios siūlomi įvairūs variantai, bet iki šiol neaišku, koks variantas bus priimtas“, – sakė energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas.

Čia yra toks mažas džiaugsmo langas.

Svarbiausia, kad Europos Sąjungos šalys dujų saugyklas žiemai užpildė greičiau nei tikėtasi. Pasak eksperto, buvo planuojama užpildyti saugyklas bent 80 proc., o lapkričiui jau turime 95 proc. Nepaisant to, anot ekonomisto Nerijaus Mačiulio, tai – laikinas atokvėpis. Dujų kainos žiemą vėl šoktels į viršų.

„Čia yra toks mažas džiaugsmo langas. Kai prasidės šildymo sezonas, kai dujų vėl bus suvartojama daugiau – pagal ateities sandorius – dujų kaina pakils iki 90 eurų, o šalčiausiais mėnesiais galbūt ir iki 150 eurų už Mwh“, – prognozavo N. Mačiulis.

Eksperto V. Jankausko teigimu, sausį–vasarį kainos 30 proc. gali dar augti, o paskui balandį – vėl kristi. Tačiau nei elektros, nei dujų rinkoje tokių drastiškų kainų svyravimų kaip rugpjūtį neturėtų būti.

„Manau, kad blogiausia jau praeityje. Tai bus vis dar sunki žiema, šalta žiema finansine prasme. Tikėtina, kad aukštas kainų lygis bus ir ateinančią žiemą, bet tokių šuolių, kokius mes matėme vasarą, turbūt pavyks išvengti“, – ramina N. Mačiulis.

Kol einamieji sandoriai siekia mažiau kaip 50 eurų už Mwh, ateities sandoriai kitam mėnesiui – 122 euro už Mwh – tai žemiausias lygis nuo birželio pabaigos.

Anot V. Jankausko, saugyklose nėra labai ilgam laikui sukaupta atsargų. Skaičiuojama, gal dviem trims mėnesiams. Tai, tarkim, šaltos žiemos pabaigoje galimas kainų šuolis.

„100 eurų už Mwh, kai mes buvome pripratę prie 25 eurų už Mwh, t. y. 4 kartus mažesnių kainų, tai sąlyginai, kabutėse, tos kainos sumažėjo. Žiūrint, su kuo lyginsi, – sako energetikos ekspertas, kurio nuomone, energetinei krizei suvaldyti prireiks bent porą metų.

„Dveji metai: ši žiema ir dar po kitos žiemos, nes tuo metu jau bus pristatyta daugiau atsinaujinančių energijos šaltinių (saulės ir vėjo), atsiras daugiau išdujinimo įrenginių Europoje“, – teigė V. Jankauskas.

Energetikos ministras Dainius Kreivys Liuksemburge su kitais Europos Sąjungos ministrais vėl susitiko aptarti priemonių, kuriomis būtų galima sumažinti elektros kainas. Viena jų – dujų kainų lubų elektros gamybai nustatymas, tačiau kol kas jokie galutiniai sprendimai dar nepriimti. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

H

H portretas
O man kas DZIN . Juk moku pagal užpernikštęs kainas . Kurio buvo uždėtos už dar anksčiau pirktas pigias dujas

tomas

tomas portretas
tai va ko taip kaitina radiatorius, kad greiciau isnauduoti pigias dujas ir pereiti i brangias

sveiki

sveiki portretas
tai kad tos ziemos nematau?...be to nepergyvenkite, matet kiek lietuviai ir europieciai pinigu turi, keliauja, perka pries kaledas, auto naujus perka, NT perka ir t.t...kavinese lankosi, spa uzsakyti ir t.t. taigi aukso amzius dar tesis ilgai manau, kol baigsis ES pasalpos lietuvai...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių