Elektros kaina visą savaitę daliai gyventojų bus aukštesnė: tai lemia vienas dalykas

Pastarosiomis dienomis vyraujančios oro sąlygos lėmė didžiulį elektros kainos šuolį biržoje. Kai kurie gyventojai ir verslai iki pietų už elektrą mokėjo keturis kartus daugiau nei įprastai. Nors aukštesnės kainos laikysis visą savaitę, tačiau, pasak Energetikos ministerijos, didesnių sąskaitų nei pernai nebus.

Trečiadienio rytą užfiksuotas elektros kainos pikas – iki pietų kilovatvalandės kaina siekė apie 61 centą. Aukščiausia kaina fiksuota tarp 9 ir 10 val. ryto, už megavatvalandę siekė beveik 500 eurų. Kainų šuoliai palies tik su birža susietas elektros tiekimo sutartis turinčius vartotojus.

„Kainos yra tikrai didelės. Jei pažiūrėtume kokias elektros kainas duoda elektros tiekėjai šiuo metu, tai yra 20–21 centai, čia jau su skirstymo išlaidomis“, – teigė „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas.

LNK stop kadras.

Priežasčių kainai kilti – ne viena. Naktį iš antradienio į trečiadienį fiksuota rekordiškai maža vietinė elektros gamyba.  

„Pirmas ruduo pagaliau atėjo. Jokio vėjo, jokios saulės, ir rytinėmis valandomis beveik jokios generacijos Lietuvoje neplanuojama, nors kaip tik tuo metu suvartojimas yra pats didžiausias nuo pat pavasario. Paklausos ir pasiūlos kreivė labai stipriai išsiskyrė“, – kalbėjo M. Kavaliauskas.

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad didesnes kainas lemia šiuo metu remontuojamos dujomis kūrenamos elektrinės Rygoje ir Elektrėnuose, taip pat atominių reaktorių Suomijoje remontas. Darbai turėtų būti baigti spalio viduryje.

„Visą šią savaitę turėsime pakankamai aukštą kainą. Bet kainos yra žemesnės nei praėjusiais metais“, – tikino energetikos ministras D. Kreivys.

Aišku, į tokius kainų šuolius reaguojame, stebime ir laikomės savo taupymo plano, pavyzdžiui, visose savo parduotuvėse esame sumažinę apšvietimą.

Į rekordines kainas reaguoja ir verslai. Apie 30 proc. pramonės įmonių sąskaitos priklauso nuo biržos kainos.

„Tiems, kuriems įmanoma nutraukti gamybos procesą, ko gero jie gesina tuos įrengimus, bet didžioji dalis dirba, nes žmonės atėję į darbą. Kai maksimaliai dirba visos gamyklos, žinoma, kad tai atsiliepia savikainoje“, – sakė Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius.

Su birža susietą planą turi ir prekybos centras „Maxima“. Dažnėjant kainų šuoliams svarsto ateityje kainą fiksuoti.

„Aišku, į tokius kainų šuolius reaguojame, stebime ir laikomės savo taupymo plano, pavyzdžiui, visose savo parduotuvėse esame sumažinę apšvietimą“, – pasakojo „Maximos“ atstovė Raminta Gecevičiūtė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Vis dėlto, trečiadienį verslai nesiėmė tokių drastiškų priemonių, kokių prireikė prieš dvejus metus, kai rugpjūčio 17 d. vieną valandą elektros kaina biržoje pasiekė net keturis eurus už kilovatvalandę ir mėnesio kainos vidurkis buvo apie 70 centų.

„Puikiai atsimenu, kad „Norfos“ sąskaita už rugpjūčio mėnesį buvo 3,2 mln. kartu su skirstymu“, – skaičiais dalijosi „Norfos" vadovas Dainius Dundulis.

Tuomet teko ne tik gesinti šviesas, bet ir išjungti patalpų vėdinimą ir vėsinimą. Po skaudžios patirties įmonė elektros kainas užfiksavo, todėl šios dienos kainų šuoliai jų nepalietė.

„Mums, kaip įmonei ir prekių kainoms, jokios įtakos nedaro. Aišku, užsifiksavome labai ilgam laikui – apie 10 metų, o po jų reiks spręsti toliau“, – teigė „Norfos“ vadovas. 

Šios dienos elektros kainos šuolis – ne didžiausias šiais metais. Sausio 5 dieną kainos už megavatvalandę vidurkis siekė beveik 67 centus. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ispildykit mano reikalavima

ispildykit mano reikalavima portretas
as reikalauju kad visus lt energetikos ministrus nupurtytu elektros kedese

,,Putinas-fašistas,,

,,Putinas-fašistas,, portretas
Biržos spekuliantai ,,kala,,milijonus

Šančių,,kibiras,,

Šančių,,kibiras,, portretas
Na,tai ką,įsijungė didieji spekuliantai,ane,Kreivy.O,tiesa,kaip ten tie,,amžini,,remontai,,ir tarpininkų per pusmetį tapimas milijonieriais-seimūnai,tai čia ir yra rinkos ,,liberalizavimas,,? tai susikiškite į 000
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių