Pereiti į pagrindinį turinį

Euro informacinei kampanijai – dar per anksti?

G.Savickio/BFL nuotr.

Lietuvai jau kitąmet planuojant įsivesti eurą, kai kurie politikai priekaištauja, kad vyriausybė nepakankamai rūpinasi informacijos pateikimu gyventojams bei verslui ir iš anksto nerengia informacinės kampanijos.

Finansų ministras Rimantas Šadžius sako, kad šiuo metu ją vykdyti būtų per anksti. „Detalaus informavimo kampanija turi giliausios prasmės prieš pat pakeičiant valiutą.

Antrą metų pusmetį tos informacijos visi gaus. Tvirtinti, kad praėjusių metų pabaigoje ir šiais metais Lietuvoje nebuvo informacijos apie eurą aš negalėčiau“, – sakė R. Šadžius. Pasak ministro, neoficialia kampanija galima vadinti ir Finansų ministerijos užsakytas rubrikas regioniniuose laikraščiuose, kuriuose atsakoma į klausimus apie eurą. „Tų klausimų jau parinkome, kai kuriuos patys sugalvojome, bet yra ir nesugalvotų. Pasirodo, žmonėms tai rūpi“, – kalbėjo R. Šadžius.

Visas pajėgas Finansų ministerija žada skirti šią vasarą prasidėsiančiai kampanijai dėl euro, jau dabar pradėti viešųjų pirkimų konkursai ir įmonės kviečiamos teikti savo siūlymus. Pasak ministro, dalį lėšų kampanijai skirs ir Europos Komisija. „Visuomenės parama – klausimas rimtas, kuris iškilo net ir toms šalims, kurios sukūrė euro zoną. Estijos pavyzdys rodo, kad įsivedus eurą 2011 m. eurą rėmė virš 40 proc. gyventojų. Po dviejų metų – 78 proc. Dabar Estija yra tarp labiausiai eurą palaikančių šalių“, – sakė R. Šadžius, pabrėždamas, kad euras naudingas pirmiausiai mažoms valstybėms. 2013 m. vasaros „Eurobarometro“ duomenimis, eurą Lietuvoje palankiai vertina tik 40 proc. respondentų.

Įsivedus naują valiutą apie pokyčius gyventojus turės informuoti Lietuvos bankas: kur, iki kada ir kaip galima litus pasikeisti į eurus, kaip bus perskaičiuojamos palūkanos, kaip atskirti tikrus eurus nuo padirbtų ir pan. Ūkio ministerija bus atsakinga už verslo informavimą, pavyzdžiui, kokiu būdu kainas reikės kainas skelbti ir eurais, ir litais. Kainos abiem valiutoms bus rašomos maždaug pusmetį prieš ir po euro įvedimo.

Finansų ministras taip pat teigia niekada nesakęs, kad dėl euro įvedimo kainos nedidės. „Jos didės, bet ne tiek, kiek žmonės įsivaizduoja. Mokslininkai yra paskaičiavę, kad būtent dėl euro įvedimo sukeltų priežasčių, pavyzdžiui, kainų apvalinimo, kainų augimas metiniame infliacijos indekse sudaro 0,2–0,3 proc.“, – sakė R. Šadžius.

Pasak ministro, vyriausybės idėja – ne sustabdyti kainas, nes to padaryti neįmanoma, bet kontroliuoti, kad jos būtų teisingai perskaičiuojamos. „Stabdyti kainų niekas nesiruošia ir tos kainos normaliai porą procentų per metus vis tiek auga. Sezoniniai kainų svyravimai taip pat vyksta. Tas vyks ir toliau. Tam, kad žmonės galėtų persiorientuoti prie kito mastelio, bus tas dvigubas kainų skelbimas“, – pabrėžė ministras.

Jei gyventojai pastebės, kad verslininkai elgiasi nesąžiningai ir kelia kainas, jie galės skųstis Vartotojų teisių apsaugos tarnybai, kuri, žada ministras, įgaus daugiau galių. „Tačiau niekas nesiruošia taikyti bausmių, to nereikia. Gyvenimas rodo, jeigu tu draugiškai pabari ir duodi suprasti verslininkui, kad jis rizikuoja savo reputacija, bus paskelbtas kokiame juodajame sąraše, tas veikia žymiai geriau nei bet kokia bauda“ – įsitikinęs R. Šadžius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų