Pereiti į pagrindinį turinį

Farmacininkai: kartelio nėra

2009-11-28 09:54
Požiūris: didmenininkai įrodinėja sulaukę priekaištų tik dėl to, kad ligoninėms medikamentus tiekia gerokai mažesnėmis kainomis nei vaistinėms, tačiau konkurencijos specialistai tokius...
Požiūris: didmenininkai įrodinėja sulaukę priekaištų tik dėl to, kad ligoninėms medikamentus tiekia gerokai mažesnėmis kainomis nei vaistinėms, tačiau konkurencijos specialistai tokius... / Tomo Černiševo nuotr.

Farmacininkai, kuriuos konkurencijos sargai įtaria karteliniu susitarimu, tikina, kad juos norima nubausti ne už per dideles, o už per mažas medikamentų kainas.

Nesupranta priekaištų

Kaip dienraščiui teigė didmenine prekyba medikamentais užsiimančios bendrovės "Limedika" Tiekimo skyriaus vadovas Alvydas Turskis, Konkurencijos taryba (KT) farmacininkus įtaria karteliniu susitarimu tiekiant vaistus ligoninėms. Esą įtariama, kad Lietuvos didmenininkai derino veiksmus su tarptautinių farmacijos įmonių atstovais Lietuvoje ir taip pažeidė konkurenciją reglamentuojančius teisės aktus.

Tokius kaltinimus "Limedikos" atstovas vadina absurdu. Anot jo, KT nori farmacininkus nubausti už susitarimą dėl mažesnių nei rinkos kainų taikymo, o tai toli gražu nepanašu į klasikinį kartelinį susitarimą.

"Tyrimas pradėtas jau seniai. Taip, mes tame tyrime figūruojame. Bet tyrimas paradoksalus. Rodos, reikia bausti už žemas kainas, o ne už aukštų kainų laikymąsi", – ironizavo A.Turskis.

Pasak jo, KT užkliuvo Lietuvos didmenininkų santykiai su didžiųjų farmacijos įmonių atstovybėmis. Pašnekovas neslėpė, kad dalyvaudama ligoninių konkursuose pirkti didelį medikamentų kiekį, "Limedika" derino veiksmus su vaistų gamintojų atstovais, tačiau kartelio čia įžvelgti esą neįmanoma.

"Tarkim, ligoninė paskelbė konkursą pirkti penicilino. Mes, kaip didmenininkai, kreipiamės į tiekėją ir pranešame apie konkursą. Yra konkursas, žinome, kad yra dar du vaisto tiekėjai ir reikia žemesnės kainos. Kiekis didelis, ir mes turime suderinti žemesnę kainą, nes su šita kaina konkurso nelaimėsime. Tiekėjas sutinka sumažinti savo kainą, mes – sumažinti savo antkainį. Tuos susitarimus KT ir įvardija kaip kartelį", – sakė A.Turskis.

Kaltina pirkėjų skriaudimu

"Limedikos" Tiekimo skyriaus vadovo teigimu, konkurencijos prievaizdai beveik neturėjo priekaištų vaistų kainoms, kurias nustato vaistinės. Esą vienintelis priekaištas didmenininkams – tai, kad ligoninėms medikamentai tiekiami gerokai mažesnėmis kainomis nei vaistinėms, dėl to gali nukentėti eiliniai vartotojai.

"Tyrime užsimenama, kad pažeisti mažmeninės rinkos žaidėjų interesai, nes jie negalėjo gauti tokių pat žemų kainų kaip ligoninės. Bet beveik visame versle taip yra. Tarkim, jeigu pirksite vieną butelį alaus – mokėsite vieną kainą, o jeigu nuvažiuosite į gamyklą ir paprašysite dviejų sunkvežimių, garantuotai gausite geresnę kainą", – aiškino A.Turskis.

Informuos vėliau

Konkurencijos sargai neigia A.Turskio pareiškimus, neva farmacininkus siekiama nubausti už kartelinį susitarimą dėl per mažų vaistų kainų. Tai dienraščiui pareiškė Konkurencijos tarybos narė Jūratė Šovienė. Pašnekovė taip pat paneigė "Limedikos" atstovo teiginius, neva kartelio tyrimas iš esmės nesusijęs su mažmeninėmis medikamentų kainomis.

Nuo išsamesnių tyrimo komentarų konkurencijos sargai kol kas susilaiko. Detalesnę informaciją žadama pateikti ketvirtadienį, kai Konkurencijos taryboje bus svarstomas šis tyrimas, dalyvaujant įtariamų farmacijos įmonių atstovams.

Mato vieni kitų kainas

Farmacijos versle šiuo metu labai aktyviai naudojama elektroninė sistema, kurią vaistinėse įdiegė bendrovė "Skaitos kompiuterių servisas" (SKS). Sistemos principas paprastas: vaistinių tinklai mato, kokias medikamentų kainas siūlo didmenininkai, ir gali greitai sudaryti sandorius. Tačiau didmenininkai taip pat mato vieni kitų kainas. SKS sistemoje dažnai pasitaiko tokių atvejų, kai to paties vaisto didmeninės kainos skiriasi vos vienu ar keliais centais.

A.Turskio teigimu, konkurencijos sargams SKS sistema neužkliuvo. Be to, didmenininkai esą labai apsidžiaugtų, jei jos apskritai nebūtų.

"Bandoma įteigti, jog sistema sukurta tam, kad mes galėtume derinti kainas. Melas. Iš tikrųjų mums ta sistema nenaudinga. Latviai ir estai džiaugiasi, kad neturi tokios sistemos. Iš pradžių buvo didelis karas, niekas iš mūsų tos sistemos nenorėjo ir niekas dėl jos nebuvo laimingas. Neteikėme jiems duomenų, bet paskui paaiškėjo, kad vaistinės, įsidiegusios šią sistemą, tavęs nemato, ir esi priverstas dalyvauti, – aiškino A.Turskis. – Taip, visos kainos ten kaip ant delno. Kai kuriais atvejais jos vienodos. Matome vieni kitų kainas. Bet jeigu ta sistema būtų uždaryta, visi didmenininkai balsuotų už. Kai tavo kaina nėra visiems matoma, turi daugiau laisvės. Bandyti šią sistemą pavaizduoti, kaip būdą derinti kainas, būtų primityvu. Jeigu tu nori susitarti, nereikia kurti tokios sudėtingos sistemos. Jeigu labai nori susitarti – susitarsi."

Be to, SKS sistemoje nerodomos nuolaidos, kurias didmenininkai vaistinėms taiko už apyvartą. A.Turskio teigimu, dėl nuolaidų reali vaistų kaina gali būti 10 ar daugiau procentų mažesnė, nei rodoma SKS sistemoje.

Rinkoje per ankšta

Pašnekovo žodžiais, konkurencija šalies vaistų rinkoje tikrai nėra per maža, bent jau kalbant apie didmenininkus ir vaistines. Netgi priešingai – verslininko teigimu, konkurencija per didelė, ir dalis žaidėjų neišvengiamai pražus.

"Dalis žaidėjų jau bankrutavo, bet jų vis tiek per daug, ypač mažmeninėje rinkoje, tarp vaistinių. Jos viena po kitos bankrutuoja ir dar bankrutuos. Sakyti, kad šiame sektoriuje nėra konkurencijos, būtų neišmanėliška", – pabrėžė "Limedikos" atstovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų