Pereiti į pagrindinį turinį

Sąmokslas vaistų rinkoje kvepia karteliniu susitarimu

2009-11-25 07:59
Grobuonys: tikėtina, kad dabar iš vaistinių lentynų šluojami vaistai parduodami su didžiuliais antkainiais, kuriuos farmacininkai slapta suderino.
Grobuonys: tikėtina, kad dabar iš vaistinių lentynų šluojami vaistai parduodami su didžiuliais antkainiais, kuriuos farmacininkai slapta suderino. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Konkurencijos taryba (KT) baigia tyrimą dėl galimo kartelinio susitarimo farmacijos sektoriuje. Vaistų tiekėjams ir vaistinių tinklams gresia milijoninės baudos.

Įkliuvo didžiausieji

Kaip dienraščiui teigė KT Kartelių skyriaus vedėjas Arvydas Mačiokas, farmacijos sektoriaus tyrimas apėmė platų įmonių spektrą. Anot jo, karteliu įtariami stambiausi rinkos dalyviai.

"Tirta vaistų pardavimo ir platinimo rinka. Tiek kol kas galima pasakyti", – teigė A.Mačiokas. Paklaustas, kokios bendrovės įtariamos neteisėtu susitarimu, pašnekovas įmonių pavadinimų nenurodė, tačiau užsiminė, kad konkurencijos sargams užkliuvo stambios žuvys. "Visos pagrindinės, didžiausios Lietuvoje", – sakė A.Mačiokas, paprašytas nurodyti, kokios farmacijos įmonės užkliuvo KT.

Farmacininkų kartelis KT posėdyje bus svarstomas jau kitą savaitę, gruodžio 3 d. Tada, anot A.Mačioko, bus įvardytos ir karteliu įtariamos įmonės. Jų iki posėdžio esą negalima atskleisti.

Ministro kartelis nenustebintų

Tyrimas, dienraščio žiniomis, nesusijęs su praėjusią savaitę Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atskleistais duomenimis apie prekybą dabar ypač paklausiais antivirusiniais vaistais. KT tyrimą pradėjo gerokai anksčiau, dar kol nebuvo prasidėjusi panika dėl gripo. Tačiau tikėtina, kad konkurencijos sargai panaudos SAM eksperimento, atskleidusio didžiulius antkainius vaistams, rezultatus.

Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas dienraščiui teigė nenorintis leistis į diskusijas apie kartelį farmacijos sektoriuje, kol nepaskelbta tyrimo medžiaga. Tačiau politikas užsiminė, kad slapti susitarimai vaistų prekybos rinkoje jam nebūtų staigmena.

"Puikiai žinome, kas vyksta, kokia yra reali rinkos padėtis. Bet palaukim sprendimo", – nedaugžodžiavo A.Čaplikas.

Motyvas pažaboti kainas

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas dienraščiui taip pat teigė, esą paaiškėjus, kad farmacijos bendrovės slapta suderino vaistų kainas, Seimas gali imtis netgi griežtesnės vaistų kainų kontrolės, nei planuota iki šiol.

"Jeigu KT nustatys tokius faktus – pagarba jiems, ir imsimės kiek įmanoma skubesnių priemonių. Jeigu bus nustatytas kartelinis susitarimas, priemonės bus įgyvendinamos dar aktyviau ir intensyviau – tai bus dar vienas rimtas signalas parlamentarams. Galbūt ryšimės įvesti antkainių ribojimą visiems vaistams", – sakė A.Matulas.

Pašnekovo teigimu, politikai jau dabar mėgina atvesti į Lietuvos rinką daugiau vaistų gamintojų, kol kas nematomų mūsų šalies vaistinių lentynose. Manoma, kad šis žingsnis paaštrintų konkurenciją, dėl to sumažėtų kai kurių vaistų kainos.

Farmacininkai nieko nežino

Dienraščio kalbinti farmacininkų atstovai teigė nieko nežinantys apie KT atliktą tyrimą. Kartelio išsigynė tiek vaistų tiekėjai, tiek vaistinių tinklai.

"Nežinau. Neturiu tokios informacijos, ir asociacija neturi", – dienraščiui sakė Nepriklausomų farmacijos įmonių asociacijos vadovė Elena Kvedarienė. Šiai asociacijai priklauso bene visi stambūs vaistinių tinklai.

Maksimali bausmė už kartelinį susitarimą – piniginė bauda, siekianti 10 proc. nubaustos bendrovės metinės apyvartos. Jei griežčiausios bausmės sulauktų didžiausi Lietuvoje veikiantys vaistų platintojai ir vaistinių tinklai, bauda būtų skaičiuojama dešimtimis, o galbūt ir šimtais milijonų litų. Tačiau KT tokios baudos dar nė karto nepritaikė, o išaiškintiems kartelių dalyviams skirtos kur kas švelnesnės sankcijos. Švelnesnių nuobaudų gali tikėtis ir bendrovės, kurios prisipažino dalyvaujančios kartelyje.


Kariavo prieš kainų reguliavimą

Beje, farmacininkai smarkiai priešinosi Sveikatos apsaugos ministerijos užmojams reguliuoti vaistų kainas. Dar pavasarį ministerija mėgino 10–15 proc. sumažinti vaistų antkainius, mat pastebėta, kad vaistai pabrango kur kas labiau, nei turėjo pabrangti dėl permainų valstybės mokesčių politikoje. Tuomet farmacininkai mūru stojo už laisvą rinką ir tvirtino, kad antkainių ribojimas vaistų ne tik neatpigins, bet ir pabrangins. Vis dėlto antkainių ribojimo idėjos nebuvo atsisakyta. Spalio pabaigoje Vyriausybė pritarė Farmacijos įstatymo pataisoms, numatančioms nekompensuojamųjų receptinių vaistų kainų reguliavimą, įstatymo projektas nukeliavo į Seimą. Skaičiuojama, kad dėl šių permainų receptiniai nekompensuojamieji vaistai atpigtų 13–15 proc., o kai kurie – net iki 24 proc.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų