G. Nausėda: siūlomi pasitraukimo iš pensijų kaupimo būdai – per siauri ir ribojantys

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad naujausi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos  siūlymai, kaip žmonės anksčiau laiko galėtų pasitraukti iš pensijų kaupimo antrojoje pakopoje, yra ribojantys ir per siauri.

„Matau, kad mėginama dabar interpretuoti Konstitucinio Teismo sprendimą ir paversti jį jau konkrečiais Seimo sprendimais. Bet, mano nuomone, kol kas tai, kas yra pateikta ministerijos, atrodo pernelyg restriktyvu ir numato pernelyg siaurus atvejus, kuomet dalimi ar net visomis lėšomis būtų galima pasinaudoti“, – po susitikimo su parlamento vadove žurnalistams Seime penktadienį sakė G. Nausėda.

Jo teigimu, dabar neradus sutarimo, kaip koreguoti tvarką, tai turėtų spręsti naujas Seimas.

„Jeigu nebus surastas kompromisas, konsensusas, galbūt vertėtų atidėti šio sprendimo priėmimą ateinančiam Seimui, kad nebūtų taip, kad kiekvieną sesiją mes vis kažką pakapanosime antros pensijų pakopos sistemoje ir, ko gero, tuo tik dar labiau prisidėsime, kad pasitikėjimas šia sistema kaip tokia smuks. Šito norėtųsi išvengti“, – kalbėjo prezidentas. 

Jis, be to, teigė norintis, kad būtų išsaugotas pensijų augimo tęstinumas.

„Norėtųsi, kad tikrai pensijų prasme pasistiebtume į priekį, į viršų, ir priartėtume prie civilizuotų valstybių lygio“, – sakė G. Nausėda. \

Norėtųsi, kad tikrai pensijų prasme pasistiebtume į priekį, į viršų, ir priartėtume prie civilizuotų valstybių lygio.

 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pasiūlė dar Seimo rudens sesijoje apsispręsti, ar antrosios pakopos dalyviams suteikti daugiau galimybių anksčiau laiko pasitraukti iš kaupimo.

Ministerija dar pavasarį pasiūlė, jog pensijų kaupimą būtų leista nutraukti kaupiančiajam ar jo vaikui gaunant paliatyviosios pagalbos paslaugą, sergant kritine liga, turint 70 proc. ar didesnį netektą dalyvumą, turint sunkią negalią, esant nekompensuojamų dantų ar rekonstrukcinės chirurgijos paslaugų poreikiui, taip pat nuo stichinės nelaimės ar gaisro nukentėjus būstui. Pakeitimai parengti atsižvelgiant į kovą pateiktas Konstitucinio Teismo pastabas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Vytautas Šilinskas yra sakęs, kad siūlomi pakeitimai gali būti priimti dar paskutinėje šio Seimo sesijoje nedarant „grandiozinės reformos“. Anot jo, sistemą tobulinti plačiau, pavyzdžiui, kokiomis dar aplinkybėmis būtų galima leisti anksčiau laiko atsiimti dalį lėšų, ministro teigimu, politikai galėtų kitoje kadencijoje.

Ministerijos duomenimis, šiuose fonduose dabar sukaupta 8,2 mlrd. eurų, iš kurių – 2,4 mlrd. eurų, arba beveik 30 proc. yra uždirbta suma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

d

d portretas
MUSU LIETUVOS ŠI ŠIUKŠLE nuosėda ožio subinlaižys mano manymu PRIVALO DINGT IŠ savo POSTO jis TO NEVERTAS LGBTEŠNYKAS

Anonimas

Anonimas portretas
gyventojas lietuvoje yra visai beteisis kaip koncervai nusprende taip ir turi buti i savo pinygycius neturi teises nes jie turi iki soties vilom o gyventojas savp pinygu negali pasiimti kada jam reikia baisu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių