G. Nausėda teikia pataisas, siūlančias sparčiau didinti pensijas

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda Seimui teikia trijų įstatymų pataisas, leisiančias sparčiau didinti pensijas ir taip sumažinti skurstančių senyvo amžiaus žmonių skaičių. Kartu numatyti ir tam būtini valstybės biudžeto šaltiniai.

G. Nausėda penktadienį pasirašė tai numatantį dekretą.

Socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisos numato, kad bazinės pensijos augimas kitąmet bei 2021 metais būtų penktadaliu spartesnis nei numatyta iki šiol, kartu gerokai viršytų vidutinio darbo užmokesčio augimo tempą šalyje. Teigiama, kad nuoseklus pensijų didinimas leistų sumažinti skurdo lygį tarp senatvės pensininkų, kuris šiuo metu siekia net 41,7 procento.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis spalio pradžioje teigė, kad dėl įstatymuose įtvirtinto indeksavimo vidutinė senatvės pensija kitąmet turėtų augti 8,11 proc. iki 374 eurų, o vidutinė pensija su būtinuoju stažu pasiektų 395 eurus. Jau dėl to pensijos kitąmet didės sparčiau nei darbo užmokestis, kuriam Finansų ministerija prognozuoja 7,4 proc. augimą.

G. Nausėda spartesniam pensijų didinimui būtinas lėšas siūlo gauti didinant su ne darbo pajamomis susijusius gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifus ir mažinant akcizų lengvatą žemės ūkio veikloje naudojamam dyzelinui.

Seimui siūloma prie standartinio 20 proc. GPM tarifo priartinti tarifus, taikomus gyventojo pajamoms iš kapitalo prieaugio ir dividendų, taip pat aukštoms pajamoms iš individualios veiklos. Pastariesiems šiuo metu taikomas 15 proc. mokestinis tarifas. Prezidento siūlymu, smulkųjį ir vidutinį verslą vystantiems gyventojams individualios veiklos pajamų iki 35 tūkst. eurų per metus apmokestinimas nebūtų keičiamas.

Akcizo įstatymo pakeitimu siūloma 20 proc. sumažinti akcizo lengvatą žemės ūkio veikloje naudojamiems gazoliams. Reikšmingą lengvatą akcizui siūloma išsaugoti atsižvelgiant į specifiškumą ir riziką žemės ūkyje bei įvertinant šio sektoriaus istorinę svarbą Lietuvos vystymuisi, taip pat įvertinus faktą, kad lengvatos egzistuoja ir kitose Europos Sąjungos šalyse.

Prezidentūros teigimu, šie mokestiniai pasiūlymai buvo parengti įvertinus Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos, Europos Sąjungos šalių atitinkamų mokesčių tarifų ir mokestinių pajamų vidurkius, taip pat Lietuvos bei užsienio ekspertų tyrimus viešųjų finansų srityje.

G. Nausėdos siūlymai Seime turėtų būti svarstomi kartu su kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektu, numatant viso paketo įsigaliojimą nuo 2020 metų pradžios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Da Luna

Da Luna portretas
ponai gėda net kam sakyti, žiūrint, pas kaiminus ir aplink pasauli, juk žmones jau daug kur buvo ir mato koki mes turime atsilikima, nuo tikrovės, man nesako nieko gero esu su stažu, visa gyvenima dirbes dirbau iki 74 metu kol galėjau, sveikata nukrypo ir toliau pasiligojau, taip ką tas stažas sako, juk nieko, bendro neturiu , 56m, dabar 79m, darbas kariominė ir toliau darbas o pensija ašaros 374 eurai, numulkino kada dirbau būdamas pensininkas sakė viena o gavau kita ir pensija 70 proc mokėjo ir alga sumažino 150šimt, lito, nukentėjo mano biudžetas šeimoj, po 450 litu, kas mėn, kur mano pinigas nukeliavo, o paskui, litus iškeitė į eurus ir kas gavosi juk kokia pinigo suma buvo nuvogta gėda sakyti, tyliu, va jūsų pensijos, didinimo, čia yra ne pensija bet išmoka kas nuo nosies, nėra pas mus pensiju, tik žodis liko senjuoras,

SKVERNELI, prezidento rinkiminėje kompanijoje ž a d ė j a i,

SKVERNELI, prezidento rinkiminėje kompanijoje ž a d ė j a i, portretas
kad nuo 2020 liepos mėn vidutinė pensija b u s 400 eurų, Taigi Skverneli , pildyk savo p a ž a d u s-- negi, kaip ir visi kiti, l y s i į " krūmus"--papildydamas m e l a g i ų gretas.

A

A portretas
ŽMONĖS , KURIE IŠĖJO Į PENSIJĄ , TIK PASKELBUS NEPRIKLAUSOMYBĘ ,TURĖDAMI 25 M DARBO STAŽĄ , KURIS MOTERIMS BUVO NUSTATYTAS KAIP NORMA , TAI GABAR PERSKAIČIUOJANT PENSIJAS JIEMS SAKOMA ''N E T U R I T E M I N I M A L A U S D A R B O S T A Ž O '', ARGI TAI NORMALU
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių