G. Oettingeris: naujienų dėl „Gazprom“ tyrimo gali tekti laukti metus

Europos Sąjungos (ES) energetikos reikalų komisaras Giuntheris Oettingeris (Giunteris Otingeris) teigia, kad naujienų dėl Rusijos energetikos koncerno „Gazprom“ galimo piktnaudžiavimo monopoline padėtimi gali tekti laukti iki vienerių metų.

„Ne, šiuo metu tai sprendžiama ne politiniame lygmenyje, tai objektyviai sprendžia mūsų ekspertai ir mes turime laukti ir pamatysime. Mes nenorime daryti įtakos šiam procesui - jis turi būti objektyvus, teisingas ir nepriklausomas. Aš sakyčiau, po šešių - dvylikos mėnesių - tai priklauso nuo mūsų ekspertinio lygmens - mes ir pamatysime jų patarimus“, - penktadienį spaudos konferencijoje Vilniuje sakė G. Oettingeris.

Europos Komisija šiuo metu atlieka tyrimą dėl „Gazprom“ veiklos Vidurio ir Rytų Europoje - be kita ko, įtariama, kad koncernas, susiedamas dujų kainas su naftos kainomis, galėjo nustatyti neteisingas kainas klientams.

Lietuva mano, kad „Gazprom“ šaliai, kuri pirmoji iš Baltijos šalių įgyvendina trečiąjį Europos Sąjungos (ES) energetikos paketą ir iki 2014 metų pabaigos ketina visiškai atskirti Rusijos koncerno iš dalies valdomų „Lietuvos dujų“ veiklas, taiko diskriminacinę dujų kainą, kuri yra didžiausia ES.

„Gazprom“ mėgina įsiūlyti naujas derybas Lietuvai „dėl viso santykių paketo“ ir siekia, kad už dujų kainų nuolaidas Lietuva atsisakytų dujų sektoriaus reformos, sudarytų ilgalaikę tiekimo sutartį, taip pat atšauktų Stokholmo arbitražui pateiktą 5 mlrd. litų vertės ieškinį.

Pernai „Gazprom“ susitarė su Lenkijos dujų kompanija PGNiG dėl 15 proc. mažesnės dujų kainos Lenkijai - teigiama, kad „ Gazprom“ tai padarė spaudžiamas ES.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių