G. Šimkus pavasarį žada pataisas dėl fiksuotų paskolų palūkanų

Lietuvos banko (LB) vadovas žada, kad pavasarį Seimą turėtų pasiekti pataisos, kaip plėsti paskolų su ilgam laikui fiksuotomis palūkanomis pasiūlą.

Tačiau Gediminas Šimkus atmeta kai kurių Seimo narių idėją  suteikti mokesčių lengvatą gyventojams, kurie ims tokias paskolas.

„Fiksuotos palūkanos turi būti pasirinkimas, toks produktas Turi būti prieinamas. (...) Mes ketiname atrišti šį Gordijaus mazgą,. (…) Parengsime siūlymus, bet siūlymai reikalauja ir tam tikrų įstatyminių pakeitimų greičiausiai, kad tas fiksuotų palūkanų produktas taptų pasiūlymo dalimi“, – „darbiečių“ frakcijoje Seime antradienį sakė G. Šimkus. 

„Tikiuosi, kad šį pavasarį pavyks pateikti siūlymus“, – pridūrė LB vadovas. 

Biudžeto ir finansų komiteto narys Vytautas Gapšys jo klausė, ką LB darys, kad paskolas būtų galima gauti su ilgiau negu penkerius metus galiojančiomis fiksuotomis palūkanomis. V. Gapšys įsitikinęs, kad prisidėti galėtų ir valstybė.

„Bankų viršpelnio dalį būtų galima paimti į biudžetą, o iš jo numatyti tai, kas jau seniau buvo taikoma. Galima atimti palūkanas kaip asmenų išlaidas iš apmokestinamų pajamų. Tai buvo taikoma iki, berods, 2009 metų paimtoms paskoloms ir dabar tokių paskolų gavėjai tuo gali naudotis – berods, iki 25 proc. galima atimti. Galėtume leisti tiems, kurie pereina prie fiksuotų palūkanų, pasinaudoti tam tikra mokestine lengvata. Žmones taip paskatintume imti tokias paskolas“, – svarstė V. Gapšys.

Tačiau G. Šimkus pareiškė, kad toks žingsnis būtų neteisingas.

„Tai nebūtų teisinga. Paskolas bankuose yra paėmę tik dalis visuomenės – apie 16 proc. namų ūkių. Todėl priskirti naudą tik daliai...“, – teigė LB valdybos pirmininkas.

Be kita ko, jis pabrėžė, kad bandymų įtvirtinti ilgam laikam fiksuotas palūkanas būta ir anksčiau. 

„Tai ne pirmas bandymas išspręsti šią problemą ir neišsprendėme. Bet buvo bandymas padaryti. Po kurio laiko pamatai rezultatus ir jeigu jie netenkina, galvoji, ką daryti toliau“, – kalbėjo LB vadovas.

Pasak G. Šimkaus, fiksuotos palūkanos netapo paklausios, nes ilgą laiką tarpbankinės palūkanų normos buvo neigiamos.

„Pripažinkime, kad iš tikrųjų žmonės Lietuvoje ieško pigesnio produkto ir kai 10 metų vyravo neigiamos palūkanų normos ir jos nekito, natūraliai susiklostė žmoguje polinkis imti (paskolą su mažesnėmis kintamomis palūkanomis – BNS) arba tikėtis, kad taip neatsitiks (palūkanos neišaugs – BNS)“, – teigė G. Šimkus.

Pirmadienį jis pareiškė, kad kintamos palūkanos yra viena iš bankų pajamas ir pelną didinančių priežasčių. G. Šimkus pripažino, kad Lietuvoje pasiskolinti už fiksuotas palūkanų normas nėra daug galimybių arba tai yra brangu.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šitas

Šitas portretas
pasakų sekėjas iš paskutiniųjų gina bankus ir oligarxus. Vasiliauskas nr 2:D)

Anonimas

Anonimas portretas
Gerbiamieji, ar nesprogsit iš godumo???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių