Gyventojams – įtampa: dalis vis dar nesupranta, kaip ir kokį elektros tiekėją rinktis

  • Teksto dydis:

Iki birželio 18-osios gyventojai turi pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją, deja, dar pusė jų to nepadarė. Nors Vyriausybė apsisprendė dėl maksimalios kompensacijos, tačiau jos dar nepatvirtino, praneša LNK.

Klausimai dėl kompensacijos

Suvartojantiems nuo 1–5 tūkst. kilovatvalandžių elektros per metus, liko trys savaitės pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją. Skuba ne visi.

„Nepasirinkusių yra 355 tūkst. vartotojų. Pasirinkę – 385 tūkst.“, – sakė Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) vadovas Renatas Pocius.

Dalis delsia, nes nesupranta ką ir kaip rinktis. Nuo liepos iki gruodžio valstybė kompensuos dalį pabrangusios elektros kainos. Bet Vyriausybė kompensacijos tvarkos nepatvirtino iki šiol. Kas ir kaip bus, aiškinti žmonėms ėmėsi VERT.

„Kompensaciją, kurią esame paskaičiavę ir siuntę Vyriausybei, kurią turės patvirtinti, – 9 ct kilovatvalandei, vadinasi, kitų metų antrą pusmetį kainos visiems vartotojams nebus didesnės nei 24 ct kilovatvalandei“, – tvirtino R.Pocius.

Ingrida Šimonytė žadėjo šią kompensacijos tvarką patvirtinti pirmadienį.

„Procesas turėjo būti gerokai anksčiau pradėtas. Būtume išvengę šios chaotiškos situacijos, kai rinkos kaina elektros labai stipriai kilo nuo praėjusių metų galo“, – nuogąstavo buvęs „Lietuvos energijos“ vadovas, ISM rektorius Dalius Misiūnas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Kompensacija turės ribas. Vadinasi, valstybės parama pradės veikti tik nuo 24 ct už kilovatvalandę. Mokantys 33 ct ar daugiau gaus maksimalią – 9 ct – kompensaciją.

Procesas turėjo būti gerokai anksčiau pradėtas. Būtume išvengę šios chaotiškos situacijos.

„Blogai, kad paaiškėjo labai vėlai. Visiems gana aišku, kad rinkimės tiekėjus, kurie siūlo ne aukštesnę nei 33 ct“, – teigė energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas.

Kai aiškiau dėl kompensacijos, lengviau išsirinkti ir nepriklausomą tiekėją. Anot energetikų, svarbūs trys dalykai: kilovatvalandės kaina, sutarties terminas ir išėjimo sąlygos, jei nepatiks tiekėjas. Vartotojams siūloma rinktis tiekėjus, kurių kaina susieta su jos suvartojamu kiekiu ir neturi pastovaus mokesčio kas mėnesį.

„Absoliuti arba dauguma vartotojų galėtų rinktis pagal šią paprastą schemą. Kuo trumpesnis laikotarpis, viena laiko zona ir fiskuotas tarifas“, – sakė Energetikos agentūros vadovas Virgilijus Poderys.

Pasimetė tarp tiekėjų

Anot V.Poderio, nėra dėl ko kvaršinti galvos dėl panašias kainas siūlančių tiekėjų.

Tarkim, žmogus pasirenka vieną laiko zoną, per mėnesį suvartoja 150 kilovatų ir kainą fiksuoja pusantrų arba dvejų metų periodui, tokiu atveju vidutinės elektros mėnesio sąskaita galėtų svyruoti nuo 47 iki beveik 50 eurų, priklausomai nuo tiekėjo.

„Sąskaitų skirtumas už pusmetį gali būti apie 10 eurų. Tai turbūt keturi puodeliai kavos kavinėje ar trys alaus“, – šmaikščiai reziumavo V.Poderys.

Prognozės tokios, kad kainos išlis aukštos.

Jeigu gyventojai nepasirinks tiekėjo, nuo liepos 1-osios elektrą jiems tieks ESO, kuris sąskaitas išrašinės jau ketvirtadaliu brangesnes.

„Garantinė tiekimo kaina numatyta tokia – ji yra pririšta prie biržos, kaina biržoje labai svyruoja. Svarbu atkreipti dėmesį į šį momentą. Tačiau garantinio tiekimo kainą ims praėjusio mėnesio biržos vidurkį ir prie jo pridės dar 25 proc. Tai nemaža pabrangimo dalis, kurią turės mokėti gyventojai“, – sakė ESO Ryšių su visuomene ir projektų vadovas Paulius Kalmantas.

Aiškinama, kad ir garantinis tiekimas nebus amžinas.

„Paslauga tęsis šešis mėnesius, po pusės metų galima atjungti elektrą. Tikrai negąsdiname, kad po pusės metų, per Naujuosius metus, kažkam atjungsime elektrą, bet šiame procese numatyta, kad garantinis tiekimas trunka šešis mėnesius“, – pažymėjo P.Kalmantas.

Kas bus po pusmečio pasibaigus kompensacijai, ekspertai spėlioja atsargiai, bet tikėtina, kad už elektrą mokėsime taip pat brangiai.

„Prognozės tokios, kad kainos išlis aukštos. Galima tikėtis, kad ir toliau Vyriausybė turės kokią nors kompensavimo tvarką“, – sakė energetikos ekspertas V.Jankauskas.

Kam eilė dar neatėjo rinktis tiekėjo, naujas elektros kainas tikimasi patvirtinti birželio pirmąją savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vot teip

Vot teip portretas
Nepasirašinėkit jokių sutarčių su aferistais"nepriklausomais elektros tiekėjais"

kodėl Lietuvoje d i n g o TIESA ir d i e v a s ?

kodėl Lietuvoje  d i n g o  TIESA ir d i e v a s ? portretas
nereikėtų klausti-- jeigu b ū t u m e per rinkimus mąstę-- juk kgebistas OŽYS su š a c h a l a i s RUOŠĖSI apgauti 30 metų ir galiausiai JIEMS tai p a v y k o, o dabar belieka " džiaugtis", kaip "geroji " čekistė GRYBAUSKAITĖ su kgebe OŽIU-- viską Lietuvoje sunaikinę -- s i g r ą ž i n s VISUS į ten , iš kur, prieš 32 metus p a b ė g o m e !

idomiai

idomiai portretas
idomu kada, Tech. apziuru monopolija sunaikins ir regitros, gi negalima monopolija. Nemato kur tikra monopolija ir kisininku buveine tai TA apziuros. Neduosi nesamoniu prirasys, duosi tai su kibiru vos riedanciu pravaziuosi
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių