Gyventojų surašymas atskleidė įdomią detalę: suklusti turėtų nevedę vyrai

  • Teksto dydis:

Naujausias gyventojų surašymas patvirtina – Lietuvoje seniai nėra trijų milijonų, praneša LNK žinios.

„Tokį pokytį nulėmė neigiama neto tarptautinė migracija. Tai reiškia, kad mūsų daugiau emigravo negu imigravo, ir neigiama natūrali gyventojų kaita, t. y. daugiau numirė negu gimė“, – pasakojo Statistikos departamento generalinė direktorė Jūratė Petrauskienė.

Per dešimtmetį išvyko beveik 120 tūkst. daugiau žmonių nei atvyko. Daugiausia – jauni ir darbingi vyrai.

„Dar mus gelbsti iš praeities atėjusios gausios vyresnio darbingo amžiaus kartos, kurios dar yra darbo rinkoje, bet jos išeis ir Lietuva tą pajaus ekonomiškai labai stipriai“, – sakė VDU profesorius Domantas Jasilionis.

Dėl vyrų emigracijos ir didesnio mirtingumo, stipriosios lyties atstovų šalyje 200 tūkst. mažiau nei moterų, tačiau yra vietovių, kur vyrų vis dar daugiau nei moterų. Pavyzdžiui, Pravieniškėse – beveik 80 proc. vyrų. Tačiau šioje vietoje statistiką iškreipia pataisos namai. Antroje vietoje – Šiaulių rajone esantys Romučiai. Mažiausiai vyrų – vos kas trečias – Kupiškio rajone, Šnipeliškio kaime.

Per dešimtmetį padaugėjo vyresnio amžiaus žmonių. Per dešimtmetį moterų, kurios niekada nebuvo ištekėjusios, padaugėjo trimis procentais. Yra ir gerų žinių – šešiais procentais padaugėjo turinčių aukštąjį išsilavinimą. „Yra pozityviausi, sparčiausiai augantys gimstamumo rodikliai, pakankamai mažas, artimas Vakarų šalims, mirtingumas, maža emigracija, tai – demografinis Lietuvos potencialas“, – vardijo VDU profesorius.

Tačiau kita specialistė sako, kad turinčių aukštąjį išsilavinimą padaugėjo ne vien dėl to, kad daugiau studijuoti ėmė, o dėl emigracijos. Žmonės emigruoja ne tik į užsienį, bet ir Lietuvoje – iš kaimų važiuoja į miestus. O iš didmiesčių – į priemiesčius.

Iš miestų vienintelis Vilnius ūgtelėjo. Čia gyvena daugiau nei pusė milijono žmonių. Keturiais procentais mažiau nei prieš dešimtmetį. Per šį laiką labiausiai sumažėjo Panevėžys – neliko kas dešimto gyventojo. Daugiausia naujakurių sulaukė Klaipėdos rajonas.

Kraustynės, anot specialistų, tik didina atotrūkį tarp miesto ir kaimo. „Atokesnių vietovių gyventojai turi mažesnes galimybes, susijusias su išsilavinimu, sveikatos apsauga, darbo vietomis“, – teigė Socialinių mokslų centro atstovė Rūta Ubarevičienė.

Per dešimtmetį pasikeitė ir tai, į ką žmonės tiki. Trimis procentais sumažėjo Romos katalikų. Už tai atsirado naujų tikėjimų. Tarp jų – ir raganiai.

Šįkart gyventojų surašymą atliko penki darbuotojai vietoje septynių tūkstančių. Jie nevaikščiojo po namus, bet išanalizavo registrų duomenis. Naujoviškas surašymas kainavo milijoną tris šimtus tūkstančių eurų – beveik septynis kartus mažiau nei prieš dešimtmetį.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Katalikiškos mokyklos mokinys.

Katalikiškos mokyklos mokinys. portretas
Kad krikštytas,tai nereiškia,kad romos katalikas.Prisimenu,kaip tos surašančios bobos,naglai įsakydavo nurodyti,kad esi katalikas.Ir galiu pasakyti kodėl gi jos taip daro....nes pagal šitą procentą iš valstybės gauna babkes.Realiai į bažnyčią eina tik apie 5-7% tų,kurie nurodo esantys katalikai,o parama skiriama nuo visų Lietuvos žmonių sumokėtų mokesčių į biudžetą.

Egidijus

Egidijus portretas
Vat kaip plaunami biudžetiniai pinigai - 5 darbuotojai "padarė darbą" už 1,3 mln EUR, o anksčiau 7000 už 7 kartus didesnę sumą. Čia sutaupymas?, aš jau nekalbu apie tai, kad statistika buvo renkama iš "duomenų bazių" t.y. kompiuteryje atliekant užklausas ir sudėliojami skaičiukai. Vadinasi tie 5 darbuotojai už savo darbą gavo po 260 000 EUR. Tuo metu 7000 darbuotojų (1,3 mln * 7/7000) gavo po 1300 EUR. Aš jau nekalbu apie tokios (šių metų ) statistikos patikimumą, nes ji man primena anekdotą apie statistiką - vedžioja žmogus šunį - statistiškai jie turi po 3 kojas....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių